Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Finsk pusteapparat i langrenn

Skistjernene raste mot pustemaskinene, men effekten er neppe som finnene tror: - Kan fungere mot sin hensikt

Pusteapparatet «WellO2» skal hjelpe finnene til å gå fortere på ski. Problemet er bare at det ikke har noen dokumentert effekt.

NYTT VÅPEN: Dette pusteapparatet skal gi Finland suksess i VM på hjemmebane i Lahti. Spørsmålet er om det faktisk har en reell effekt. Foto: Pasi Liesimaa
NYTT VÅPEN: Dette pusteapparatet skal gi Finland suksess i VM på hjemmebane i Lahti. Spørsmålet er om det faktisk har en reell effekt. Foto: Pasi Liesimaa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kritikken mot norsk langrenn - spesielt fra finsk hold - har vært tidvis krass de siste månedene, etter at det ble kjent at Martin Johnsrud Sundby hadde en for høy dose med astmamedisin i kroppen under Tour de Ski for snart to år siden.

Siden er det blitt hevdet at også friske norske langrennsløpere har fått astmamedisin, til tross for at majoriteten av forskningen konkluderer med at astmamedisin ikke har noen effekt på friske mennesker.

Til tross for kritikken mot Norge, avslørte de finske langrennsløperne sist helg at de bruker et pusteapparat som skal hjelpe dem til VM-gull på hjemmebane.

Skal utvide lungekapasiteten

Pusteapparatet har navnet «WellO2» og anvendes for å «styrke de respiratoriske musklene for å bedre pusteknikken og utvide lungekapasiteten», ifølge produsenten. Det gjøres ved å blåse ut og puste inn oppvarmet vanndamp fra et apparat som svenske Calle Halfvarsson mener likner på en vannkoker.

Mange har kritisert apparatet, men skistjerna Aino-Kaisa Saarinen forteller Dagbladet at hun ikke synes finnene gjør noe kritikkverdig.

KRITIKK: Norsk langrenn, her ved Martin Johnsrud Sundby (t.v.) og tidligere landslagslege Knut Gabrielsen, har fått svært krass kritikk for bruken av forstøverapparater. Foto: NTB Scanpix
KRITIKK: Norsk langrenn, her ved Martin Johnsrud Sundby (t.v.) og tidligere landslagslege Knut Gabrielsen, har fått svært krass kritikk for bruken av forstøverapparater. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Etisk sett er dette bedre enn det de norske gjør. Det er først og fremst de som er dødssyke som skal bruke forstøverapparat, så dette er noe annet, hevder Saarinen.

- Hvordan fungerer apparatet?

- Det kommer en damp, som vi puster inn. Det er hardt å puste inn. På den måten trener vi opp lungene til å takle enda mer, hevder 37-åringen.

Mange stusser nå på at vår nabo i øst kommer med et apparat som minner mye om en forstøver, spesielt etter kritikken mot Norge.

- Ingen effekt

En annen ting er om det Saarinen, og ikke minst produsentens hjemmeside, hevder: At apparatet faktisk har en positiv effekt.

Svaret er «nei», ifølge noen av Norges fremste eksperter på lungemedisin, som Dagbladet har vært i kontakt med.

Ekspertene er klare på at så lenge man bare blåser og inhalerer vanndamp - og ikke medikamenter, som astmamedisin - så vil ikke apparatet ha noen som helst målbar effekt, spesielt ikke på en så godt trent person som en langrennsløper, som allerede har svært godt utviklede respiratoriske muskler.

En av lungelegene Dagbladet har vært i kontakt med sier at påstanden om at «WellO2» skal kunne trene opp respirasjonsmuskulaturen er «sludder».

En annen, Sigurd Loe Steinshamn, professor ved NTNU og overlege på Lungeavdelingen på St. Olavs hospital, mener at «WellO2» faktisk kan fungere mot sin hensikt.

Lov å bruke

- Jeg kjenner ikke til dette finske apparatet, men produsentens hjemmeside forklarer at man bruker det for å fukte luftveiene og for å kunne puste mot motstand slik at man må ta i med pustemuskulaturen i håp om å trene opp denne. Dette er i så fall helt lovlig i idretten, men om det har noen effekt, stiller jeg meg sterkt tvilende til. Det å fukte luftveien på denne måten kan faktisk fungere mot sin hensikt, ved at det kan gi en liten irritasjon hos enkelte, sier Steinshamn.

- IKKE SOM EN FORSTØVER: Aino-Kaisa Saarinen mener at å bruke «WellO2» er noe helt annet enn å bruke en forstøver. Foto: NTB Scanpix
- IKKE SOM EN FORSTØVER: Aino-Kaisa Saarinen mener at å bruke «WellO2» er noe helt annet enn å bruke en forstøver. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det som har forårsaket astmadebatten her hjemme er jo inhalering av medisin gjennom forstøver, men bruk av forstøver eller dette finske apparatet med saltvann er lovlig, men uten effekt. Jeg antar at finnene gjør det fordi de har et lite håp om at det kan forbedre prestasjonen, men det er det altså ingen dokumentasjon for, legger han til.

På «WellO2s» hjemmeside er en rekke studier oppgitt som referanse. Problemet er bare at ingen av studiene er gjort på «WellO2».

- Litteraturen på produsentens hjemmeside er relatert til apparatet, men omtaler ingen studier med apparatet direkte. Produsenten påstår forøvrig ikke at referansene gjelder for produktet heller, men de mener jo indirekte at den er relevant siden den er oppgitt, sier Steinshamn.

- Ikke medisinsk apparat

Administrerende direktør i «WellO2», doktor Ilpo Kuronen, reagerer slik da Dagbladet konfronterer ham med ekspertenes knallharde dom.

- «WellO2» er ikke et medisinsk apparat, men det får deg til å føle deg bedre. Apparatet er ment for alle som har pustevansker. Jeg er ikke overrasket over at lungespesialistene sier det de sier, men de pleier å endre mening når de fordyper seg litt mer i dokumentasjonen vi sitter på, sier Kuronen.

- VI FÅR SE: Sami Jauhojärvi innrømmer at det kan hende «WellO2» ikke har noen effekt. Foto: NTB Scanpix
- VI FÅR SE: Sami Jauhojärvi innrømmer at det kan hende «WellO2» ikke har noen effekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«WellO2»-sjefen hevder at forskning viser at inn- og utpust med motstand åpner luftveiene, forbedrer pusteevnen, gir økt blodsirkulasjon til armer og bein, gjør brystet mer fleksibelt og reduserer stress. Han hevder også at inhalering av varm vanndamp kan redusere risikoen for en virusinfeksjon i de øvre luftveier, men vedgår at det «foreløpig bare er teori».

- Det finske langrennslandslaget har brukt apparatet i et par måneder, og de synes det er nyttig så langt. Vi har ikke gjort noen vitenskapelige studier på det ennå, men vi har planer om å samle inn tallmateriale seinere. «WellO2» er ikke et mirakelapparat, men kan vise seg å være veldig nyttig for mange av oss, hevder Kuronen.

Den finske landslagsløperen Sami Jauhojärvi tar Dagbladets opplysninger om at «WellO2» foreløpig ikke har noen dokumentert effekt, med et smil.

- Sier norske lungespesialister at pustemaskinene ikke fungerer? Jaja, det må de gjerne si. Vi får se. Det kan ha en placeboeffekt i hvert fall, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Dere tror fortsatt at pustemaskinene fungerer?

- Vi håper det, ellers hadde vi ikke brukt dem.

  • Verdenscupen i langrenn fortsetter med minitour på Lillehammer i morgen og i helga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!