Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn

Skitalent i dyp sorg

Faren valgte å gå bort: - Hvis du ikke prater, får du heller aldri vite at du ikke er alene om å ha det ille.

TROR PÅ ÅPENHET: Lovisa Modig synes det er viktig å snakke om farens selvmord. Foto: Bildbyrån
TROR PÅ ÅPENHET: Lovisa Modig synes det er viktig å snakke om farens selvmord. Foto: Bildbyrån Vis mer

I forrige uke fikk det svenske skitalentet Lovisa Modig (25) den lykkelige beskjeden: Hun var tatt ut på den svenske langløpslandslaget i langrenn. Likevel klarte hun ikke å glede seg ett hundre prosent. I vinter tok faren sitt eget liv.

- Pappa hadde grått seg i søvn av lykke, sier hun om beskjeden som hun aldri fikk meddelt faren.

Lovisa Modig er klar på at hun ønsker å være åpen om selvmordet. Derfor stiller hun opp i et intervju med den svenske avisa Norrländska Socialdemokraten.

Var i Holmenkollen

Karrieren hennes består av seks starter i verdenscupen, seinest i Holmenkollen i mars. Men det er først nå hun er blitt tatt ut på langløpslandslaget, eller Team Bauhaus, som det formelt heter.

STOR BESKJED Å FÅ: På Instagram forteller Lovisa Modig hvor stort det er å være på det svenske skilandslaget.
STOR BESKJED Å FÅ: På Instagram forteller Lovisa Modig hvor stort det er å være på det svenske skilandslaget. Vis mer

- Det føles nesten overkult. Da Magnus Ingesson (trener for damelandslaget) ringte og sa han ville tilby meg en plass, sa jeg bare: «Du tuller?» Han svarte: «Ja, det er en spøk.» Men så sa han at han selvfølgelig ikke spøkte, forteller Lovisa.

Hun smiler mye, skriver Norrländska Socialdemokraten. Men bak fasaden skjuler det seg en dyp, dyp sorg. Faren kunne ringe henne fem ganger om dagen. Han var så stolt av henne, jenta hans som markerte seg i skisporet. Men nå er det stille. Faren er død. Han orket ikke mer. Han tok livet sitt i vinter.

- Det er viktig at vi våger å prate om psykisk helse. Ingen gjør det. Først nå forstår jeg hvor viktig det er å snakke om de dypeste og verste problemene. Det er sykt mange som ikke har det bra, sier Lovisa til Norrländska Socialdemokraten.

Likegyldig tone

Siste gang faren ringte merket langrennsløperen at noe var som det ikke skulle:

- Han virket veldig likegyldig og uten tone.

STOLT: Lovisa Modig gleder seg til vinteren. Foto: Bildbyrån
STOLT: Lovisa Modig gleder seg til vinteren. Foto: Bildbyrån Vis mer

Hun fortsetter:

- Jeg hørte på stemmen at det var noe. Jeg følte at noe ikke stemte. Men jeg var for trøtt til å bry meg. Greia var at dagen før hadde han virket så glad når vi snakket. Gladere enn på lenge. Han hadde hatt en dårlig periode. Jeg merket at jeg kjente at det var skjønt at han virket å ha kommet ut av den dårlige perioden. Men nå har jeg kommet fram til at han var glad fordi han hadde bestemt seg. At han skulle løse alt ved å gå bort. Jeg vet ikke, men det er det jeg tror, sier hun til Norrländska Socialdemokraten.

Høye tall

I Norge registreres det mellom 500 og 600 selvmord hvert år. I tillegg viser tall at det begås mellom 4000 og 6000 selvmordsforsøk i året.

- Om du ikke prater om det, går det ikke an å løse det. Hvis du ikke prater, får du heller aldri vite at du ikke er alene om å ha det ille, sier Lovisa Modig. Skiløperen tror faren valgte å ta livet sitt for å skåne familien for problemene hans. At han gjorde det av pur kjærlighet til dem.

Lovisa Modig representerer Sävast Ski Team. På Instagram skriver hun:

- Om noen fortsatt lurer, så er jeg så jævlig glad for å ha fått sjansen til å være en del av det svenske skilandslaget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media