Lanserer elektroniske skibindinger

Skirevolusjon vekker oppsikt: Kan tillate motorisert skiutstyr i verdenscupen

Nye elektroniske og motoriserte skibindinger kan bli tatt i bruk i verdenscupen neste sesong, hvis FIS godkjenner det i mai. Frode Estil er bekymret for signaleffekten.

ELEKTRONISK: Petter Northug fikk ikke like mye fart på skiene denne sesongen som han hadde håpet på. Neste sesong kan han kanskje få elektronisk hjelp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ELEKTRONISK: Petter Northug fikk ikke like mye fart på skiene denne sesongen som han hadde håpet på. Neste sesong kan han kanskje få elektronisk hjelp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skiutstyret i langrenn har særdeles mye å si, og utviklingen av nye teknologier går stadig videre. Nå lanserer Rottefella, i samarbeid med Semcon Devotek, et produkt som kan revolusjonere langrennssporten:

Deres nye elektroniske skibindinger kan endre posisjon i fart og styres via en fjernkontroll på staven. På den måten kan utøveren justere bindingen elektronisk med å flytte bindingen fram i motbakker og bak i utforkjøringer, gjennom å bruke fjernkontrollen på staven.

Dette er lønnsomt fordi man får bedre feste i motbakker om bindingen er plassert langt fremme - og tilsvarende bedre glid nedover om bindingen justeres lenger bak. Rottefella har allerede bindinger hvor dette kan justeres om man tar av seg skiene, men nå kan det altså skje elektronisk - underveis i konkurransen.

- Det er ingen tvil om at det fungerer. Hvis FIS godkjenner det, kommer eliten til å teste det ut, sier smøresjef Knut Nystad til Dagbladet.

- Det kan ta langrenn vekk fra grasrota, frykter Frode Estil.

Ulvangs svar

Disse elektroniske og motoriserte skibindingene - som består av små motorer og styres via Bluetooth fra en fjernkontroll på staven - er noe vi aldri har sett før i langrennssporten. Det ferdige produktet blir introdusert i løpet av 2018.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer