Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skiskytterne sier ja til høydehus

Bjørndalen og Svendsen støttes av eget forbund.

ØNSKER SEG HØYDE I LAVLANDET: Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen har vært mot det norske forbudet..Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ØNSKER SEG HØYDE I LAVLANDET: Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen har vært mot det norske forbudet..Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Norges Skiskytterforbund (NSSF) svarer et rungende ja på spørsmål om å oppheve det særnorske høydehusforbudet.

Forbundet er først ute med høringssvaret etter at Olympiatoppen kom med forslag om en streng praksis for bruk av kunstig høyde og tilførsel av ekstra oksygen.

Høydehusforbudet i Norge, som har vart siden 2003, har vært kritisert av blant andre Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen. Utøverne får full støtte av eget forbund.

NSSF påpeker i høringssvaret til Norges Idrettsforbund at samlinger i naturlig høyde i Mellom-Europa både er svært kostbart og belastende. Forbundet mener belastningen fører til kortere karrierer både blant utøvere og folk i støtteapparat.

Forbudet ble vedtatt av Idrettstinget i 2003. Norge er eneste nasjon i hele verden som ikke åpner for bruk av kunstig høydetrening.

Høydehusforbudet er blitt debattert med jevne mellomrom, men først nylig sendte styret i Norges Idrettsforbund saken ut på høring i hele organisasjonen. Man ønsker å finne ut om idretten vil endre vedtaket som forbyr bruk av høydehus.

Høringsfrist er mot slutten av neste måned. Verdens antidopingbyrå (WADA) har for lengst vurdert bruken av høydehus og konkludert med at det ikke skal forbys.

Høringsrunden i Norge gjelder ikke bare rene høydehus, men også problematikken rundt restituering ved bruk av oksygenmasker.

Skiskytterpresident Tore Bøygard er tydelig på at utøverne må ha nødvendig treningsgrunnlag og fysiske forutsetninger for å kunne benytte høydehus og ekstra tilførsel av oksygen.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media