Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil få bort Anders Besseberg som IBU-president

SKISKYTTERSKANDALEN: Hun nektet å ta den norske sjefen i hånda. Nå har politiet raidet kontoret hans

Anders Besseberg tviholder på makta i internasjonal skiskyting. Det er gode grunner til å la ham gå uansett utfallet av politietterforskningen mot IBU.

DEN STORE SJEF: Anders Besseberg styrer internasjonal skiskyting med hard hånd. Det er en ledelse som bare kan bekjempes med å stemme inn en annen IBU-president. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
DEN STORE SJEF: Anders Besseberg styrer internasjonal skiskyting med hard hånd. Det er en ledelse som bare kan bekjempes med å stemme inn en annen IBU-president. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I GÅR kveld raidet østerriksk politi hovedkvarteret til det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i Salzburg. Aksjonen kan ha en forbindelse med de beskyldningene Gregorij Rodchenkov; den tidligere sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, nå retter IBU:

- I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert, sier Rodtsjenkov til NRK, og forteller at IBU var med på å «manipulere og sabotere» russiske skiskytteres blodpass før vinter-OL i Sotsji:

- Russland mottok sensitiv informasjon fra IBU, med beskjed om å ta seg av saken. Men IBU ville, av uante årsaker, ikke gå i dybden og etterforske russiske utøvere og deres unormale, ekstremt unormale, biologiske pass, utdyper han til NRK som har forelagt dette for IBU-president Anders Besseberg. Han avfeier påstandene.

Påstandene, raidet og etterforskningen gir uansett fortsettelsen av saken en ganske annerledes kamp om presidentvervet i IBU enn den kampanjen Besseberg selv startet forleden.

DET er gått noen dager siden Anders Besseberg, den allmektige norske sjefen for internasjonal skiskyting, på TV sa fra hva han mente om sin mulige etterfølger som IBU-president. Det er nok best på den måten. Anders Bessebergs uttalelse på Dagsrevyen den kvelden hentet fra den omdiskuterte verdenscupfinalen i russiske Tjumen, var en slik du skal tenke litt over. For den forteller mer om den som snakker, enn den han snakker om:

- Det å erstatte 70-åringer med 60,70-åringer er ingen framtid, sa Besseberg i det 72-åringen avfeide sin sju år yngre landsmann Tore Bøygards sjanser til få overta den internasjonale ledelsen av sporten. Så fortsatte skiskytterpresidenten med å relansere seg selv til valget i på IBU-kongressen september:

- Finner de ikke den rette kandidaten, så får jeg vurdere det, betrodde Besseberg NRKs lyttere.

For slike avgjørelser er jo for store til å bli betrodd sporten selv.

DE som er vel bevandret i krokveiene i internasjonal skiskyting vil vite at dette TV-intervjuet foran et begeistret russisk publikum i Tjumen ikke var et spontant utbrudd fra sportens aller sterkeste mann. Etter å ha overtatt makten som IBU-president tilbake i 1993 og via smart TV-regi ført denne vinteridretten til økonomisk grønne gressganger, har Anders Besseberg de siste årene ofte flørtet med sin egen avgang.

For det er akkurat det han gjør når han denne gangen overfor nrk.no utdyper hvorfor det likevel ikke er så lett å slippe til andre etter å ha styrt denne sporten i 25 år:

- Jeg har sagt at jeg forbeholder meg retten til det. Tore Bøygard er en kjempekar, men jeg mener Norge som en av de ledende nasjonene bør få fram en som tilhører den yngre garden, sier Besseberg, og gir oss en sjelden anledning til å sjekke den logikken som styrer internasjonal skiskyting:

- Da jeg kom inn var jeg så heldig at jeg kom inn i en alder av 42 år og president som 46. Ser vi nå på statsledere i Europa, så er de vel fra 31 år og oppover. Her må vi henge med, og ikke bygge opp et gamlehjem i skiskyting, argumenterer den sittende IBU-presidenten.

For det gamlehjemmet blir jo selvsagt aldri bygget ved at den sju år eldre Anders Besseberg bare fortsetter......

Eller?

DU får ikke nødvendigvis svar på alle spørsmål om hva som er logisk for president Anders Besseberg og internasjonal skiskyting. Der er det han som mer og mer allmektig styrer både svarene og hvem som skal få spørre. De norske utsendingene til de siste IBU-kongressene kan fortelle om en møteledelse som ikke akkurat er hentet fra retningslinjene til den norske idrettsbevegelsen. Eller for den saks skyld noen annen demokratisk forsamling.

For på IBU-kongressene finnes det ingen uavhengig dirigent eller ordstyrer for å sikre en åpen, rettferdig debatt. Der har Anders Besseberg selv overtatt kontrollen over møteledelsen og sørger for at de rette; altså de som støtter ham, får prate mest:

- Det er merkelig at den valgte presidenten er ordstyrer. Denne type møteledelse minner lite om demokrati, sier den norske skiskytterpresidenten Erlend Slokvik . Han er en av stadig flere som er bekymret over hvordan Besseberg mer og mer har samlet all makt i sporten hos seg selv, og har helt siden sin tid som landslagstrener tidlig på 2 000-tallet vært kritisk til IBU-presidentens egentlige vilje til å rydde opp i dopingproblemene.

