Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tiril Sjåstad Christiansen tilbake etter skade:

Skistjerna om de mørke tankene. - Jeg sto opp og tenkte: «En ny vond dag»

Den lange veien tilbake for Tiril Sjåstad Christiansen.

ENDELIG TILBAKE: Tiril Sjåstad Christiansen har hatt tre operasjoner i samme kne. Nå er hun endelig tilbake - og drømmer om OL-gull. Jakten har startet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ENDELIG TILBAKE: Tiril Sjåstad Christiansen har hatt tre operasjoner i samme kne. Nå er hun endelig tilbake - og drømmer om OL-gull. Jakten har startet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BISLETT STADION (Dagbladet): Fristilutøver Tiril Sjåstad Christiansen (22) er tilbake etter et langt skadeopphold.

Først opererte hun venstre kneet i september i fjor - før hun igjen måtte gjennom en ny meniskoperasjon i desember i samme kne. Nå - etter over 14 måneder uten konkurranse - er hun tilbake med ski på beina.

- Jeg vet ikke hvordan det oppsto. Det var en løs menisk, og det var kanskje mulig å fortsette å kjøre uten operasjon (i desember), men for meg var det uaktuelt. Gleden forsvant. Jeg hadde konstante smerter. Jeg snakker ikke litt vondt, det var smerte i hvert hopp. Jeg sto opp og tenkte: «En ny vond dag», sier Tiril Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

Det er ifølge Christiansen samme skade som rammet Aksel Lund Svindal forrige sesong, og som gjorde at alpinisten mistet VM i februar.

Fristilutøveren har vært forfulgt av skader gjennom karrieren om mistet OL i Sotsji i 2014 etter en korsbåndskade. Nå har hun vært gjennom tre operasjoner i kneet - men forteller at den siste perioden har vært tyngst.

Ville legge opp

Hun lurte flere ganger på om karrieren var over - bare 22 år gammel.

- Dette er den verste perioden, selv om korsbåndskaden var mer alvorlig. Det var den første skaden min, men det var tøffere nå, sier Christiansen.

Denne uka hadde hun ski på beina for første gang i 2017. Det skjedde på Geilo.

Og det ble et helt spesielt øyeblikk for jenta fra nettopp Geilo Idrettslag.

- Det var helt vilt. Det er vanskelig å beskrive følelsen. Jeg hadde hele anlegget for meg selv. og da jeg satt på scooteren på vei opp, klarte jeg ikke slutte å smile. Jeg tenkte: «Jeg er verdens heldigste som får drive med dette», sier 22-åringen.

Hun legger til:

- Ååhh. Det er lenge siden jeg har kjent den følelsen, sier Christiansen.

Hun fortsetter:

- Den siste perioden har vært tung. Jeg har aldri vært så nære å legge opp. Det var tre operasjoner i samme kne. Det tærer på krefter og motivasjonen. Du får vonde tanker og du spør deg selv om det er verdt det. Kanskje jeg ikke er ment for å holde på med dette? sier fristilkjøreren med med to X-Games-gull fra Oslo 2016 og Aspen 2013.

TILBAKE PÅ SKI: Tiril Sjåstad Christiansen. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet
TILBAKE PÅ SKI: Tiril Sjåstad Christiansen. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Motivert av Bolt

Dagbladet møter Christiansen inne på Bislett Stadion i Oslo.

- Plutselig kommer du til et punkt der motivasjonen snur. Du får gleden tilbake. Det var mitt høyeste ønske da jeg var tilbake i bakken (forrige tirsdag). Da jeg fikk på meg skiene, da kjente jeg at dette var «ment to be». Jeg klarte ikke stoppe å smile, sier hun.

- Når fikk du motivasjonen tilbake?

- Det var noen måneder siden. Rett før X-Games i Hafjell. Inntil da var jeg helt likegyldig til om jeg kom tilbake på ski eller ikke. Jeg har jobbet mye med mentaltrener. Jeg fikk snakket mye og ble inspirert. Jeg har sett en del sportsdokumentarer og reist litt, sier Christiansen.

- Hva var favoritt-dokumentaren?

- Det var med Usain Bolt. Jeg har sett den så mange ganger. Jeg kjenner meg litt igjen. Han er veldig leken, jeg er også veldig leken. Han elsker idretten sin, men liker også alt rundt veldig godt. Det er utrolig å se hvor langt han har kommet. Det er inspirerende. Jeg elsker også det jeg gjør mest i hele verden, sier Christiansen.

- Hvordan var opptreningsperioden etter den siste operasjonen i desember?

- I starten tenkte jeg det var best å trene fire ganger om dagen, for da slapp jeg å sitte hjemme og tenke på at jeg var skadet. Jeg fikk litt overtenning. Så skjønte jeg at jeg måtte få tankene over på noe annet, sier fristilkjøreren.

GULL: Tiril Sjåstad Christiansen vant finalen i freeski big air for kvinner i Oslo i 2016.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
GULL: Tiril Sjåstad Christiansen vant finalen i freeski big air for kvinner i Oslo i 2016. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan føles kroppen nå?

- Kroppen føles overraskende bra til å ikke ha stått på ski på lenge. Tidligere har jeg vært litt skeptisk, og fått småvondt i kneet bare jeg tok på bindingen. Nå kjente jeg ingenting. Det var veldig deilig, sier hun.

- Hva er målet framover?

- Jeg håper alle konkurrentene mine tar seg en god og lang sommerferie så jeg kan hente inn det jeg har tapt de siste månedene, he-he, sier Christiansen og ler.

Hun fortsetter:

- Konkurrenene mine er blitt veldig gode og sporten utvikler seg. Det blir spennende å se mot både X-Games og OL. X-Games kan kjøres hvert år, men der er det bare de beste som er invitert. I OL er det kvoter og land, men samtidig hvert fjerde år. Jeg har gull i X-Games fra før, så det er OL-gull jeg drømmer om nå, sier 22-åringen.

SETTER UTFOR: Se Tiril Sjåstad Christiansen sette utfor hoppet på Tøyen før Big Air-konkurransen sparkes igang. Video: TomTom Bandit/ Nicklas Knudsen Vis mer Vis mer
ØVERST PÅ PALLEN: Tiril Sjåstad Christiansen kjørte inn til X Games-gull i Big Air-konkurransen. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer