FORVIRRA?: Det er ikke bare enkelt å skjønne hvordan Nations League fungerer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORVIRRA?: Det er ikke bare enkelt å skjønne hvordan Nations League fungerer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Norges vei til EM 2020

Skjebnedagene som kan bli avgjørende for Norges EM-sjanser

Norges to neste kamper i Nations League kan bli svært avgjørende for Norges EM-sjanser.

Forstår du ikke Nations League og hvorfor Norges to neste kamper er viktige? Her kan du kanskje bli litt klokere.

Veien til EM 2020 er lang, men denne gangen er det flere muligheter enn noensinne for Norge til å kvalifisere seg. Enten gjennom Nations League eller gjennom den vanlige EM-kvaliken. Slik ser veien ut for Norges del før kampene mot Slovenia og Kypros i Nations League.

Første del av Nations league avsluttes etter disse to kampene. De fire gruppevinnerne fra hver pulje kvalifiserer seg for et internt sluttspill mot de andre vinnerne i pulja, og vinneren av dette sluttspillet sitter igjen med en plass i EM i 2020.

For at Norge skal være sikret en plass i dette sluttspillet må de prestere bedre eller nøyaktig like bra som Bulgaria i de to siste kampene. Gjør de det er de altså klare for et sluttspill mot gruppevinnerne i de andre gruppene i pulje C. Per nå ser det ut som Finland, Israel og Serbia, men det kan endre seg før sluttspillet.

Hvorfor?

Fordi før sluttspillet skal den vanlige EM-kvalifiseringen spilles. Der er de to beste lagene i hver gruppe på seks lag kvalifisert til EM i 2020. Dersom en av gruppevinnerne i Nations League kvalifiserer seg på denne måten gir de fra seg sin plass i sluttspillet i Nations League til et annet lag.

Trekningen for puljene i EM-kvaliken vil foregå den 2. desember. Seedingsnivåene her bestemmes også av Nations League. Dersom Norge vinner sin pulje vil de være tredjeseedet. Kommer de på andreplass kan de risikere å bli fjerdeseedet. Enda en grunn til å vinne de to siste kampene.

I den vanlige EM-kvalifiseringen er det ti grupper og dermed 20 EM-billetter å spille om. Det betyr at det fortsatt er fire EM-plasser igjen som skal deles ut. Det er her Nations League kommer inn.

To veier til EM

La oss si at Norge vinner Nations League puljen sin, men likevel havner i marerittgruppa over. I den gruppa er sjansen for norsk avansement veldig liten og man må nok belage seg på kvalifisering gjennom sluttspillet i Nations League.

Da vil Norge først måtte vinne semifinalen og så finalen mot de andre gruppevinnerne i pulje C. Slik det står seg nå vil Serbia være den vanskeligste motstanderen i et slik sluttspill.

Det er likevel ikke sikkert at Norge trenger å møte Serbia. Dersom de kvalifiserer seg gjennom den vanlige kvalifiseringen vil plassen deres gå til laget med nest flest poeng pulja.

Dersom Norge skulle tape kampen om førsteplassen i Nations League vil de altså fortsatt ha muligheten til å kvalifisere seg til EM. Enten at man tar plassen i Nations League sluttspillet fra et lag som allerede er kvalifisert eller at man selv kvalifiserer seg gjennom den ordinære EM-kvalifiseringen

Tabell K S U T + / - P
Norge43014-19
Bulgaria43015-39
Kypros41124-64
Slovenia40133-61

Tidslinje fram mot EM i 2020

16. -19. november 2018

Norge spiller de to siste og avgjørende kampene i Nations League. Bortekamper mot henholdsvis Slovenia og Kypros. Bulgaria møter Kypros borte og Slovenia hjemme. Her må Norge prestere bedre eller nøyaktig like bra som Bulgaria for å vinne gruppa.

2. desember 2018

Trekning av gruppene til EM-kvalifiseringen. Dersom Norge er blant de seks beste lagene i pulje C vil de være tredjeseedet av totalt 6 seedingsnivåer i denne trekningen.

21 mars–19 november 2019

Alle kampene i EM kvalifiseringen spilles. De to beste fra hver pulje kvalifiserer seg til EM i 2020. Totalt 20 lag.

22. november 2019

Trekningen til sluttspillet i Nations League. Gruppevinnerne fra hver pulje blir trukket mot hverandre i en semifinale. Dersom en gruppevinner kvalifiserte seg gjennom den vanlige EM-kvalifiseringen vil de ikke spille sluttspill i Nations League og plassen deres vil gå til med nest flest poeng. Dersom det ikke er flere lag i pulja vil plassen kunne gå til et lag i pulja under. NB: ikke gruppevinnerne.

26.–28. mars 2020

Semifinalene i Nations League spilles.

29.–31. mars 2020

Nations League finalene. Hver pulje vil ha sin egen finale. Det betyr totalt fire finaler for å dele ut de siste fire plassene til EM. Dersom Norge vinner er de kvalifisert til EM i 2020.

Juni-juli 2020

Fotball EM i 2020