VIKTIG: Zlatan Ibrahimovic må trolig prestere på sitt beste for at Sverige skal kunne tukte Italia. Foto: Scanpix
VIKTIG: Zlatan Ibrahimovic må trolig prestere på sitt beste for at Sverige skal kunne tukte Italia. Foto: ScanpixVis mer

Skjebnevalget som bekymrer svenskene: - Det gjør meg veldig, veldig urolig

Møter Italia til storkamp.

(Dagbladet): Med unntak av ett turbulent år under Pep Guardiola i spanske Barcelona, tilbrakte Zlatan Ibrahimovic (34) perioden fra 2004 til 2012 i Italia. I løpet av sju sesonger for Juventus, Inter og Milan banket, flikket, trikset og stanget supersvensken inn 122 mål på 219 kamper.

Ibrahimovic forelsket seg i Italia og klubbenes supportere forelsket seg i ham. Seks seriemesterskap av sju mulige var en av de andre grunnene til det.

Kjærlighetsforholdet er gjensidig - og det er sterkt. Det samme er minnene. Ikke bare fra Serie A, men også på landslagsnivå. Ibrahimovics hælscoring for Sverige mot Italia i 2004 er ikonisk. 12 år seinere er nasjonene klare for en ny EM-kamp. Og svenskene har kanskje aldri før vært mer avhengig av en Ibrahimovic i sin frekkeste form.

«Believe the unbelievable»

Frasen ovenfor er det svenske landslagets slagord foran dette mesterskapet. Etter 1-1 mot Irland i åpningskampen er den ønskede troen nødt til å være sterkere enn noen gang, for de to gjenstående motstanderne i «dødens gruppe» representerer begge formidable oppgaver.

Italia på Stade Municipal i Toulouse i dag. Et desperat Belgia, som er nummer to på FIFA-rankingen, på Allianz Riviera i Nice på onsdag.

Hvert eneste poeng kan bli avgjørende - og det er der Zlatan kommer inn i bildet. Antonio Conte ledet Juventus til tre strake ligatitler før han tok over Italia i 2014. Kvartetten som la mye av grunnlaget for suksessen var keeper Gianluigi Buffon (38) og stoppertrioen Andrea Barzagli (35), Leonardo Bonucci (29) og Giorgio Chiellini (31).

Den uhyre rutinerte og samspilte firerbanden utgjør i dag den samme defensive grunnpilaren i Contes Italia-lag. De er kloke, duellsterke og taktisk bunnsolide. Det gjør dem svært vanskelige å bryte ned. Mange har prøvd og mange har feilet.

Det er heller ikke sikkert at det svenske mannskapet i utgangspunktet er godt nok til å klare det, men Ibrahimovic, Zlatan, Sveriges største fotballspiller gjennom tidene, han kan klare det. Hvis han er på sitt beste.

- Det gjør meg veldig, veldig urolig

Den svenske fotballskribenten Mathias Lühr trekker på sin side fram et annet moment i kampen som han frykter kan bli avgjørende.

Det er trener Erik Hamrens utbytte av midtbanesliteren Oscar Lewicki til fordel for teknikeren Albin Ekdal.

Ekdal er gjerne mer begavet, men kommer fra et skadeplaget opphold i tyske Hamburg. Han utfyller heller ikke ballfordeler Kim Kãllstöm på en like naturlig og god måte, mener Lühr.

- Den utpregede, defensive stabilisatoren som man alltid vet hvor man har eksisterer ikke lenger. Nå handler det ikke om å jobbe hardt, stenge rom og forsøke å trøtte ut en overlegen kvalitet hos motstanderlaget. Nå skal Sverige spille ball med Italia og deres tre disiplinerte sentrale midtbanespillere, ledet av Daniele de Rossi.

- Det gjør meg veldig, veldig urolig, skriver Lühr, med et håp om at Zlatan likevel ordner opp.

Du vet, sånn som han har gjort så mange ganger før.