Skjebnekveld for Holmenkollen

VM i 2011 eller ikke - avgjørelsen faller klokka 19.30.

(Dagbladet.no): I kveld ved 19.30-tiden kan Kollen-jubelen stå i taket i den portugisiske badebyen Faro. Da forteller styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) hvor ski-VM i nordiske grener skal arrangeres i 2011.

Dersom svaret er Zakopane eller Val di Fiemme, blir det taust og dystert i den norske søkerdelegasjonen. Og da blir verdens mest kjente skiarena BARE et museum og Norges største turistattraksjon.

Oslo og Holmenkollen har hatt to ski-VM - i 1966 da Gjermund Eggen tok tre gull og i 1982 da Oddvar Brå brakk staven og delte stafettgullet.

- I kveld er det take it og leave it for Holmenkollen som arena for stor skiidrett. Uten VM blir det ingen ny hoppbakke, og da er det slutt med verdenscup, rapporterer Skiforbundets generalsekretær Kristin Felde til Dagbladet.no fra dagens skimetropol med 30 grader pluss i lufta.

Klokka 16 norsk tid har disse seks personene ti minutter på seg til å presentere søknaden: Kristin Felde og Vegard Ulvang (Norges Skiforbund), Are Kjensli og Dag Kaas (Skiforeningen) og Anette Wiig-Bryn og Per Ditlev-Simonsen (Oslo kommune).

Så følger tre hvileløse timer før dommen faller. I et coctailselskap som starter klokka 19, skal først de 16 herrene i FIS-styret skåle enda mer med VM-kandidatene  før navnene kommer. And the winner is....

Finsk forfall bekymrer

Det er 17 medlemmer i FIS-styret. I dag møter bare 16 av dem. Finlands representant, styrets eneste kvinne, må være hjemme med sitt nyfødte barn. FIS-styret opererer ikke med varamedlemmer. Det kan være synd for Oslo og Holmenkollen. Der røyk en sikker norsk stemme.

Skjebnekveld for Holmenkollen

- Dumt det, men vi håper det går bra allikevel. Vi er i alle fall optimister etter generalprøven med en strålende prestasjon før i dag, sier Felde. Og hun kalkulerer med en sikker norsk stemme uansett hva som skjer. Skipresident Sverre Seeberg er en av de 16 edsvorne.

Slik foregår den hemmelige avstemningen på de tre VM-søkerne: valget er gjort hvis en av de tre kandidatene får minst halvparten av stemmene i første opptelling. Åtte Oslo-stemmer er altså nok.

Dobbeltstemme fra Sveits

Hvis ingen av kandidatene får åtte stemmer eller mer i første omgang, blir det ny stemmegivning mellom de to fremste fra første runde. The winner takes it all.

Ved 8-8 i den andre stemmegivningen, er det dobbeltstemmen til president Gianfranco Kaspar fra Sveits som blir tungen på vektskåla. Han er blitt presentert både for norsk akevitt og nye moderne hoppbakker i Holmenkollen de siste dagene.

450 millioner

For VM-søkeren har forpliktet seg til å bygge TO nye hoppbakker i Kollen før VM i 2011. Riksantikvaren har allerede gitt tillatelse til å rive dagens Holmenkollen (bakkerekord Tommy Ingebrigtsen 136 meter). Og Midtstubakken skal gjenreises som normalbakke til VM.

Etterpå fortsetter drakampen om hvem som skal betale regningen for nye Holmenkollen. Den er på 450 millioner kroner - 310 millioner til nye Holmenkollen, 75 millioner til Midtstubakken og 65 millioner til oppfrisking av langrennsarenaen. Staten og Oslo kommune står som garantister for VM-søknaden - og at anleggene står ferdig. Men fordelingen av regningen er ikke bestemt.

 1998 VAR FORRIGE STORE BYGGEPERIODE  i Holmenkollen. Da skulle arenaen stå klar til prøve-VM i skiskyting 1 1999. Arkivfoto: Jan Greve, Scanpix.
1998 VAR FORRIGE STORE BYGGEPERIODE i Holmenkollen. Da skulle arenaen stå klar til prøve-VM i skiskyting 1 1999. Arkivfoto: Jan Greve, Scanpix. Vis mer

PS. Oslo og Holmenkollen er klar favoritt i kveldens avstemning. Neste sjanse til ski-VM i Norge er på FIS-kongressen i 2008. Den går i Cape Town, Sør-Afrika. Mer kjent som kongressby enn skimetropol.

NYE HOLMENKOLLEN Slik blir nye Holmenkollen sett fra lufta dersom Oslo får VM på ski i 2011.
1982-DRAMAET: Ett minutt etter at Oddvar Brå brakk staven, delte han og Norge stafettgullet med Aleksandr Savjalov og Sovjetunionen.