KAPTEINEN ADVARER TRENEREN: Per Ciljan Skjelbred er enig i at Norge må bli mer gjennombruddshissige og ta flere overganger enn tidligere. Men han advarer mot enten/eller-problematikken. Fordi det koster for mye å krefter å kjøre kontringer hele tiden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KAPTEINEN ADVARER TRENEREN: Per Ciljan Skjelbred er enig i at Norge må bli mer gjennombruddshissige og ta flere overganger enn tidligere. Men han advarer mot enten/eller-problematikken. Fordi det koster for mye å krefter å kjøre kontringer hele tiden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Skjelbred advarer Høgmo: - Vi må ikke bli hodeløse

Per-Mathias Høgmo har gjort Norges overgangsspill til denne påskens evangelium. Kaptein Per Ciljan Skjelbred håper vi ikke blir for religiøse.

TALLINN (Dagbladet.no): Landslagstrener Per-Mathias Høgmo innrømmer at ønsket om mer spill og trygghet med ball har gått på bekostning av Norges gjennombruddshissighet. Det ønsker han derfor å gjøre noe med inn mot VM-kvalifiseringen. Og på treningene før årets første landskamp mot Estland her i Tallinn har overgangsspillet stått i fokus.

Nå skal Norge bli mer direkte etter ballerobringer.

- Vi har sett at vi flere ganger har vendt hjem og spilt ballen bakover når det faktisk har vært gode kontringsmuligheter, sier Høgmo.

- Nå vil jeg ha ballen framover i ledige rom så ofte som mulig.

Ikke bli hodeløse Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred er hundre prosent enig i oppjusteringen av spillestilen og Norges forbedringspotensial i overgangsspillet. Men han advarar mot enten/eller-tankegangen som fort blir tema når det handler om å ta en overgang eller ikke.

- Som lag må vi ikke bli blinde på det og tro vi skal kjøre alle overganger, sier Norges kaptein.

- Vi må rett og slett ikke bli hødeløse.

- Og med det mener du?

- At det koster krefter. Mye krefter. Og at man må velge de overgangene man kjører helhjerta og hundre prosent. Og sånt krever øving, det er ikke bare å si vi skal gjøre det.

- Når de gode bruddene utløser en reaksjon i laget, da er man kommet et stykke på vei.

Sikkerhetsventil Jo høyere man vinner ballen, jo gunstigere er det med tanke på veien til motstanderens mål. Men gjenvinninger og overgangsspill trenger også en sikkerhetsventil i bånn - det man alltid omtaler som lagets balanse. Og det er også en viktig faktor i regnestykket som handler om skal/skal ikke om motstanderen slår tilbake og får kontring på kontring.

Det, i tillegg til at det koster krefter, er også en av grunnene til at Per Ciljan Skjelbred advarer mot hodeløshet.

- Alt må øves, sier han.

- Og erfares i kamper. Balansen i laget er selvfølgelig veldig viktig. Akkurat som viljen til å kjøre på når muligheten byr seg. Som handler om gjensidig forståelse og en følelse i laget. At vi sammen ser når det er gunstigst å gjøre hva.

Mye skryt I Hertha Berlin, Per Ciljan Skjelbreds arbeidsgiver i Tyskland, handler for tida alt om muligheten til Champions League-spill neste sesong. Laget ligger på tredjeplass i Bundesliga etter 27 serierunder, fire poeng foran Schalke 04. Og Norges kaptein gjør det bra, så bra at fotballmagasinet Kicker forleden viet ham tre sider.

Med mye skryt.

- Jeg har hørt om det, men ikke lest det, sier Per Cljan Skjelbred. - Og ja, det går bra. Jeg har en fin rolle i laget, blir satset på og slikt skaper selvfølgelig trygghet og selvtillitt.

I Hertha Berlin har også overgangsspillet fokus.

- Vi jobber med det hele tiden selv om systemet i Hertha er annerledes enn på landslaget. Det handler om å se an gjenvinningene. Og mens vi har tid til det i klubblaget, har vi nesten ikke tid her. Hver eneste gang vi møtes på landslaget må vi nullstille og plukke opp trådene fra der vi var sist.

- Har Norge vært for omstendelige?

- Ja, det ser sånn ut. Og tapet i Ungarn var ikke bra, da spilte vi dårlig. Men vi kan bare bruke den lille tiden vi har på å gjøre det bedre.

- Det er sånn landslagsfotball er, sier Per Ciljan Skjelbred.