Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skistjernene ble kommandert til senere fly

Bare hvile og sofaen som teller nå.

SKAL HVILE SEG I FORM: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug og Heidi Weng har fått beskjed om å ligge på sofaen i noen dager framover. Her er de fotografert på seierspallen etter trippelseieren i Tour de Ski i går. Foto: AP /Giovanni Auletta/ NTB Scanpix
SKAL HVILE SEG I FORM: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug og Heidi Weng har fått beskjed om å ligge på sofaen i noen dager framover. Her er de fotografert på seierspallen etter trippelseieren i Tour de Ski i går. Foto: AP /Giovanni Auletta/ NTB Scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): I går ble det tidenes storeslem i Tour de Ski, der norske løpere okkuperte fem av seks mulige pallplasser i skirennet som har ridd norsk langrennssport som en mare tidligere.

Aldri før hadde en nordmann lykkes med å stå på toppen av seierspallen i Tour de Ski, i går vant både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

Sesongens hovedmål er likevel flere uker unna. I en OL-sesong satser alle på å nå toppformen i løpet av februardagene som nærmer seg i Sotsji.

Hvilepåbud
Men for å lykkes der er de aller fleste avhengige av å holde seg noenlunde friske framover, og etter flere skirenn i øsende regnvær er det fryktelig lett å gå på en sykdomssmell etter kraftanstrengelsen som Tour de Ski er.

- Holder jeg meg frisk og får trent skikkelig framover, så er nok formen der i OL. Blir det et langt sjukdomsopphold nå, blir det verre, sier andremann i går og sesongens store langrennskomet, Chris Jespersen, til Dagbladet.

Og for best mulig å unngå sykdom gir nå landslagsledelsen klar beskjed til utøverne om hva de skal gjøre de neste dagene: Hvil!

- Hvile er det som er nøkkelordet nå de tre, fire neste dagene. Ikke begynne å trene, kjøre på med mengde og hardt. Nå må man hvile, så må nesten hver enkelt kjenne på kroppen når man er klar for trening igjen. Det kan være veldig individuelt, altså, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Derfor har for eksempel løperne som har gått Tour de Ski nå fått plass på en formiddagsavgang fra München i stedet for morgenflyet. Poenget er at de skal sove ut gårsdagens knallharde motbakkeløp i stedet for å stresse seg hjem.

Det siste ville nemlig økt sykdomsfaren.

Planlagt sykdom
For Petter Northug ville det nå vært OL-krise om han skulle bli syk igjen. Derfor planlegger skikongen å ta det rolig noen dager, før han starter opp en ny, hard treningsperiode fram mot NM på Lillehammer om knappe to uker.

Der skal Northug gå en, kanskje to distanser, før han går ned i treningsintensitet i høyden igjen.

Gårsdagens Tour-vinner, Martin Johnsrud Sundby, har derimot hatt en så maksimal oppladning i sommer og høst at han har planlagt en sykdomsperiode i tida fram mot OL.

- Jeg er ganske trygg på at planen min fungerer fram til OL. Jeg har til og med kalkulert inn en sykdomsperiode i forkant av OL, og vet at det ikke kommer til å koste meg noen verdens ting. Jeg har trent rått fra 1. mai og har et grunnlag som ikke kan rokkes ved. Jeg tror at planen min funker inn mot OL, men det vil tiden vise, sier Johnsrud Sundby.

Ikke redd
Det er også fellesnevneren for de fleste andre landslagsutøverne. Det er bare Petter Northug som har slitt med et langt sykdomsavbrekk denne sesongen.

- Jeg tror de jentene som går her nå er veldig godt rusta til å tåle eventuell sykdom. Det er ingen av dem som har hatt sjukdomsperioder på veldig lenge, så det er jeg ikke noe redd for faktisk. Vi har aldri hatt så bra kontinuitet på treninga som vi har hatt i høst og på forvinteren, sier Løfshus, og oppsummerer:

- Jeg er ikke så redd for sjukdom, det er bare det at alt blir så mye lettere hvis vi unngår det.