Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skiskyttere har reist fra drypp-poser før

IBU-president forteller om tidligere episoder.

(Dagbladet.no): Søndag kveld ble det funnet drypp-poser med slanger noen mil sør for VM-byen Östersund. De to posene, den ene inneholdt gul væske, var kastet i snøen nær en rasteplass. Utstyret ble oppdaget samme dag som utøverne dro hjem fra mesterskapet i skiskyting.

Politiet etterforsker funnet, og det er foreløpig ingen indikasjoner på at det medisinske utstyret stammer fra VM-skiskyttere.

Slikt medisinsk utstyr brukes til å tilføre mennesker for eksempel vitaminer, sukkerblanding eller medisiner, lovlige eller ulovlige, ved hjelp av drypp.

Mye i bruk tidligere

Anders Besseberg er president i det internasjonale skiskytterforbundet IBU. Nordmannen kjenner foreløpig bare til dryppose-saken fra media. Verken arrangørene eller IBU har kontaktet ham i dag.

- Om dette har noe med VM i skiskyting å gjøre er umulig å si, sier Besseberg til Dagbladet.no.

Samtidig kjenner han til at slikt medisinsk utstyr ble hyppig anvendt tidligere, i enkelte skiskyttermiljøer.

- Tidligere var dette mye i bruk, da var det ikke forbud mot det. Det var vanlig for å restituere utslitte løpere, sier Besseberg.

image: Skiskyttere har reist fra drypp-poser før

Og episoder som tilsvarer den i Östersund har skapt hodebry for IBU flere ganger.

- Vi har hatt tilfeller hvor det i etterkant av konkurranser er funnet ting det ble knyttet mistanke til. Men da har vi fått det analysert og det ble ikke funnet reine dopingmidler, sier Besseberg.

IBU har heller aldri fått klarhet i hvem som etterlot seg slikt utstyr.

Fant utstyr i hotell-søppel

Han viser til ett eksempel, der det ble funnet liknende medisinsk utstyr i søppelkassene på et hotell hvor det bodde blant andre skiskyttere. Hendelsen skjedde under et v-cuprenn, slike episoder har så vidt Besseberg vet ikke forekommet under mesterskap.

Besseberg anslår at slike funn er blitt gjort minst to ganger, men at de ligger tre år-fire tilbake i historien. Han ønsker ikke å fortelle hvor.

- Vi håper selvsagt ikke at dette funnet stammer fra skiskyttere, i dag er slik behandling forbudt. Før var dette en gråsone, sier Besseberg.

Han legger til at hvis det viser seg at deltakere i VM i skiskyting benyttet seg av intravenøs behandling, så kan det hende de gjorde det med full rett.

BLE FUNNET TILFELDIG: Fram til i går kveld lå de medisinske posene ute i snøen ved en rasteplass sør for Östersund. Foto: Patrick Sjöö, Östersunds-posten
BLE FUNNET TILFELDIG: Fram til i går kveld lå de medisinske posene ute i snøen ved en rasteplass sør for Östersund. Foto: Patrick Sjöö, Östersunds-posten Vis mer

- Hvis det er utøvere som er under medisinsk behandling, så er det lov å ta i bruk intravenøst. I et VM med 250 utøvere, så vet alle at det har vært syke utøvere. Derfor skal man være forsiktig her, sier IBU-presidenten til Dagbladet.no.

Den norske jentetreneren Audun Svartdal sa til Dagbladet.no tidligere i dag at politiet først må finne ut hva drypposene inneholder.

- Jeg håper ikke dette har noe med skiskyting å gjøre, men dette må politiet etterforske, sier Svartdal.

TVILER: IBU-president Besseberg tør ikke gjette om posene i snøen er etterlatt av skiskyttere eller ei.
KAN BRUKES LOVLIG AV SYKE UTØVERE: IBU-presidenten understreker at bruk av intravenøst er lovlig, dersom utøveren er syk og får medisinsk behandling.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media