Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ransakelser i Norge og Østerrike

Skiskytterforbundet bekrefter: Razzia rettet mot Besseberg

Ransakelsen på IBUs hovedkontor onsdag var rettet imot president Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch.

IBU-SJEF: Anders Besseberg (72) har vært president i IBU siden 1992.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IBU-SJEF: Anders Besseberg (72) har vært president i IBU siden 1992. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det skriver Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i en pressemelding.

- Undersøkelsen er lenket til etterforskning med fokus på IBU-president Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch, heter det i pressemeldingen.

Det har i kveld ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Besseberg. Ingen åpnet da vi i kveld ringte på døra hjemme på gården i Vestfossen i Buskerud.

MØRKT: Ingen åpnet da Dagbladet i kveld ringte på hos Anders Besseberg i Vestfossen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MØRKT: Ingen åpnet da Dagbladet i kveld ringte på hos Anders Besseberg i Vestfossen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Politirazzia i Norge

Det er også blitt gjort ransakelser i Norge i forbindelse med etterforskningen av IBU i Østerrike, melder NRK.

Det bekrefter Verdens antidopingbyrå (WADA) overfor statskanalen.

- WADAs Intelligence and Investigations (I & I) har utvekslet informasjon med etterforskere fra østerriksk og norsk rettshåndhevelse, samt Interpol. Denne etterforskingen førte til politiundersøkelsen som nå har resultert i politi-ransakelser i Østerrike og Norge 10. april, skriver James Fitzgerald, kommunikasjonssjef i WADA, i en e-post til NRK onsdag.

Fitzgerald opplyser videre at spørsmålet er knyttet til doping, men ønsker ikke å kommentere noe utover det.

Kripos opplyser til Dagbladet at det er Økokrim som har ansvar for saken i Norge.

Økokrim bistår

På sin egen nettside bekrefter Økokrim at de bistår østerrikske myndigheter i etterforskningen av en norsk statsborger.

- Østerrikske myndigheter mistenker nordmannen for økonomisk kriminalitet, og spørsmål om etterforskningen må rettes til østerrikske myndigheter, sier førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo i Økokrim.

Det er, oppsiktsvekkende nok, den østerrikske påtalemyndigheten med ansvar for næringslivskriminalitet og korrupsjon som leder etterforskningen av saken.

- Vi gir ingen kommentarer før i morgen, opplyser Konrad Kmetic ved det østerrikske embetet i kveld.

- Dette er ikke en sak vi kjenner til i Oslo politidistrikt. Det er en sak av internasjonal karakter og går ikke under vårt domene, sier Jørn-Kristian Jørgensen, samfunnskontakt i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Ønsker å samarbeide

Generalsekretær Nicole Resch er permittert fra jobben mens etterforskningen pågår.

IBU skriver videre at de ønsker å samarbeide med det østerrikske politiet under etterforskningen.

- IBUs formannskap tar saken svært alvorlig og fortsetter å være forpliktet til å operere under de høyeste standarder av god styring og åpenhet.

Sterke beskyldninger mot IBU

Tidligere i dag publiserte NRK et intervju med Grigorij Rodtsjenkov der den russiske dopingvarsleren kommer med sterke beskyldninger mot IBU.

Ifølge Rodtsjenkov, som var labsjef på Moskva-laboratoriet, var IBU med på å «manipulere og sabotere» blodpassene til russiske skiskyttere før OL i Sotsji.

Dopingvarsleren sier at IBU skal ha unnlatt å starte etterforskning av blodpass med svært unormale verdier, som kan tyde på doping hos utøvere.

Informasjonen om de unormale verdiene skal i stedet ha blitt sendt til Russland og det russiske antidopingbyrået (RUSADA).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling