Skismøring kan gi alvorlig sykdom

Proffe smørere kaster opp, blir svimle og får pusteproblemer.

HELSESKADELIG SMØRING: Fluorpulver som brukes til smøring av ski kan resultere i alvorlig sykdom. 
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, Scanpix
HELSESKADELIG SMØRING: Fluorpulver som brukes til smøring av ski kan resultere i alvorlig sykdom. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Fluorpulver som brukes i skismøring er svært helseskadelig og kan resultere i alvorlig sykdom. Det viser en rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), melder NRK.

Rapporten fra STAMI skal offentliggjøres i morgen. Ifølge NRK konkluderer den med at fluorforbindelser hoper seg opp i kroppen og blir værende i blodet i flere år. Forskerne er usikre på langtidsvirkningene, men anbefaler at alle som bruker fluorpulver utviser forsiktighet. Pulveret avgir støv og gasser under oppvarming med smørejern og bruk av børster.

Profesjonelle skismørere har lenge vært redd for at arbeidsmiljøet i smørebodene er helsefarlig. Skiskytternes landslagslege, Baard I. Freberg, er doktorgradsstipendiat ved STAMI og har vært instituttets gjesteforsker under prosjektet.

- Smørerne kom til meg med diffuse plager. De følte seg dårlige etter at de hadde arbeidet med fluorpulver. Jeg følte det var min plikt som lege å varsle om at noe kunne være galt, sier Freberg til NRK.

- Vi anbefaler at alle bruker verneutstyr når de påfører slikt pulver. Verken forskere eller andre kan si noe om langtidsvirkninger av fluorforbindelser. Vi har påvist at stoffene lagres i kroppen. Noe mer enn det kan vi ikke si, legger landslagslegen til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer