Skiskyting i Holmenkollen: Mari Laukkanens drømmehelg

Skiskytterstjerna motstrider Bøs spådom og kan ødelegge for de norske langrennsjentene

Mari Laukkanen har endelig fått skytingen til å stemme. I Holmenkollen i dag vant hun suverent igjen. I OL bør både skiskytterne og langrennsløperne passe seg.

FORBAUSER: Mari Laukkanen vant skiskytterjakstarten i Holmenkollen helt suverent.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORBAUSER: Mari Laukkanen vant skiskytterjakstarten i Holmenkollen helt suverent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Finske Mari Laukkanen (29) er ikke den skiskytteren som blir skrevet mest om i norske medier. Det er kanskje ufortjent, for 29-åringen er noe for seg selv.

Forrige måned tok Dagbladet for seg tematikken om hvordan og hvorfor skiskytterne har mistet terreng til langrennseliten. Tidligere hevdet Ole Einar Bjørndalen og Lars Berger seg i verdenstoppen også i spesiallangrenn. Duoen har verdenscupseire og VM-gull på CV-en.

På kvinnesiden har vi ikke sett det samme. Den lite treffsikre, men tidligere svært så raske skiskytteren Miriam Gössner gjorde det skarpt også i spesiallangrenn, men de siste årene har skiskyttere ikke hevdet seg i mot langrennsspesialistene - uavhengig av kjønn.

Tarjei Bø tror det blant annet skyldes at skytingen har blitt prioritert hardere og at vi neppe vil få se skiskyttere banke langrennsløperne igjen.

- Ole Einar og Lars lå langt fremme i utviklingen av skøyting. Du kan si det var litt naturstridig, ettersom skiskyttere trener mot å bli best mulig skiskyttere og ikke best mulig langrennsløpere, uttalte Tarjei Bø til Dagbladet i forbindelse med temasaken.

- Samtidig kunne man prioritere langrennstreningen enda hardere før. Det er bare å se på resultatlista. Før kunne man vinne med tre strafferunder. Nå er kravet til rask og feilfri skyting viktigere. Derfor må man trene mer på skytingen, mener stryningen.

Det finske unntaket

Mari Laukkanen er imidlertid i ferd med å kontrastere denne tendensen. 29-åringen forsøker å gjøre det umulige mulig. Under ski-VM i Lahti slo hun til med en sensasjonell 2. plass i sprintprologen, bare slått av Maiken Caspersen Falla. Til slutt havnet hun på 8. plass i VM-sprinten.

Laukkanen kvalifiserte seg gjennom flere gode sprinter tidligere denne sesongen. Den finske jenta er spesielt dyktig i prologer og hadde blant annet 5. beste prologtid i Toblach. Naturlig nok behersker hun ikke å gå i heat like bra, men hvis hun skulle spesialtrene på det fram mot OL i Pyeongchang, kan Laukkanen plutselig utfordre de norske langrennsjentene.

Basert på det hun har gjort i Holmenkollen denne helga, er det nok imidlertid mer trolig at hun rendyrker skiskytingen under de olympiske lekene. Nå har den finske profilen endelig fått orden på skytingen. Laukkanen banket samtlige på sprinten i går og fulgte opp med en ny overlegen seier på dagens jaktstart i Holmenkollen.

Olsbu beste norske

Skytingen har vært et problem for den finske jenta, men i Holmenkollen har alt gått hennes vei. I dag traff hun på 19 av 20 skudd. Det holdt det til suveren seier, 26 sekunder foran Gabriela Koukalova på 2. plass. Ned til Justine Braisaz på 3. plassen var det over ett minutt. Det viser Laukkanens enorme potensial - når alt fungerer.

Marte Olsbu ble for øvrig beste norske jente på jaktstarten i dag med sin 6. plass. Olsbu bommet tre ganger, men gikk raskt i sporet også hun. Det samme gjorde Tiril Eckhoff, men seks bom ble for mye. Det holdt til en 18. plass.

Kaia Wøien Nicolaisen ble nummer 35 etter tre bom, mens Ingrid Landmark Tandrevold endte på 49. plass. I morgen avsluttes verdenscupsesongen med fellesstart i Holmenkollen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer