Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skitne kamper, gulltips og Mourinho

Uwe Rösler snakker ut.

STAVANGER (Dagbladet): Uwe Rösler er ikke alltid sint. Langt der ifra. Det kan bare virke slikt. Og da vinteren for en gangs skyld kom til oljehovedstaden, kom den seint. For Uwe Rösler var snøen som dalte ned den siste uka før seriestart bare nok et irritasjonsmoment i den lange ventetida.

-  Jeg tror alle er møkklei etter disse fire månedene. Det er på tide å begynne slik at vi kan konsentrere oss om det som er viktig. Og det er fotballkamper - ikke alt snakket, sier Rösler til Dagbladet i spillerkantina på Viking stadion.

Gullkandidat

For de har snakket. FCK-trener Ståle Solbakken. Den norske VM-legenden og tippeekspert Kjetil Rekdal. Liverpools John Arne Riise. Bookmakere.

Flere av landets største aviser. De tror alle at Tippeligaens gullvinner 2008 vil hete Viking.

- For meg er det viktig at jeg og klubben har samme mål. Det var ikke tilfelle i Lillestrøm. Der var sportslig apparat og klubbleder (Per Berg. Red.anm.) uenige om hva som var mulig. I Viking er det enighet. Vi har høye ambisjoner. Vi vil bli bedre enn i fjor. Vi vil kjempe for medaljer og titler. Det er hva jeg sier og hva jeg kan si etter fjoråret, vinteren og etter det vi har investert. Utover det kan jeg ikke gjøre noe, sier Rösler.

- En kan ikke planlegge titler. Du må minimalisere flaksen. Men en trenger flaks. Du minimaliserer flaksen ved å gi alt. I fjor fikk vi medalje. Men jeg er ikke Mourinho. Jeg kan ikke bare møte opp og vinne to titler. Jeg er ikke så god. Sorry.

Tittelløs

PÅ TIDE Å KOMME I GANG: Viking møter Strømsgodset hjemme i premieren i kveld. Og nettopp hjemmeformen er trener Uwe Röslers mest gledelige minne fra fjorårssesongen. - Vi spilte god offensiv fotball med enorm selvtillit og tok jevnt med poeng. Det må vi ta med oss videre, sier Rösler. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
PÅ TIDE Å KOMME I GANG: Viking møter Strømsgodset hjemme i premieren i kveld. Og nettopp hjemmeformen er trener Uwe Röslers mest gledelige minne fra fjorårssesongen. - Vi spilte god offensiv fotball med enorm selvtillit og tok jevnt med poeng. Det må vi ta med oss videre, sier Rösler. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

I en lang karriere spilte Uwe Rösler i DDR-Oberliga, Bundesliga, Champions League, Premier League og Tippeligaen. Som Lillestrøm-trener fikk han sparken etter to fjerdeplasser, en tapt cupfinale og en Royal League-finale. I fjor tok han bronse med Viking. Uwe Rösler jager fremdeles sin første tittel.

- Tålmodig?

- Ja, det må jeg være. Hva er alternativet? Slutte i jobben? Vi i Viking må være i toppen. Hvert år må vi være topp tre eller topp fire. Og da kan vi se. Brann var i toppen i fem, seks år og endelig klarte de det. Brikkene falt sammen - mosaikken var der. Vi må se til Brann, og hva de gjorde. Det er noe vi kan se opp til. De investerte og de solgte. De var der oppe - og så skjedde det. Det vil skje med oss også. Kanskje om fem år. Kanskje i år. Jeg vet ikke. Bare se på oss nå. Én eller to skader til, så får vi en veldig tøff start på sesongen, sier Uwe Rösler.

Viking har handlet for nærmere 30 millioner -  og ifølge Rösler solgt og lånt ut for nærmere 20. Med tilnærmet dobbel dekning på alle plasser får Rösler et par tøffe valg.

-  Min største utfordring er å holde alle spillerne motiverte. Norsk fotball er ikke berømt for konkurranse. Rosenborg hadde det alltid. Og det var derfor de var foran og spilte i Champions League, mener Rösler.

Den største endringen på årets Viking-lag blir den tsjekkiske U-21-landslagskapteinen Martin Fillo som erstatter viktige Søren Berg som hengende spiss.

-  Fillo er en veldig talentfull og spennende spiller. Men spesielt når det gjelder hans defensive arbeid, så har vi en jobb å gjøre, mener Rösler.

Best med Gaarde

image: Skitne kamper, gulltips og Mourinho

Viking fikk en marerittliknende start på Uwe Röslers førstesesong i Viking. Seks poeng på de seks første kampene. Så snudde alt. Allan Gaarde kom tilbake etter beinbruddet. Med dansken på banen tok Viking like mange poeng (41) som gullvinner Brann de siste 20 kampene.

- I år må vi komme i gang fra starten, poengterer tyskeren.

Punkt én er å forberede prestasjonene borte. Særlig når de mørkeblå skal ut i det Rösler kaller «the dirty matches». Derfor spilte også Viking treningskamper mot HamKam, Tromsø og LSK. De samme lagene er siddisenes tre første bortemotstandere i serien.

- Av og til må vi spille primitivt og ta poeng. Jeg har mange spillere som vil ha ballen i beina hele tida og spille fin fotball. Det er kravet Stavanger-publikummet har til oss. Men når du drar til Hamar og en humpete bane, så kan en ikke spille slik. Da vil de knuse deg, forklarer Rösler.

- Lærer av sine feil

Uwe Rösler er i den kategorien av Tippeliga-trenere som aldri kommer til å bli invitert på fjerdedommerforeningens julebord. Sjøl synes den gamle spissen han har roet seg - og lært -  før sin fjerde trenersesong.

- En lærer av sine feil. Selvsagt har jeg blitt mer erfaren når det gjelder å behandle folk. Fordi det er hovedoppgaven din som trener. En lærer seg å akseptere mediesituasjonen i Norge. Jeg synes jeg var mye flinkere i fjor enn i 2006 og 2005. Det har også mye å gjøre med omgivelsene her i Viking, forklarer Rösler før intervjuet ubevisst glir over på fotball igjen.

Han klarer ikke å la være.

- Klubben, laget og jeg trenger å komme videre. Vinne kamper. Det er den eneste medisinen for pasienten. For meg, når vi er friske, så behøver vi å vinne fotballkamper, sier Uwe Rösler.

Nok snakk nå.

Spill ball.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media