Skiskytterne vedtok ikke fluorforbud

Vil heller granske effekten i en perioden.

Skiskytterne vedtok ikke fluorforbud
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) vil ikke forby bruk av fluorholdige produkter på ski, skriver NRK.

Nyheten kommer få dager etter at styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemte seg for å innføre et totalforbud mot fluor fra neste sesong. Dette skjedde etter Dagbladets avsløringer om helseeffekter ved bruken av fluor i skismøring.

Gransker løsninger

IBUs valg om å tillate bruk av fluor inntil videre ble offentliggjort etter et styremøte tirsdag. IBU har heller bestemt seg for å sette ned en ekspertgruppe som skal drøfte fluorbruken i idretten.

- Det er for å få mer kunnskap om problemet og for å sikre at det er rettferdige forhold i skiskyting, heter det i en uttalelse fra IBU, gjengitt hos NRK.

Det kommer ikke fram hvor lang tid de eksterne ekspertene skal bruke på å se nærmere på problemstillingen.

Avsløringer

Den siste tida har Dagbladet satt søkelyset på helseeffekter ved fluorbruk i skismøring. Blant annet er det blitt avslørt at vanlige skifedre har opp mot 19 ganger høyere fluorverdier i blodet enn normalbefolkningen.

Langrennsprofilen Øystein Pettersens far, Ole-Jørgen Pettersen, er blant dem som er rammet. Han har blant annet fortalt om da han fikk fluorsjokk under Skandinavisk Cup i Finland.

Sammen med Folkehelseinstituttet og Bård I. Freberg, legespesialist og tidligere landslagslege for skiskytterne, tok Dagbladet blodprøver av norske amatør-skismørere: Pappaer som har stått timevis i smørebua for å gi barna sine best mulig ski.

For flere av smørerne var ikke funnene urovekkende. Men seks av de testede smørerne hadde forhøyede verdier av det helseskadelige kjemikaliet PFOA – fire av dem hadde det medisinprofessor Philippe Grandjean kaller «tydelig forhøyede verdier».

Fluorsmøring og helsefare

  • Knallsuksess. Ingenting har gitt bedre glid på vanskelig skiføre. Unike vann- og smussavstøtende egenskaper har gjort fluorsmøring til tidenes suksess i skisporten.
  • Miljøgifter. Fluorsmøring, og særlig pulveret man «topper» glideren med, inneholder en rekke tungt- eller ikke-nedbrytbare stoffer, fluorkarboner. De samler seg opp i naturen og kroppen. Fluorkarbonene tilhører stoffgruppen PFAS, per- og polyfluoralkylstoffer. Dette er miljøgifter og kalles i USA «forever chemicals».
  • PFOA (også kalt C8) er en av verstingene blant de i alt 5000 PFAS-stoffene som finnes, men samtidig det mest effektive for god glid.
  • Kreft. Både det amerikanske Environmental Protection Agency (EPA) og International Agency for Research on Cancer og har konkludert med at PFOA kan føre til kreft («possibly carcinogenic»). En rekke vitenskapelige studier knytter PFOA til økt hyppighet av nyrekreft, testikkelkreft og prostatakreft.
  • Fra juli 2020 innføres et strengt forbud mot fluorkarbonet PFOA (C8) som finnes i en del typer skismøring (særlig i glidpulver) i EU, inkludert Norge (EØS).
  • Smøringsindustrien må fase ut dette stoffet og stoffer som kan omdannes til PFOA ved bruk. Det pågår nå en omlegging til mer bruk av andre, antatt mindre farlige, fluorkarboner. Men både Norge og noen EU-land arbeider for forbud mot flere av disse også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer