Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skiskytterjentene hardt ut mot doperne: - Blir skuffa hver eneste gang

Regner med flere meldonium-saker.

STAFETTLAGET: Disse fire jentene går VM-stafetten for Norge i ettermiddag. De er alt annet enn imponerte over konkurrentenes dopingjuks. F.v.: Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu. Foto: Bjørn Langsem
STAFETTLAGET: Disse fire jentene går VM-stafetten for Norge i ettermiddag. De er alt annet enn imponerte over konkurrentenes dopingjuks. F.v.: Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I går ble det norske laget til dagens kvinnestafett i VM tatt ut.

Hvilke fire som skal forsvare de norske fargene er ikke spesielt overraskende, men det er rekkefølgen de skal gå i. De norske jentene er blitt enige med landslagstrener Stian Eckhoff om å starte i denne rekkefølgen:

Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu. Norges sterkeste kort, Tiril Eckhoff, går dermed ikke ankeretappen, noe hun tøyset med på pressetreffet.

Tre skiskyttere tatt for juks Noe de norske jentene bruker lite energi på før stafetten er om konkurrentene doper seg, men spørsmålet er blitt mer og mer aktuelt de siste dagene.

I går ble det kjent at skiskytter nummer tre på kort tid er tatt for bruk av meldonium. Olga Abramova (Ukraina), Artem Tysjtsjenko (Russland), og Eduard Latypov (Russland) er alle tatt for juks.

Landslagstrener Stian Eckhoff er glad for at de som jukser blir tatt.

- Jeg hadde knapt nok hørt om meldonium før jeg leste om det i avisene nylig. Det er jo alltid bra at folk blir tatt når ting settes på dopinglista. Forhåpentligvis gjør det at flere lar være i framtida. Når det er sagt, så driver vi på med en utholdenhetsidrett. Vi må regne med at sånt finnes hos oss også. Man kan ikke garantere noe som helst, men vi bruker veldig liten energi på det, sier han til Dagbladet.

Hjertemedisin Meldonium er et stoff som brukes til å behandle hjertesykdommer og optimaliserer energiomsetningen i hjertet under oksygenmangel. Stoffet kom på WADAs antidopingliste 1. januar i år som følge av det var bevist utbredt bruk av stoffet innen idretten.

- Det ble innført et nytt testregime denne sesongen, og det er veldig uforutsigbart. Mitt inntrykk er at den jobben dopingkontrollørene gjør nå er god. Hvis du er så dum og prøver å jukse, så tar du en enorm risiko, sier Stian Eckhoff.

Synnøve Solemdal,som altså skal gå førsteetappen i ettermiddag, fokuserer minst mulig på konkurrenter som er mulige juksemakere.

- Vi liker det selvfølgelig ikke. Det kom jo på lista i år, og det at tre stykker er tatt allerede viser at en del har brukt det. Men hva får man gjort med det? Jeg registrerer at det skjer, men det er ikke sånn at jeg går og skuler på noen i løypa. Man blir bare skuffa hver eneste gang noen blir tatt, sier hun til Dagbladet.

Bredt utbredt I en dokumentar om doping i Russland viser journalistene Hajo Seppelt og Florian Riesewieck til en studie fra 2015 som viser at 17 prosent (725 av 4316) av russiske toppidrettsutøvere testet positivt på meldonium, som på det tidspunktet var på WADAs overvåkingsliste.

Solemdal sier at hun ikke hadde hørt om stoffet før inntil nylig.

- Nei, jeg er veldig lite oppdatert på dopingfronten. Jeg måtte tenke meg litt om da du sa «meldonium». Er det et nytt godteri, eller?, spør hun og ler.

- Jeg tror kanskje mange vanlige folk er mer opptatt av den debatten enn det jeg er, legger hun til.

- Hvordan opplever du testingen?

- Det er ganske normalt for å være mesterskap, men de testet alle rett før VM. Jeg har inntrykk av at det er et bedre testsystem i IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) nå. Nå kommer de mer overraskende på oss, og det er bra, sier Solemdal.

Ikke fokus Lagvenninne Fanny Horn Birkeland, som skal gå andreetappen, er glad de som jukser blir tatt.

- Men vi må forholde oss til at antidoping gjør sin jobb, og så gjør vi vår jobb. De som ikke er tatt, er rene til det motsatte er bevist, sier hun.

- Så du ligger ikke på skytebanen og skuler bort på jenta ved siden av deg?

- Hvis vi hadde tenkt sånn, hadde vi vært på feil plass. Da får vi i hvert fall ikke ned noen flere blinker under stafetten i morgen.

Skuffet Hanevold NRK-ekspert og tidligere OL- og verdensmester Halvard Hanevold reagerer på meldonium-sakene som har kommet den siste uka.

- Det er både overraskende og alvorlig, og samtidig veldig skuffende og synd for sporten, sier han til Dagbladet.

- Hvor trygge kan vi være på at ingen her i VM jukser?

- I alle idretter er det sånn at du har et sett av løpere og så har du et dopingkontrollapparat som er ment å være designet for å fange de som jukser. Man kan bare være så trygg som kvaliteten på dopingkontrollapparatet. Det fungerer ganske bra, men det er sikkert alltid noen som doper seg og ikke blir tatt. Det er det nok naturlig å tro, sier Hanevold.

Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, mener at de mange meldonium-sakene den siste tida tyder på systematisk bruk.

- Vi kan ikke se bort fra at det kommer flere avsløringer i framtida. Analysene fra Russland er foruroligende, sier han til NTB, og viser til en annen studie som viser at 75 prosent av bruken av meldonium ble brukt under konkurranse.

• Strafferammen for bruk av meldonium er fire år.