Skjebnedager for Carlsen: Ultimatum kan sette VM-tittelen i fare

- Vi har jobbet for utsettelse, for å bytte sted og for en lengre frist.

MÅ BESTEMME SEG: FIDE har gitt Magnus Carlsen frist til 31. august for å signere VM-kontrakten.
Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
MÅ BESTEMME SEG: FIDE har gitt Magnus Carlsen frist til 31. august for å signere VM-kontrakten. Foto: Joachim Baardsen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen ønsker å utsette VM-kampen mot Vishy Anand, som er lagt til russiske Sotsji i tidsrommet 7. til 28. november.

Det nekter Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), som har gitt beskjed om at nordmannen må signere kontrakten ved utgangen av måneden. Hvis ikke risikerer Carlsen å bli erstattet av Russlands Sergei Karjakin.

Agdestein bekrefter Carlsen er for tiden i USA, hvor han skal spille «Sinquefield Cup». Det blir historiens sterkeste sjakkturnering når den starter i kveld norsk tid.

Over telefon bekrefter Carlsen-manager Espen Agdestein at de har mottatt forbundets nådeløse beskjed.

- Det stemmer det. De har gitt oss en frist. Vi har prøvd å få utsatt den fristen, for det er umulig for Magnus å vurdere disse tingene midt i en turnering. Han spiller tross alt en av de sterkeste turneringene noensinne, sier Agdestein til Dagbladet.

- Hvordan vil dere forholde dere til fristen?

- Vi får nå vurdere hva vi gjør videre. Vi håper FIDE møter oss. Vi har jobbet for en utsettelse, for å bytte sted og for å få en lengre frist på at Magnus skal signere kontrakten. Foreløpig har ikke FIDE møtt oss på noe.

- Umulig å gi mer tid Agdestein ønsker ikke å utdype hva som er hovedgrunnen til at Carlsen ikke ønsker å verken spille i Sotsji eller å signere kontrakten.

- Det må vi komme tilbake til. Nå er det fokus på turneringen.

- Hvor stor er sjansen for at Magnus likevel signerer kontrakten innen fristen?

- Det vil jeg heller ikke spekulere i nå, sier Agdestein til Dagbladet.

Bekymret Samtidig er det ingen tvil om at de politiske urolighetene tilknyttet Russland er noe av det som gjør Carlsen-leiren skeptisk.

- Det er et ekstra moment. Magnus kan ikke komme i en situasjon hvor matchen plutselig vil stå i fare fordi det kommer en idrettsboikott eller lignende, sa Agdestein til Dagbladet 13. august.

Da var det allerede opprettet dialog med Utenriksdepartementet for å få en grundig oversikt. De mange ubesvarte spørsmålene skaper samtidig utfordringer med tanke på de sportslige forberedelsene.

Det var NRK som først omtalte FIDEs frist tidligere i dag. Til statskanalen sa visepresidenten i forbundet følgende:

- Det er umulig å gi dem mer tid. Det er bare to måneder til kampen. Med all respekt for verdensmesteren, vi kan ikke vente i flere uker nå, sa Israel Gelfer til NRK.