Tar Europa med storm: Östersunds Fotballklubb er i ferd med å ta Europa med storm denne høsten. I kveld venter en tøff kamp hjemme mot Athletic Bilbao for klubben som topper sin gruppe i Europa League. Foto: Robert Henriksson/ NTB Scanpix
Tar Europa med storm: Östersunds Fotballklubb er i ferd med å ta Europa med storm denne høsten. I kveld venter en tøff kamp hjemme mot Athletic Bilbao for klubben som topper sin gruppe i Europa League. Foto: Robert Henriksson/ NTB ScanpixVis mer

Östersund kan ta nye steg mot avansement i Europa League i kveld

Skiskytterbyen sjokkerer Fotball-Europa – med «Høgmo-filosofi»

Bokskriving, danseopptreden og kunstutstilling har ført til at Östersund-spillerne har fått et sterkt samhold som gjenskapes på banen.

(Dagbladet): I 1996 ble det stiftet en fotballklubb i Östersund, en by midt i Sverige. Byen hvor Ole Einar Bjørndalen har herjet gjentatte ganger, og hvor svenskenes skiskytterkonge Björn Ferry bor, har nå fått nye idrettsstjerner å se opp til.

Klubben lå lenge på tredje nivå før den rykket ned til fjerde divisjon. Så kom en ukjent engelskmann til klubben.

Graham Potter har i løpet av sine seks år i klubben ført Östersund fra nivå fire til spill i Allsvenskan.

Da Potter kom til Sverige, hadde han aldri ledet et seniorlag før.

Fra å være et ukjent navn, har Potter i likhet med klubben gjort seg bemerket langt utover Sveriges grenser det siste året.

Europa League - Gruppe J
Östersund22003-06
Zorya Lugansk21011-23
Athletic Bilbao20110-11
Hertha Berlin20110-11

I sin første sesong på øverste nivå ble det en respektabel 8-plass. Sesongen ble kronet med cupgull og kvalifikasjon til spill om Europa League-plass.

I kvalifiseringen til Europa League slo de først ut Galatasaray så CS Fola Esch fra Luxemburg før de overraskende tok deg til gruppespillet ved å slå ut PAOK.

Östersund er i gruppe med Hertha Berlin, Athletic Bilbao og FK Zorja Luhansk. Etter to spilte kamper topper overraskelseslaget fra skiskytterbyen gruppen med full pott. Laget, som spiller sin siste hjemmekamp i gruppespillet bare tre dager før World Cup rennene i skiskyting arrangeres, har en god sjanse for avansement mot alle odds.

En eventyrlig reise

I 2010 rykket Östersunds fotballklubb ned til nivå 4. Flere av medlemmene i klubben forlot den. De som var igjen bestemte seg for at laget skulle opp igjen. Klubben skulle begynne å tro på seg selv og vinne kamper.

Klubbens sportssjef, Lasse Landin, forteller at betydningen av å vinne neste kamp har vært viktig, uansett hvem motstanderen er.

- I Östersund er det viktigste målet å vinne neste kamp. Først når én kamp er spilt, kan man begynne å tenke på den neste. Vinner vi våre resterende kamper i Allsvenskan kan vi klare å nå en tredjeplass.

På 90-tallet var det mange i Östersund som holdt med Rosenborg. Mellom Östersund og Trondheim er det en kjøretur på ca. tre timer. Nå har Østersund fått sitt eget lag som spiller i Europa.

- Fra å ha noen hundre tilskuere på våre kamper, hender det nå at stadion blir utsolgt. Jämtkraft Arena tar i dag i overkant av 8000 tilskuere.

Det er ingen tvil om at klubbens trener har betydd mye for klubben og for lokalsamfunnet.

Ifølge Daily Mail er Östersunds trener, Graham Potter, den eneste engelske treneren som leder et lag i en UEFA-turnering per dags dato.

Potter har definitivt satt sitt preg på klubben. Östersund spiller en 3-5-2 formasjon som blir ansett som en «ny formasjon» i Allsvenskan. Spillesystemet har vært en nøkkel til suksess.

Suksess i Sverige: Graham Potter har tatt Østersund fra nivå fire til Allsvenskan. I kveld kan han ta Østersund videre i Europa. Foto: Robert Henriksson / NTB Scanpix
Suksess i Sverige: Graham Potter har tatt Østersund fra nivå fire til Allsvenskan. I kveld kan han ta Østersund videre i Europa. Foto: Robert Henriksson / NTB Scanpix Vis mer

Landin forteller at klubbens visjon er at folk skal være stolt av klubben sin.

- Vi setter ingen krav om nasjonalitet eller legning. Vi ønsker at Östersund skal være en klubb for alle, og vi jobber hardt med å viske ut fordommer.

En annerledes klubb

Landin forteller at Östersunds fotballklubb er en litt annerledes fotballklubb.

- Klubbens slagord er «eljest», et ord som betyr annerledes.

Klubben satser stort på mangfold. Dessuten ønsker de å gi noe til lokalbefolkningen i Jämtland hvert år.

Klubben har et eget kulturakademi med et årlig prosjekt som de deler med omverdenen. Hvert år får klubben en ny kunstleder hvor målet er at alle i klubben skal begi seg ut på nye kunstformer. Det hele startet med at klubben skrev en bok, Vägen til Öfk.

- Vi har laget en kunstforestilling som vi stilte ut. Vi fikk solgt all kunsten og summen vi fikk, ga vi bort til veldedige formål. Et annet år satte vi opp en egenkomponert versjon av Svanesjøen. I år samarbeider vi med Maxida Märak, en samisk-svensk joiker.

I løpet av høsten skal klubben framføre et stort Hiphop show basert på den samiske kulturen.

Høgmo-parallell

Per-Mathias Høgmo har tidligere forsøkt å skape samhold i de klubbene han har trent ved å innføre høytlesning av lyrikk og poesi. Det som skulle være mental trening for spillerne ble raskt omdiskutert og til tider sterkt kritisert i Norge, særlig da han ledet landslaget.

I områdene rundt Östersund blir klubben hyllet for det utenomsportslige klubben gir til lokalsamfunnet.

- Alle i klubben må bidra. Ved å utfordre komfortsonen og begi seg inn på nye områder har klubben fått et sterkt samhold, og ikke minst en mestringsfølelse som spillerne har tatt med seg på banen.

I kveld venter Athletic Bilbao hjemme på Jämtkraft Arena. Spanjolene har åpnet svakt og står med ett poeng på to kamper.