Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skiskytterne vedtok ikke fluorforbud

Vil heller granske effekten i en perioden.

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) vil ikke forby bruk av fluorholdige produkter på ski, skriver NRK.

Nyheten kommer få dager etter at styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemte seg for å innføre et totalforbud mot fluor fra neste sesong. Dette skjedde etter Dagbladets avsløringer om helseeffekter ved bruken av fluor i skismøring.

Gransker løsninger

IBUs valg om å tillate bruk av fluor inntil videre ble offentliggjort etter et styremøte tirsdag. IBU har heller bestemt seg for å sette ned en ekspertgruppe som skal drøfte fluorbruken i idretten.

- Det er for å få mer kunnskap om problemet og for å sikre at det er rettferdige forhold i skiskyting, heter det i en uttalelse fra IBU, gjengitt hos NRK.

Det kommer ikke fram hvor lang tid de eksterne ekspertene skal bruke på å se nærmere på problemstillingen.

Avsløringer

Den siste tida har Dagbladet satt søkelyset på helseeffekter ved fluorbruk i skismøring. Blant annet er det blitt avslørt at vanlige skifedre har opp mot 19 ganger høyere fluorverdier i blodet enn normalbefolkningen.

Langrennsprofilen Øystein Pettersens far, Ole-Jørgen Pettersen, er blant dem som er rammet. Han har blant annet fortalt om da han fikk fluorsjokk under Skandinavisk Cup i Finland.

Sammen med Folkehelseinstituttet og Bård I. Freberg, legespesialist og tidligere landslagslege for skiskytterne, tok Dagbladet blodprøver av norske amatør-skismørere: Pappaer som har stått timevis i smørebua for å gi barna sine best mulig ski.

For flere av smørerne var ikke funnene urovekkende. Men seks av de testede smørerne hadde forhøyede verdier av det helseskadelige kjemikaliet PFOA – fire av dem hadde det medisinprofessor Philippe Grandjean kaller «tydelig forhøyede verdier».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media