Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland best så langt i Tour de Ski

Skjebnedager for russisk langrenn: - Er det noen som vet hva som skjer?

Russland herjer i langrennssporet, bare dager før WADA skal ta stilling til om det russiske antidopingbyrået igjen skal få godkjenning.

TO PÅ PALLEN: Simen Hegstad Krüger var eneste som kunne skille de to russiske bjørnene på toppen av pallen i Toblach. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TO PÅ PALLEN: Simen Hegstad Krüger var eneste som kunne skille de to russiske bjørnene på toppen av pallen i Toblach. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TOBLACH (Dagbladet): Vanligvis er det Norge som er svaret når en nasjon har to løpere på pallen både for kvinnene og herrene på samme dag i langrenn.

Men i Toblach slo russerne til for alvor og viste at de virkelig har noe på gang før VM i Seefeld seinere i vinter.

- Det er bra for sporten og bra for vårt lag at det ikke bare er Norge i toppen av resultatlistene.

Det sier russernes landslagssjef Marcus Cramer. Tyskeren tok over ansvaret for det russiske mannskapet for to og et halvt år siden og har vært sjef for de russiske framgangene.

- Russland er et mye større land enn Norge, med mange skiløpere. Vi har mange gode, unge skiløpere. Jeg føler vi er på veldig god vei med laget vårt nå og kan kjempe med det norske laget, sier Cramer til Dagbladet.

Hjelp av Legkov

En første- og tredjeplass til Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov kom ikke som noen overraskelse, men at duoen Natalja Neprjajeva og Anastasija Sedova skulle ta sin første verdenscupseier og første pallplass var det få som trodde.

- Det er ikke overraskende at herrene har gått fort. Ustjugov har blitt meldt å være god form og ut ifra fjoråret er det ikke overraskende at han som var best i fjor og han som har vært best i år er i toppen. Det er mer overraskende med damene, særlig det Neprjajeva og Sedova gjør i dag er ekstremt godt, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland til Dagbladet.

Cramer omtaler situasjonen i russisk kvinnelangrenn som ikke god da han tok, men noen av jentene hadde vunnet junior-VM noen år tidligere og var store talenter. Litt av æren for at de har tatt steget gir Cramer til den gamle storløperen Aleksandr Legkov.

- For dem var det veldig bra at vi bestemte at de skulle trene sammen med gutta. Særlig var det bra i min treningsgruppe da vi hadde med Aleksandr Legkov. For jentene var han en veldig god motivator, for han pushet dem hver dag og viste dem hva som kreves og hjalp dem. Nå ser de at det er mulig å slå de norske og svenske jentene.

OVERRASKELSEN: Natalja Neprjajeva tok sin første verdenscupseier på 10 km fri for kvinner i Tour de ski.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OVERRASKELSEN: Natalja Neprjajeva tok sin første verdenscupseier på 10 km fri for kvinner i Tour de ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dopingspørsmålet

I bakgrunnen lurer imidlertid det samme spørsmålet om russisk langrenn.

Det russiske antidopingbyrået har til nyttår på å overlevere de siste dopingprøvene fra laboratoriet i Moskva og risikerer videre utestengelse.

Didrik Tønseth er den av de norske løperne som har satt seg best inn i saken. Han mener at avgjørelsen bør komme snarlig.

- De har to dager igjen nå. Du får ringe Linda Hofstad Helleland og spørre. Det er jo umulig å svare på, jeg vet ikke hva som skjer, er det noen som vet hva som skjer? De er inne i laben, så blir de kastet ut igjen, så er det juleferie og ferie i Russland. Jeg synes det virker … De har jo hatt mer enn god nok tid og det begynner å haste litt, mener Tønseth.

I fjor ble blant annet Sergej Ustjugov, som nektet å prate med pressen etter dagens seier, utestengt av IOC i forkant av OL og flere utøvere var midlertidig utestengt av FIS.

- Det er en snedig situasjon, men det er ikke jeg som bestemmer hvem som får gå og hvem som utestenges. Jeg må bare forholde meg til de som står på start og jeg har et godt forhold til de russiske løperne, sier Tønseth.

Den russiske landslagssjefen forteller at en eventuell ny utestengelse ikke er tema innad i laget.

- Vi snakker ikke om det. Jeg leser bare om det i avisene, og du vet, der blir det framstilt på en måte i ei avis og en annen måte i en annen. For meg er det viktigere å få høre fra personer som (skipresident, journ.anm.) Välbe som informerer meg om hva situasjonen er nå.

Cramer hevder at russerne ikke er redd for avgjørelsen.

- Nei, vi er ikke bekymret. Ved hver eneste anledning de to siste åra har jeg vært helt sikker på at utøverne våre er rene og fram til i dag har vi ingen positive dopingprøver. Jeg er sikker på at det ikke skjer noe, og jeg håper denne saken avsluttes veldig, veldig snart, både for idretten vår og for vårt lags skyld, sier Cramer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!