INN PÅ LAGET: Kaia Wøien Nicolaisen (25) skal gå onsdagens normaldistanse for Norge. Askerjenta erstatter Synnøve Solemdal (bak), som er vraket. Foto: Bjørn Langsem
INN PÅ LAGET: Kaia Wøien Nicolaisen (25) skal gå onsdagens normaldistanse for Norge. Askerjenta erstatter Synnøve Solemdal (bak), som er vraket. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Skiskytternes nye håp: - Jeg er jentenes svar på Tarjei Bø

Landslagsledelsen prøver noe nytt.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I ettermiddag møtte jentene som skal gå onsdagens normaldistanse for Norge pressen på utøverhotellet i Holmenkollen.

Der dukket det opp en stor overraskelse: Kaia Wøien Nicolaisen (25).

Askerjenta erstatter dermed Synnøve Solemdal, som er vraket til distansen. De andre på det norske laget er Tiril Eckhoff, Marte Olsbu og Fanny Horn Birkeland.

Synnøve Solemdal er med andre ord vraket etter 34. plass på sprinten og 24. plass på jaktstarten.

Slet med sykdom Nicolaisen slet med sykdom rett før VM, men har trent godt den siste uka. Det, og gode løp i USA i februar, er nok til at hun nå kommer inn på VM-laget.

Nicolaisen har slitt mye med sykdom også tidligere. Da en journalist spør om hun er kvinnelagets svare på Tarjei Bø, som har slitt tidvis voldsomt med luftveisproblemer, er svaret:

- Ja, jeg tror jeg er det. Jeg var mye syk i høst også. Jeg begynte med plan A i mai, og så har jeg jobbet meg nedover alfabetet, og nå har jeg vel begynt forfra igjen. Jeg har først og fremst hatt luftveisproblemer. Det er snakk om forkjølelse og vondt i halsen. Tidligere har jeg slitt med pusteproblemer. Det slet jeg med i flere år, sier hun.

Fikk gjennombruddet Landslagstreneren ser fram til å se Nicolaisen i aksjon på onsdag.

- Kaia har trent på Lillehammer sammen med sin personlige trener. Hun har fått ligge der i ro og fått gjort de forberedelsene hun trengte. Jeg har fått signaler om at hun er «fit for fight», sier Stian Eckhoff.

- Hun gikk både en god sprint og en god jaktstart i USA, og det ble på en måte et gjennombrudd for henne. Jeg håper at hun blir en jente vi ser mye til å framtida, sier han til Dagbladet.

- Hva er hennes styrker som skiskytter?

- Hun er først og fremst en skytter, men hun har løftet seg gradvis i sporet. I USA i februar skaffet hun seg to topp-ti-plasseringer, så hun slo gjennom der.

Stafett-test - Med tanke på uttaket til stafetten fredag, kan det være greit å teste henne?

- Ja, jeg liker å tenke sånn. Det er en fordel å ha gått tidligere i mesterskapet hvis man skal kunne gå stafetten, sier Stian Eckhoff.

Nicolaisen selv gleder seg til å komme i gang nå som hun har kvalifisert seg til å gå i VM - til tross for sykdomsproblemene.

- Det er veldig gøy å bli tatt ut, jeg gleder meg til å starte. Det blir kjempekult. Jeg aner ikke helt hva jeg går til, men det vet lagvenninnene mine, sier Nicolaisen og ser bort på Birkeland og Olsbu.

- Jeg er usikker på formen, det har gått opp og ned i hele år, legger hun til.

- Pleier du å være nervøs før du konkurrerer?

- Som regel pleier jeg ikke å være nervøs. Jeg pleier heller å måtte bygge opp litt spenningsnivå. Sånn sett så kanskje dette hjelper, sier hun og ser mot presseflokken.

- Den biten får jeg gratis nå.

- Fortjent Lagvenninne Marte Olsbu mener Nicolaisen fortjener å gå i VM.

- Det er veldig gøy at hun kommer inn på laget. Hun er en bra skytter, så at hun kommer inn er kult. Det er veldig fortjent, sier hun til Dagbladet.

- Hva tror du vi kan forvente av henne?

- Det er vanskelig å si, jeg vet ikke helt. Hun kan skyte bra, men jeg vet ikke hvordan formen hennes er.

• Tiril Eckhoff hadde mediefri i dag og stilte ikke på pressetreffet.

LAGET: Disse jentene, pluss Tiril Eckhoff, stiller på onsdagens normaldistanse i VM. F.v.: Fanny Horn Birkeland, Marte Olsbu og Kaia Wøien Nicolaisen. Foto: Bjørn Langsem
LAGET: Disse jentene, pluss Tiril Eckhoff, stiller på onsdagens normaldistanse i VM. F.v.: Fanny Horn Birkeland, Marte Olsbu og Kaia Wøien Nicolaisen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer