Skitopp om Johaug-legen: - Han leser ikke aviser, men vil at dere skal vite at historien er sann

Full støtte til skiledelsen.

LEGE: Fredrik S. Bendiksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LEGE: Fredrik S. Bendiksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

HELSFYR (Dagbladet): Skiledere fra hele landet var fredag samlet på Scandic Helsfyr i Oslo.

Norsk langrenn er rystet av to dopingsaker. Dette preget møtet. Men skiledelsen med en ydmyk skipresident Erik Røste i spissen fikk full støtte for jobben som er gjort i en stormfull tid.

Denne uka ble Therese Johaug (28) suspendert i to måneder etter at det ble funnet spor av det forbudte stoffet clostebol i blodet.

Det anabole steroidet skal hun ha fått via leppekremen Trofodermin på en samling i Livigno i september.

SAMTALE: Skipresident Erik Røste (t.h.) og Torbjørn Skogstad, leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, slår av en prat på Helsfyr fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SAMTALE: Skipresident Erik Røste (t.h.) og Torbjørn Skogstad, leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, slår av en prat på Helsfyr fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Fra talerstolen opplyste lederen av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, at han skulle hilse fra lege Fredrik S. Bendiksen. Det var han som godkjente leppekremen Johaug brukte.

- Han leser ikke aviser, men har hørt av familien at noen ikke tror på historien. Han vil at dere skal vite at historien er hundre prosent sann, fortalte Skogstad.

Tviler

I en kommentar i den svenske avisa Expressen fredag skriver den erfarne langrennsreporteren Tomas Pettersson at han har begynt å tvile:

- For hver dag som går, for hver spekulasjon, så forsvinner en del av Therese Johaugs troverdighet. La meg komme med et råd: Kom ut fra ditt gjemmested, Johaug.

ØNSKER SVAR: Expressens langrennsreporter Tomas Pettersson. Foto: NTB Scanpix
ØNSKER SVAR: Expressens langrennsreporter Tomas Pettersson. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Et av spørsmålene flere har stilt seg, er hvordan både legen og Johaug kunne overse varselskiltet med «doping» på pakningen.

Dette spørsmålet har også legen stilt seg selv, og han svarte med å gå av umidelbart da saken ble kjent. Via Skogstad ber han om å bli trodd på versjonen han la fram på den felles pressekonferansen med Johaug.

Helgas samling på Scandic Helsfyr består av ledere fra 16 kretser. Det kom fram at granskningutvalget, som skal se på norske skiløperes astmabruk, også vil ta med Johaug-saken. Det opprinnelige mandatet var løpere fra 2012 til 30. august 2016.

Strakstiltak

Det vil også bli gjennomført flere strakstiltak.

Blant annet skal både lege og utøver signere en protokoll for å vise at begge parter har skjønt ansvaret dersom det skulle oppstå en dopingsak.

Inggard Lereim, som sitter i det medisinske rådet til Det internasjonale skiforbundet FIS, får ansvaret for å følge opp helsepersonell i skiforbundet.