SKUFFET: Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø synes det er trist å lese om dopingkulturen i Russland. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
SKUFFET: Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø synes det er trist å lese om dopingkulturen i Russland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Skiskytterstjernene er både sjokkert og skuffet over den knusende rapporten: - Trist

Innholdet i McLaren-rapporten får Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø til å reagere.

SANDNES (Dagbladet): Den oppsiktsvekkende McLaren-rapporten forbauset en hel idrettsverden i kraft av avsløringen av Russlands statlige organiserte dopingsystem.

Friidrett og vektløfting er verstingene, men også dopinganklagene mot Aleksander Legkov og langrennsløperne har vekket oppsikt, ikke minst i Norge. Derfor inviterte Legkov norsk presse til et møte i går for å overbevise nordmenn om at han er ren.

Skiskytterne har foreløpig vært stille om saken utad inntil Dagbladet tok opp tematikken med Ole Einar Bjørndalen (42) og Tarjei Bø (28) i går kveld.

Bjørndalen er skiskyttersportens største profil og er ekstremt populær i Russland. I løpet av sine utallige år i verdenstoppen har han konkurrert med en rekke gode russiske skiskyttere.

Mange av duellene mot russerne er vunnet, men en del har også blitt tapt. Å lese om dopingkulturen i Russland synes Bjørndalen, som nylig giftet seg med hviterussiske Darja Domratsjeva, er alt annet enn hyggelig.

FORSVARER RUSSLAND. Aleksander Legkov ber Norge om å tro på at han er ren. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
FORSVARER RUSSLAND. Aleksander Legkov ber Norge om å tro på at han er ren. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er fryktelig skuffende. Hele greia er trist. Jeg har ikke så mye annet å si at det er skuffende, sier Bjørndalen til Dagbladet.

- Samtidig er det veldig mye informasjon, men hvis det stemmer, er det fryktelig skuffende. Å finne ut at folk du har konkurrert mot har vært dopet, er ikke bra, fortsetter 42-åringen.

Bø: - Det er sjokkerende

I flere år var Dmitrij Jarosjenko en av Bjørndalens største konkurrenter. Han ble senere tatt i doping, men Bjørndalen mistenker ingen av sine nåværende rivaler.

- Nei, jeg gjør ikke det. Forholdet til de russiske skiskytterne er bra. Det er like bra som til utøvere fra andre nasjoner, sier 42-åringen fra Simostranda.

Tarjei Bø deler Bjørndalens syn i denne nitriste saken.

- Det er sjokkerende å lese om dopingkulturen i Russland. Men jeg håper det blir slutt på spekulasjonene og at vi får fakta på bordet. Dette må vi komme til bunns i og få vekk de som ikke er rene, sier Bø til Dagbladet.

STORFORM: Tarjei Bø har imponert stort under Blinkfestivalen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
STORFORM: Tarjei Bø har imponert stort under Blinkfestivalen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Det russiske antidopingbyrået byttet ifølge McLaren ut de reelle dopingtestene med falske under OL i Sotsji. De russiske skiskytterne hadde imidlertid ikke et fantastisk mesterskap, men de vant og jublet for OL-gull på herrestafetten.

De individuelle OL-gullene i Sotsji ble vunnet av Martin Fourcade (2), Emil Hegle Svendsen og Bjørndalen.

Mistenker ikke konkurrentene

På kvinnesiden var det hviterussiske Domratsjeva (3) og slovakiske Anastasia Kuzmina som tok gullene individuelt, mens Ukraina vant stafetten foran Russland.

- Av de russiske konkurrentene våre er det ingen jeg mistenker. Det virker som de konkurrerer fair og på samme vilkår som oss andre, sier stryningen.

- Anton Sjipulin er veldig god på sisterunder da?

- Hehe, ja, men det er jeg også, sier Bø og ler.

Bø har vist gryende form under Blinkfestivalen. Stryningen slo hele verdenseliten i langrenn - bortsett fra Matti Heikkinen - opp Lysebotn i går og fulgte opp med en ny imponerende prestasjon under skiskytterfellesstarten i går.

INGEN MISTANKE: Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø mistenker ikke Anton Sjipulin og de russiske skiskytterstjernene.  Foto: Hendrik Schmidt/dpa
INGEN MISTANKE: Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø mistenker ikke Anton Sjipulin og de russiske skiskytterstjernene.  Foto: Hendrik Schmidt/dpa Vis mer

I storform

Med høy fart i sporet og god skyting gikk Bø helt til topps og triumferte foran Simon Desthieux og Vetle Sjåstad Christiansen. Ole Einar Bjørndalen og Johannes Thingnes Bø ble henholdsvis nr. 8 og 12.

- Det viser at jeg er i veldig god form. Det mest positive er at jeg holder så bra mot slutten, noe jeg har slitt med før, sier Bø.

- Jeg ligger bra an og vet jeg er god i motbakker. Det er ikke det jeg skal trene på i høst. Der er jeg god nok. Jeg vet jeg er ei fjellgeit. Det er i kuperte løyper og andre terreng jeg må jobbe hardere, varsler stryningen.

Bjørndalen og Bø om Sundby: - Trist

Både Bjørndalen og Bø sympatiserer med Martin Johnsrud Sundby etter at han ble utestengt og mistet store triumfer for bruddet på WADA-reglementet.

- Det er veldig synd at legen har gjort en feil som rammer Sundby så hardt. Det er naturlig at han har full tillit til legen. Samtidig har utøveren alltid et ansvar, sier Bjørndalen.

- Det er ufattelig trist for Martins del at en slik detaljfeil ødelegger. Jeg har sett hvor hardt Martin trener og den jobben han gjør. Jeg ser ham trene nesten hver dag i Oslo. Det han gjør, er rått og er et resultat av knallhard jobbing, mener Bø.

SYMPATI: Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen føler med Martin Johnsrud Sundby. Foto: John Terje Pedersen
SYMPATI: Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen føler med Martin Johnsrud Sundby. Foto: John Terje Pedersen Vis mer