Skiskytterne skal EPO-testes i alle konkurranser

MOSKVA (Dagbladet): Det internasjonale skiskytterforbundet har nå gått til innkjøp av eget utstyr for å starte EPO-testing av sine utøvere gjennom hele sesongen. Minst ti utøvere vil bli testet i samtlige verdenscuprenn.

Så seint som i fjor var Ole Einar Bjørndalen og Frode Andresen sterkt kritiske til at det ikke ble foretatt flere dopingtester.

- Det har jo ikke har vært mulig å avdekke EPO-bruk gjennom en vanlig urinprøve. Det var først under Sydney-OL dette ble mulig, sier president i det internasjonale forbundet Anders Besseberg til Dagbladet.

Eget utstyr

Besseberg, som denne helga har møtt blant annet IOCs styre i Moskva, sier at forbundet nå kjøper inn sin egen testmaskin til 250000 kroner. Tre personer får spesialopplæring til å være ansvarlig for testopplegget.

- Nå kan vi ta både blod- og urintester. Vi kommer til å kjøre EPO-tester av minst ti løpere i hver konkurranse, samt ofte på trening, sier Besseberg, som sitter i styret for antidopingbyrået WADA.

Aldri har noen skiskytter blitt tatt for bloddoping, men så har heller ikke testmetodene hittil vært gode nok. Også i Salt Lake City-OL vil samtlige deltakere bli blodtestet med utstyr som kan avdekke EPO, det vil si manipulering med blodet på en måte som øker produksjonen av røde blodlegemer og dermed oksygenopptaket, slik at utholdenheten blir bedre.

Nye øvelser?

- Også denne vinteren vil vi fortsette testingen av nye øvelser i skiskyting, slik at vi kan gjøre idretten enda mer attraktiv. Det gjelder særlig supersprint, hvor publikum kan følge løperne på stadion, samt en kortere jentestafett for å øke spenningen. På neste kongress kan det bli vedtatt å redusere jentestafetten fra 7,5 til 6 kilometer, sier Anders Besseberg.

Han har bestemt seg for å ta en ny fireårsperiode som president i Det internasjonale skiskytterforbundet, som på under ti år har økt omsetningen fra en million til ca. 45 millioner kroner.

I tillegg er det satt av tilsvarende beløp i et fond med tanke på krisesesonger.