NORGES NYE STJERNE: Marte Olsbu gikk en god stafettetappe og hjalp Norge til bronse i går. På dagens pressetreff smilte hun fortsatt. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
NORGES NYE STJERNE: Marte Olsbu gikk en god stafettetappe og hjalp Norge til bronse i går. På dagens pressetreff smilte hun fortsatt. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Skiskytterkometen gjør sitt beste for å ignorere det: - En fantastisk egenskap

Marte Olsbu (25).

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Skiskytter-VM på hjemmebane startet med en norsk bronse da mixed-stafetten ble arrangert i går ettermiddag.

Marte Olsbu, Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø lå i teten gjennom de tre første etappene, men på den siste etappen ble den suverene franskmannen Martin Fourcade og Tysklands Simon Schempp for sterke for ankermann Tarjei Bø.

Bronse var uansett en mer enn godkjent start for Norge i VM. Samtidig ble en norske stjerne født: Marte Olsbu gikk sin aller første stafett i et mesterskap, og frolandsjenta leverte en strålende førsteetappe.

- Kan senke skuldrene litt Det lover godt for 25-åringen før resten av mesterskapet. Allerede i morgen går VM-sprinten.

- VM begynte veldig bra, men jeg kan ikke si at VM er en suksess på mine vegne helt ennå. Det er lenge igjen. Jeg har lyst til å få til individuelle gode renn også, sier Marte Olsbu til Dagbladet på et pressetreff på utøverhotellet i formiddag.

- Føler du at du kan senke skuldrene nå?

- Jeg kan i hvert fall senke skuldrene litt og vite at jeg har trygghet på det jeg har gjort, sier Olsbu.

Pepres med meldinger Sørlandsjenta røper samtidig at hun nærmest er blitt pepret med meldinger i sosiale medier etter det gode løpet i går.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FLOTT RAMME: Universitetsplassen var full av mennesker da det norske mixed-laget fikk bronsemedaljene sine i går kveld. Foto: Hans Arne Vedlog
FLOTT RAMME: Universitetsplassen var full av mennesker da det norske mixed-laget fikk bronsemedaljene sine i går kveld. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Jeg vet ikke hvor mange meldinger jeg har fått ennå, det er jo så mange høyteknologiske ting: Facebook, Instagram, tekstmeldinger. Det har vært kjempegøy. Jeg skal lese meldingene grundig i løpet av dagen, sier hun.

Olsbu innrømmer samtidig at all oppmerksomheten, fra både media og folket, kommer litt overraskende.

- Jeg er veldig glad for at jeg har denne dagen å komme meg på. Det er veldig uvant for meg med all oppmerksomheten. Å se bilder av meg selv og navnet mitt i avisene er uvant, men det handler om læring. Jeg blir sikkert mer vant til det etter hvert. Jeg må prøve å ignorere det så godt som mulig, sier hun.

- En fantastisk egenskap Kvinnelandslagets trener Stian Eckhoff tror ikke oppmerksomheten i utgangspunktet er et stort problem for Olsbu.

- Marte har en fantastisk egenskap som gjør at hun presterer bedre hvis folk rundt henne har trua. Jeg tror dette kan være med på å gire henne opp, og så blir det vår jobb å sørge for at hun er litt balansert til i morgen. Dette er ting hun er bevisst på selv, at hun må jobbe med å gå kontrollert. Hvis ikke går hun som en gærning. Hun kan bli gira opp før et renn, men så jobber hun med å roe seg ned inn mot start. Det viste hun i går at hun takler veldig bra, sier han til Dagbladet.

Stian Eckhoff håper nå at den gode innsatsen fra Olsbu og Tiril Eckhoff i går vil smitte over på de to andre jentene på sprintlaget, Synnøve Solemdal og Fanny Horn Birkeland. Han tror uansett at søndagens jaktstart er en bedre konkurranse enn morgendagens sprint for de norske jentene.

- Vi har bare én pallplass på sprint så langt i år. Det viktigste i morgen er nesten å skaffe et godt utgangspunkt til søndag. På jaktstarten er vi nok hakket sterkere, sier han.

7. plass i verdenscupen Marte Olsbu vurderer ikke seg selv som en medaljekandidat på sprinten i morgen selv om hun gikk en svært god stafettetappe i går.

SPENNENDE MINUTTER: Her ser Marte Olsbu og Tiril Kampenhaug Eckhoff på storskjermen når Tarjei Bø er inne til skyting på den siste etappen i går. Foto: Bjørn Langsem
SPENNENDE MINUTTER: Her ser Marte Olsbu og Tiril Kampenhaug Eckhoff på storskjermen når Tarjei Bø er inne til skyting på den siste etappen i går. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg må se realistisk på det, jeg har ikke vært i medaljekampen så langt denne sesongen. Det er skiskyting og alt kan skje, men jeg skal forsøke å gå et godt løp og så får vi se, sier Olsbu, som har en 7. plass som beste plassering i verdenscupen denne sesongen.

Fanny Horn Birkeland har vært usikker før VM, men setter sin lit til at hun skal få en hjemmebanefordel i morgen.

- Jeg liker sprint, men det er nok den øvelsen hvor det er vanskeligst å vinne. Jeg trives uansett i Holmenkollen og har gått mange gode løp her før, sier Heming-jenta.

Synnøve Solemdal er også optimist.

- Jeg gleder meg skikkelig til å komme i gang, se publikum og gi alt jeg har. Enn så lenge er jeg skikkelig optimist. Det inspirerer når Marte og Tiril tør å gi jernet, sier hun.

Les også:

- Jeg tenkte at dette har jeg gjort mange ganger før

• Tarjei etter Fourcades gulletappe: - Han er uslåelig. Jeg vil ikke konkurrere mer i VM

• Forbanna Tarjei Bø etter skrekkserien: - Jeg hadde lyst til å sprekke

• - Digg å få vist at vi kan

VM i Oslo fortsetter med sprint for begge kjønn lørdag og jaktstarter søndag.

SPRINTLAGET: Disse tre jentene, pluss Tiril Eckhoff, går sprinten for Norge i morgen. F.v.: Marte Olsbu, Fanny Horn Birkeland og Synnøve Solemdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
SPRINTLAGET: Disse tre jentene, pluss Tiril Eckhoff, går sprinten for Norge i morgen. F.v.: Marte Olsbu, Fanny Horn Birkeland og Synnøve Solemdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer