KONGE I KNIPE: Ole Einar Bjørndalen snakket om sammenlagtseier i verdenscupen, men har ikke vært på pallen så langt denne sesongen. Foto: Primoz Lovric/NTB Scanpix
KONGE I KNIPE: Ole Einar Bjørndalen snakket om sammenlagtseier i verdenscupen, men har ikke vært på pallen så langt denne sesongen. Foto: Primoz Lovric/NTB ScanpixVis mer

Skiskyttergutta har ikke vært dårligere på 17 år

Er tatt igjen av utlendingene.

(Dagbladet): De norske skiskyttergutta har dominert idretten i nesten 20 år. OL-gull, VM-gull og verdenscupseirer på løpende bånd har vært like selvfølgelig som hylende tv-kommentatorer — mye takket være Ole Einar Bjørndalens enorme dominans siden midten av 90-tallet.

Denne sesongen har det imidlertid nesten vært full stopp.

For mens vi tidligere år har vært vant med å ha et tosifret antall verdenscupseirer på denne tiden av året, har bare det norske laget Emil Hegle Svendsens fem pallplasseringer å glede seg over så langt.

Nestenkollaps
Det er langt bak toppsesongen 2003/04, da gutta hadde vært på pallen 19 (!) ganger på samme tidspunkt.

Halvard Hanevold, som selv bidro til de gode tallene i flere sesonger, mener det er flere grunner til «kollapsen».

- Den gode statistikken i tidligere år skyldes selvfølgelig at Ole har vært enormt god. Han møter seg selv litt i døra nå. Uten hans fantastiske resultater, hadde ikke tallene sett såpass svake ut nå, sier Hanevold til Dagbladet og legger til:

- Når det er sagt, så har ikke ting gått helt vår vei denne sesongen. Av de tre løperne våre som realistisk kan sanke pallplasseringer, er det bare Emil som har levert. Tarjei (Bø) har slitt med sykdom, mens Ole ikke har vært på den nivået han skulle ønske.

Tror på endring
For å finne et år med dårligere tall enn årets må vi tilbake til 1995/96-sesongen, da de norske gutta hadde vært på pallen tre ganger i slutten av januar — men på det tidspunktet hadde det bare vært arrangert fire verdenscuphelger, mot seks i år.

Hanevold mener imidlertid det ikke er noen grunn til å slå alarm.

- Jeg syns ikke det. Noen ganger kan det være greit å slå alarm slik at alle steiner blir snudd, men jeg tror både Tarjei og Ole kommer til å heve seg. Samtidig har vi spennende unggutter på vei fram, i Lars Helge (Birkeland), Henrik (L'Abee-Lund) og Erlend (Bjøntegaard), sier Hanevold.

Den tidligere OL-vinneren peker også på en annen viktig grunn til Norges svake sesong så langt: Bedre motstand — med franske Martin Fourcade i spissen.

Bedre motstand
- At motstanderne er blitt bedre er også selvfølgelig en del av bildet. Det merker nok Lars best. Før kunne han havne på pallen med tre bom, men det er han ikke i nærheten av nå. Emil vant mye med én bom for et par år siden, men det er heller ikke like lett nå, sier han.

Her får han full støtte av av ekspertkollega Ola Lunde.

- Utlendingene er blitt mye raskere i sporet, samtidig som de skyter bedre enn oss. Det skytes for dårlig av de norske, fastslår han.

Dette er en trend man har sett over tid. Derfor har Norge lagt om skytetreninga før sesongen.

MYE ANSVAR: Emil Hegle Svendsen har stått for alle Norges fem pallplasser til nå denne vinteren. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
MYE ANSVAR: Emil Hegle Svendsen har stått for alle Norges fem pallplasser til nå denne vinteren. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg håper det er noe vi ser resultater av på sikt. Foreløpig har vi ikke kommet langt nok, sier Lunde.

Hanevold understreker at han ikke kjenner landslagsmiljøet like godt som tidligere, men er ikke i tvil om at det jobbes steinhardt både på skyte- og langrennsfronten. Derfor er han ikke bekymret med tanke på VM.

- Jeg ser ingen vesentlig større favoritt enn Norge på stafetten og Emil er medaljekandidat i alt han stiller opp på. I tillegg kan både Ole og Tarjei heve seg til VM, sier NRK-eksperten.

Forbereder VM
Skiskyttersportssjef Per Arne Botnan er fullt klar over tallenes tale, men sier at landslaget ikke kommer til å gjennomføre en evaluering nå.

Han peker isteden på at Norge ligger godt an i nasjonscupen og at pallplasseringene kommer når Bjørndalen og Bø finner formen.

- Vi er ikke fornøyde med bare fem pallplasseringer, men vi ledet nasjonscupen fram til stafetten i helga. Vi har hatt mange topp ti-plasseringer, men er ikke like fornøyde med utviklingen ellers, sier han.

SYK BØ: Tarjei Bø fikk førjulsvinteren ødelagt av sykdom, men har vist gryende form inn mot VM. Foto: Christof Stache / AFP / NTB Scanpix
SYK BØ: Tarjei Bø fikk førjulsvinteren ødelagt av sykdom, men har vist gryende form inn mot VM. Foto: Christof Stache / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Botnan sier at landslagsledelsen nå legger alt til rette for at laget skal kunne prestere i VM.

Men i likhet med Hanevold er han ikke i tvil om at utlendingene har tatt store steg de siste årene, noe som gjør at det norske laget må være enda smartere.

- Det er helt klart flere som har hevet seg, både på utstyr, trening og ressurser ellers. Før var nok vi tidligst ute på en del ting, men marginene er mindre nå, sier han.

• VM i skiskyting arrangeres i Nove Mesto 7-17. februar.