KAPTEIN:  Per Ciljan Skjelbred. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KAPTEIN: Per Ciljan Skjelbred. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Skjelbred byttet ut i åtte av ti kamper som kaptein: - Hadde valgt en annen

Leder uten klippekort.

Norge - Kroatia, på Max klokka 18.00

ULLEVAAL (Dagbladet): Per Ciljan Skjelbred (28) har vært kaptein for Norge i ti kamper. Åtte ganger har han ikke fått spille hele kampen. Det toppet seg da han ikke startet i 1-0-seieren mot Bulgaria torsdag, hvilket gjorde ham forbannet.

- Jeg tror det satt langt inne for Per-Mathias (Høgmo) å sette ut sin kaptein, sier Tom Høgli, som rykket opp i rollen.

- Jeg hadde valgt en annen kaptein. Enten Stefan Johansen eller Ørjan Nyland, sier TV 2-ekspert Jahn Ivar «Mini» Jacobsen før kveldens kamp i EM-kvalifiseringen mot Kroatia.

Klippekort I historisk sammenheng er en kaptein blitt sett på som en spiller treneren aldri bytter ut, med mindre han er skadet. Norge har hatt kapteiner som Brede Hangeland, Henning Berg, Rune Bratseth og Hallvar Thoresen.

Hertha Berlins midtbanespiller Per Ciljan Skjelbred debuterte i kapteinsrollen mot England 3. september i fjor. Men allerede i debuten valgte Høgmo å ta ham av banen på Wembley. Mohamed Elyounoussi kom inn i det 69. minutt. Og slik har det holdt på: At Norges kaptein spiller 90 minutter er unntaket mer enn regelen.

Mini sier:

- Når du velger en kaptein, velger du en figur på laget som er sikker. Usikkerheten skal ikke være der. Han skal være sjef både på og utenfor banen. Det var litt overraskende at Per ble valgt. Han er verdens hyggeligste gutt. Men du ser ikke for deg at han er rivjernet som tar tak i folk. Men jeg vet ikke hvor mange av dem det er på laget her, det er mange snille gutter.

- Hvem ville du valgt som kaptein?

- Alle ser at Stefan Johansen er ledertypen på banen. Så er man litt usikker utenfor banen. Hvordan han er i gruppa, er vanskelig for oss å vite. Men Johansen lyser nok mer opp. Også Nyland er et litt mer naturlig valg.

Ikke tilgjengelig Skjelbred var ikke tilgjengelig på landslagets pressetreff i går. Til NRK sa han følgende om vrakingen fra startelleveren torsdag:

- Da jeg fikk beskjeden, er det klart jeg ble forbannet. Men jeg prøvde å snu det til noe positivt før og under kamp.

PRESSEKONFERANSE: Visekaptein Tom Høgli og landslagssjef Per-Mathias Høgmo på lørdagens pressekonferanse på Ullevaal. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: Visekaptein Tom Høgli og landslagssjef Per-Mathias Høgmo på lørdagens pressekonferanse på Ullevaal. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I Hertha-spillerens fravær fikk visekaptein Tom Høgli bindet på armen. Han blåser av omgivelsene som stiller spørsmålstegn ved kapteinsvalget.

- Per er kaptein, det er det ingen tvil om. Derfor var det naturlig for meg å gi ham bindet da han kom inn mot Bulgaria. Jeg tror nok det satt langt inne for Per-Mathias å sette ut sin kaptein. Men Per er kaptein. Det er ingen som stiller spørsmål ved det innad i laget.

Han fortsetter:

- Den debatten tror jeg vi bare skal legge død. Det er ikke noen spørsmål her. Han har en sterk status i gruppa. Da han ble satt ut mot Bulgaria, gikk han rundt til gutta. Han ønsket dem lykke til og viste storhet. Det er også viktig som kaptein. Han har en fin posisjon i gruppa.

Liker å bidra - Hva er din egen rolle som visekaptein?

- Jeg liker å bidra i gruppa. Om noen har noen praktiske spørsmål, så kan jeg ta det videre. Jeg liker å holde på med den type ting.

På en pressekonferanse lørdag sa Høgmo følgende om å ha en kaptein som går inn og ut av laget:

- Vi tar ut det beste laget til enhver tid. Kapteinen til Norge heter Per, og assistenten sitter her, sa han og viste til Høgli.

TV 2-EKSPERT:  Jahn Ivar «Mini» Jacobsen. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
TV 2-EKSPERT: Jahn Ivar «Mini» Jacobsen. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix Vis mer