Finsk pusteapparat i langrenn

Skistjernene raste mot pustemaskinene, men effekten er neppe som finnene tror: - Kan fungere mot sin hensikt

Pusteapparatet «WellO2» skal hjelpe finnene til å gå fortere på ski. Problemet er bare at det ikke har noen dokumentert effekt.

NYTT VÅPEN: Dette pusteapparatet skal gi Finland suksess i VM på hjemmebane i Lahti. Spørsmålet er om det faktisk har en reell effekt. Foto: Pasi Liesimaa
NYTT VÅPEN: Dette pusteapparatet skal gi Finland suksess i VM på hjemmebane i Lahti. Spørsmålet er om det faktisk har en reell effekt. Foto: Pasi Liesimaa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kritikken mot norsk langrenn - spesielt fra finsk hold - har vært tidvis krass de siste månedene, etter at det ble kjent at Martin Johnsrud Sundby hadde en for høy dose med astmamedisin i kroppen under Tour de Ski for snart to år siden.

Siden er det blitt hevdet at også friske norske langrennsløpere har fått astmamedisin, til tross for at majoriteten av forskningen konkluderer med at astmamedisin ikke har noen effekt på friske mennesker.

Til tross for kritikken mot Norge, avslørte de finske langrennsløperne sist helg at de bruker et pusteapparat som skal hjelpe dem til VM-gull på hjemmebane.

Skal utvide lungekapasiteten

Pusteapparatet har navnet «WellO2» og anvendes for å «styrke de respiratoriske musklene for å bedre pusteknikken og utvide lungekapasiteten», ifølge produsenten. Det gjøres ved å blåse ut og puste inn oppvarmet vanndamp fra et apparat som svenske Calle Halfvarsson mener likner på en vannkoker.

Mange har kritisert apparatet, men skistjerna Aino-Kaisa Saarinen forteller Dagbladet at hun ikke synes finnene gjør noe kritikkverdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer