Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avgjørende VM-kvalifiseringskamp mellom Norge og Nederland

Skjebnekamp for fotballjentene: - Alle har innsett hvor mye dette betyr

Fotballjentene har deltatt i alle verdensmesterskapene noensinne. I dag må de vinne mot Nederland for å kvalifisere seg til neste års VM.

GRUPPEFINALE: Martin Sjögren, Caroline Graham Hansen og Maren Mjelde gjør seg klare til gruppefinale mot Nederland i kampen om plass i neste års fotball-VM. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
GRUPPEFINALE: Martin Sjögren, Caroline Graham Hansen og Maren Mjelde gjør seg klare til gruppefinale mot Nederland i kampen om plass i neste års fotball-VM. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INTILITY ARENA (Dagbladet): Dagens landskamp på Intility Arena er utvilsomt fotballjentenes viktigste landskamp på lenge. Med seier mot gruppeleder Nederland i siste kamp går Norge rett til VM. Hvis Norge ikke klarer å vinne, er de avhengig av andre resultater for å komme til playoff.

Ved tap mot det sterke Nederland-laget kan det i aller verste fall hende at neste års VM i Frankrike spilles uten Norge. Det vil i så fall være første gang noensinne Norge ikke deltar i et verdensmesterskap i fotball på kvinnesiden.

- Kampen blir jo rett og slett avgjørende for framtida. Målet er å vinne kampen og kvalifisere oss direkte. Alle har innsett hvor mye dette betyr. Vi fokuserer på å gjøre en så god prestasjon som mulig, sier trener Martin Sjögren til Dagbladet.

På 31 VM-kvalifiseringskamper på hjemmebane har Norge vunnet 30. Det eneste tapet kom mot Nederland i siste runde for fire år siden. I tillegg har fotballjentene kvalifisert seg til elleve sluttspill på rad siden 1987.

Hvis Norge ikke klarer å kvalifisere seg til VM, blir det heller ikke sommer-OL i 2020.

Det er med andre ord svært mye som står på spill når Norge møter den regjerende europamesteren fra 2017.

- Vi har en god følelse i gruppa, og har en veldig god sjanse til å slå Nederland hvis vi kommer opp på vårt høyeste nivå, sier Sjögren.

- Hva hvis dere ikke klarer å kvalifisere dere for VM?

- Hvis vi ikke klarer det... Jeg vet ikke hva som skjer. Det får vi eventuelt ta etterpå.

Nesten poeng sist

I det omvendte oppgjøret i oktober 2017 vant Nederland 1-0. Maren Mjelde bommet på straffe, før Vivianne Miedema satte inn det avgjørende seiersmålet to og et halvt minutt på overtid.

- Vi var veldig nære i bortekampen mot Nederland. Det blir viktig å ta med seg det positive fra den kampen. Vi var veldig gode på defensiv struktur mot dem sist, og den må vi beholde, samtidig som vi må fortsette med utviklingen vi har hatt i angrepsspillet. Det kommer til å bli et helt annet styrkeforhold enn mot Slovakia sist, sier Sjögren, med henvisning til fredagens kamp der Norge vant 4-0.

Nederland har hatt en bra kvalifisering, og er ett poeng foran Norge før siste og avgjørende kamp. Der Norge kun har avgitt poeng i den nevnte bortekampen, sløste Nederland bort to poeng da de spilte 0-0 mot Irland i fjor.

- Nederland har ikke blitt så mye presset i denne kvalifiseringen. Folk frykter de tre på topp - Shanice van de Sanden, Lieke Martens og Lineth Beerensteyn - mer enn de tør å angripe selv. Vi møter et bra lag, men vi har også gode spillere som er i form, sier Maren Mjelde til Dagbladet.

Stjernespiller ut med skade

På gårsdagens trening måtte Caroline Graham Hansen forlate treningen etter at hun fikk en kjenning i kneet. Hun gikk i garderoben og ville ikke snakke med pressen. Likevel er ikke Martin Sjögren urolig for nøkkelspilleren med tanke på Nederland-kampen.

- Vi valgte å ta henne av fordi vi ikke ville ta noen sjanser. Det kommer ikke til å være noe problem.

I 1-0-seieren mot Irland i juni ble nettopp Graham Hansen matchvinner med sin straffescoring. Både hun og Maren Mjelde har tatt straffer for Norge i kvalifiseringen.

Når styrkeforholdet er såpass jevnt som det er mellom Nederland og Norge, kan dødballer fort bli avgjørende.

Sjögren svarer «det får vi se på», mens Mjeldes svar er «det handler litt om «feelingen»» på spørsmål om hvem som tar et eventuelt straffespark mot Nederland.

Kampen begynner klokka 17 og vises på NRK 1.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!