DENNE sunne bekymringen er bakgrunnen for at det norske forbundet for et par uker siden lanserte Tore Bøygard som kandidat til å erstatte Besseberg. Bøygard har bakgrunn som norsk skiskyttersjef gjennom ti år fram til 2016, og er bredt anerkjent som en solid, demokratisk idrettsleder.

Selv har Besseberg hele tida ønsket Ole Einar Bjørndalen som sin etterfølger. Med tanke på skiskytterlegendens ganske labre interesse for idrettspolitikk, er det et spesielt ønske midt i en tid der internasjonal skiskyting sliter nettopp med den politiske troverdigheten.

FOR under Anders Bessebergs suksessrike økonomiske ledelse av denne sporten, er ikke akkurat etikken kommet opp på samme nivå. Denne utviklingen er til å kjenne igjen fra tildels eneveldige presidenter for andre store internasjonale særforbund. Både fotball, volleyball, håndball og friidrett har opplevd at handlekraftige presidenter som utvilsomt har styrket idrettene sine kommersielt, også har utnyttet denne veksten til å skaffe seg både langvarige regimer og personlige fordeler.

Et gjennomgående trekk ved disse presidentene, er at det etter hvert blir viktigere å sikre egen makt enn en ren idrett. Da er det neppe noen tilfeldighet at skiskyting under Bessebergs ledelse har vært svært preget av dopingmisbruk. Seinest i går kveld ble altså IBUs hovedkvarter i Salzburg raidet av østerriksk politi på jakt etter bevis på hva sporten egentlig står for i kampen mot doping..

DET har muligens ikke passet med forretningsstrategien å ta et internt oppgjør med denne svindelen, men disse unnlatelsene har gitt sportens ledelse et dårlig rykte i de vestlige nasjonene. Det var derfor den tsjekkiske stjerneløperen Gabriela Koukalova nektet å ta Anders Besseberg i hånda under premieutdelingen i Holmenkollen i fjor:

TYDELIG PROTEST: Tsjekkiske Gabriela Koukalova nektet å ta Besseberg i hånda som protest mot IBU-presidentens manglende vilje til å rydde opp i sporten. FOTO: AFP/Franck fife
TYDELIG PROTEST: Tsjekkiske Gabriela Koukalova nektet å ta Besseberg i hånda som protest mot IBU-presidentens manglende vilje til å rydde opp i sporten. FOTO: AFP/Franck fife Vis mer

Han har vist absolutt ingen interesse for å håndheve reglene, men vil bare forsvare sin egen posisjon. Mange utøvere anklager ham for å være for avslappet i kampen mot doping, forklarte Koukalova sin egen protest.

DE siste årene har ulike utøveraksjoner forsøkt å endre skiskytingen innenfra, men Besseberg har klart å beholde kontrollen. Rekken av sportens tvilsomme dopingrelaterte avgjørelser toppet seg imidlertid denne vinteren med IBUs (les Bessebergs) beslutning om å gjennomføre verdenscupfinalen i Tjumen uten å bry seg om anmodningen fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) om å holde seg unna nettopp Russland. Det hjalp heller ikke at utøvere som Gabriela Koulakalova nektet å dra. Hun og flere av de politisk bevisste løperne ble hjemme i protest mot den manglende russiske dopingkontrollen.

Mens WADA ønsker å legge press på russerne for å få en endring av dopingkulturen, nekter Besseberg å ta inn over seg omfanget av de avslørende funnene i de to McLaren-rapportene om russisk statssvindel. Det betyr visst lite at han selv sitter i WADA-styret, og mer enn de fleste burde føle seg forpliktet til å være en lojal dopingjeger.

Anders Besseberg er i stedet blitt en forkjemper for det russiske synet om at disse anklagene er overdrevne. Rett etter verdenscupfinalen i Tjumen overtok han høytaleranlegget på stadion og hyllet det stevnet som dopingjegerne ikke ville ha. Besseberg beskrev stemningen i Tjumen som «virkelig, virkelig stor».

den måten har han kommet i konflikt med den norske skiskytterledelsen. Nå jobber disse lederne for å få en ny sjef for IBU, og har forhørt seg blant flere nasjoner for å få til dette byttet. Det er ikke avgjørende at presidenten blir norsk. Norge vil gjerne ha Tore Bøygard inn i styret, men er åpen for å støtte andre presidentkandidater enn sin egen.

For dem er poenget ikke person, men sak. Det er selve det åpne demokratiet som må sikres i internasjonal skiskyting.

Og det skjer best ved at ledere som Anders Besseberg stemmes ut.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling