FOREGANGSMANN: Ole Einar Bjørndalen (40) er den eneste av de fire stafett-gutta fra Sotsji som ikke er straffet etter fyllekula i Pokljuka. Det er neppe tilfeldig.  Foto:Thomas Rasmus Skaug
FOREGANGSMANN: Ole Einar Bjørndalen (40) er den eneste av de fire stafett-gutta fra Sotsji som ikke er straffet etter fyllekula i Pokljuka. Det er neppe tilfeldig. Foto:Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Skiskytterne festet alltid på torsdag

Bjørndalen om gammel tradisjon.

(Dagbladet): Seint onsdag kveld meldte Dagbladet at sentrale skiskyttere hadde fått skriftlig advarsel fra sportssjef Per Arne Botnan.

Torsdag formiddag bekreftet Norges Skiskytterforbund at det dreide seg om tre av de fire som gikk OL-stafetten i Sotsji: Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø.

«De tre løperne brøt forbundets etiske retningslinjer gjennom uakseptabel oppførsel og hærverk i beruset tilstand», heter det i pressemeldingen.

Torsdagsfester vanlig før Opptrinnet fant sted under verdenscupsamlingen i Pokljuka i mars. Trioen drakk seg beruset på kveldstid etter øvelsene torsdag 6. mars, og tappet deretter luft ut av dekkene på andre skiskytternasjoners biler.

Men det å være full på en torsdag, har lange tradisjoner i skiskyttersporten.

Det kunne kongen selv, Ole Einar Bjørndalen (40), avsløre i et intervju med Dagbladet under OL. Da han kom inn i verdenscupsirkuset tidlig på 90-tallet, var terminlista annerledes. Profesjonaliteten blant utøverne også.

- På den tiden var det løp torsdag, lørdag og søndag, og det var alltid bankett etter løpet på torsdagene. Fredagen var en utsovingsdag. Det var ikke akkurat fylleparty, men det var noen som drakk seg kanon dritings også, sa Bjørndalen til Dagbladet.

- Var litt party Men de unge som kom opp, med Ole Einar, Frode Andresen og Liv Grete Skjelbreid i spissen, sørget for at kulturen tørket ut.

- Vi var med på festene og danset og hadde det gøy, men vi var totalavholdsfolk under sesongen. Da vi begynte å prestere bra, så la jo folk merke til at vi ikke var fyllesjuke på fredagene. Da tok det ikke lang tid før det endret seg, sa Bjørndalen i februar.

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde, som har vært i miljøet som både aktiv, trener og TV-profil helt siden 70-tallet, bekrefter Bjørndalens historieleksjon.

- Det stemmer at det var en annen kultur før, sier Lunde til Dagbladet.

- Den gang var det ofte fri på fredagene, i motsetning til nå. Så det var vel litt party, eller hva man skal kalle det, etter torsdagens løp, sier han.

- Men jeg vil si det var sjelden noen ble så fulle som det vi hører om fra Pokljuka nå. Det hendte folk tok en øl på torsdag. Særlig mer enn det, var det ikke.

Hadde hørt rykter Han mener opptrinnet i mars 2014 er negativt for hele sporten:

- Det er først og fremst uheldig for gutta, men også for sportens omdømme. Dette er tre store forbilder, og alt sånt blir negativt. Så selv om det blåser over, er det lite gunstig, sier Lunde.

NRK-profilen bekrefter at han hadde hørt at det hadde vært utenomsportslige aktiviteter i Pokljuka.

- Ja, jeg hadde hørt rykter, men ikke hele saken. Og jeg er overrasket over omfanget, sier han.

- Jeg tror gutta synes det er ganske tungt nå. Det er ikke moro å bli hengt ut på alle nyhetssider og nettsteder som bad boys. Men jeg regner med de lærer av dette, og kommer sterkere tilbake.

 GAMLE MINNER:  Ola Lunde bekrefter at ølflasker på torsdag var et vanlig syn i skiskyttersporten - før i tida. Foto: Bjørn Langsem
GAMLE MINNER: Ola Lunde bekrefter at ølflasker på torsdag var et vanlig syn i skiskyttersporten - før i tida. Foto: Bjørn Langsem Vis mer