Frankrike

Skjebnekamp: Mobiliserer 10 000 politifolk

Frykten for kaos etter morgendagens semifinalekamp mellom Frankrike og Marokko har fått myndighetene til å ruste opp. Tusenvis av politifolk er beordret til gatene.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

MYE POLITIFOLK: Slik så det ut i Paris lørdag 10. desember, etter at Marokko kvalifiserte til semifinalen i Qatar-VM. REUTERS/Benoit Tessier
MYE POLITIFOLK: Slik så det ut i Paris lørdag 10. desember, etter at Marokko kvalifiserte til semifinalen i Qatar-VM. REUTERS/Benoit Tessier Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Den franske innenriksministeren Gérald Darmanin kunngjorde tirsdag at det utplasseres totalt 10 000 politifolk, ifølge Le Figaro.

Årsaken er at Frankrike onsdag møter Marokko i semifinalen i VM i Qatar. Det er i forbindelse med kampen ventet kaotiske tilstander i hovedstaden Paris.

Lørdag 10. desember brukte fransk politi tåregass mot fotballfans i Paris etter at det oppsto uroligheter da Marokko og Frankrike vant sine respektive kamper og kvalifiserte seg til semifinalen.

5000 av de 10 000 politifolkene skal utplasseres i Paris-regionen, særlig rundt området Champs-Élysées, mens de resterende 5000 fordeles i andre deler av landet.

JUBLET: Tusenvis av Marokko-fans samlet seg forrige lørdag i området rundt Champs Élysées i Paris for å feire kvalifiseringen til semifinalen. REUTERS/Benoit Tessier
JUBLET: Tusenvis av Marokko-fans samlet seg forrige lørdag i området rundt Champs Élysées i Paris for å feire kvalifiseringen til semifinalen. REUTERS/Benoit Tessier Vis mer

Tidligere tirsdag ba Jeanne d'Hauteserre, ordfører for det åttende arrondissementet i Paris, om at den berømte gata stenges av, så den ikke «blir en slagmark».

Det vil imidlertid ikke skje, opplyser innenriksministeren.

- Tar høyde for terrortrusselen

På den annen side vil flere T-bane- og togstasjoner stenge klokka 18.30.

Dessuten er lokale myndigheter bedt om å fjerne søppelkasser og andre potensielt farlige gjenstander fra gata i områder der det kan ventes å oppstå kaos, skriver Le Figaro, som siterer nyhetsbyrået AFP.

- Det handler om å legge til rette for feiring samtidig som vi tar høyde for terrortrusselen, sa Darmanin.

Anslagsvis 20 000 mennesker oppholdt seg i Champs-Élysées forrige lørdag. Da var 1200 politifolk utstasjonert, ifølge Le Parisien - altså under halvparten av det som er planlagt onsdag.

URO: Politiet stilte med beskyttelsesutstyr for å håndtere urolighetene som oppsto i Paris' gater etter at Marokko slo Portugal i kvartfinalen. REUTERS/Benoit Tessier
URO: Politiet stilte med beskyttelsesutstyr for å håndtere urolighetene som oppsto i Paris' gater etter at Marokko slo Portugal i kvartfinalen. REUTERS/Benoit Tessier Vis mer

De anholdt totalt 100 personer i Paris, hvorav 80 ble kjørt i arresten, skriver Le Figaro. Totalt for landet var antall pågripelser 170.

«Har lov til å drømme»

Marokko skrev sportshistorie da de kvalifiserte til semifinalen i VM, etter å ha glidd ubeseiret gjennom mesterskapet og vunnet over tungvektere som Belgia, Spania og Portugal.

Dette er første gang gjennom mesterskapets 92-årige eksistens at et lag fra den arabiske verden og Afrika er blant de fire siste lagene.

VILL JUBEL: Det feires ikke bare i Casablanca eller Qatar for den historiske seieren til Marokko i VM, det feires også i Norge. Vis mer

Seieren har blitt hyllet som en utrolig prestasjon.

Derfor er det kanskje ikke overraskende knyttet enorm spenning til utfallet av morgendagens kamp.

- Under en pressekonferanse for tre eller fire kamper siden ble jeg spurt om vi kunne vinne verdensmesterskapet. Jeg sa «Ja, hvorfor ikke? Vi har lov til å drømme - hvorfor burde vi ikke gjøre det? Hvis du ikke drømmer kommer du ingen steder», sa den marokkanske landslagstreneren Walid Regragui ifølge Al Jazeera etter seieren mot Portugal lørdag.

Koloni-spenninger

Frankrikes kolonitid i Marokko er et bakteppe for morgendagens kamp.

Mellom 1912 og 1956 var størstedelen av Marokko et fransk protektorat, ifølge Store Norske Leksikon. Siden da har Frankrike vært landets desidert største økonomiske samarbeidspartner.

Samtidig har fransk kultur forblitt svært populært blant den marokkanske eliten, ifølge France24.

«Farnkrike og Marokko har et relativt avslappet post-koloni-forhold, men båndene mellom landene er ikke uten spenninger, og disse risikerer å boble til overflaten når lagene møtes til semifinalen i Qatar», skriver AFP.

Den største kilden til spenninger er en beslutning franske myndigheter tok i slutten av 2021, om å halvere antall årlige visaer til marokkanere, skriver France24. Begrunnelsen var at det ville bidra til å redusere den ulovlige innvandringen til landet.

Det bor over én million marokkanere i Frankrike, og visa-begrensningen har kanskje ikke overraskende nok skapt misnøye i denne delen av befolkningen.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer