Skjebne-råd

«Hvordan forbereder vi oss best til en skjebnekamp?'

Slik lød tittelen på mitt uten sammenlikning mest etterspurte seminarforedrag i 1994, og folk glemmer ikke. Skjønt, det er nettopp det folk gjør, for i det siste har jeg fått en rekke oppringninger fra bedrifter, stiftelser, lag og enkeltindivider som trygler om kyndig veiledning i disse skjebnekamptider. Selv fra Spania kom en bønn om hjelp, men da den havnet i en krok av Postgirobygget under streiken nylig, måtte de arme spanjoler svelge den bitre utslagspille helt uten min hjelp.

,ø,øI dag er altså dagen for Norges fjerde skjebnekamp på to og en halv uke. For deg mellom 16 og 45 bør heller ikke denne gang forberedelsene by på spesielle problemer. Gjør som du pleier, start dagen med sein lunsj og sørg for å få nok væske fram mot kampstart. Slurv ikke med oppvarmingen, se gjerne Brasil-kampen i reprise noen ganger hvis du har den på video. Har du et gammelt opptak av en kamp der Italia taper, så ikke nøl med å kikke på det. Drikk rikelig.

Under selve kampen sørger du for ikke å hyperventilere, svelge tunga eller ta katta på hel volley. Etter kampen, uansett utfall, bør du lytte godt til kroppen din og for guds skyld ikke gjøre som den sier.

,ø,øFor dere under 16 og over 45 gjelder stort sett samme kjøreregler. De yngste bør imidlertid vise hensyn og reise seg for eldre herrer som kommer til å sette seg ned uansett, mens 45+-gruppa frarådes brassespark ved bardisker samt sklitacklinger på servitører, parkometervakter, tjenestemenn i uniform, utrykningsprester o.l. Skulle du ryke opp i hissig diskusjon med en italiener, kan det være nyttig å minne seg selv på at italienere flest er katolikker og dermed garantert tilgivelse for hva de enn måtte finne på. Vi protestanter er bare garantert dårlig samvittighet, god kamp til alle.