Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skjelbred får det som han vil når Høgmo igjen velger Martin Ødegaard fra start

Per-Mathias Høgmo har tålmodighet med Martin Ødegaard. Derfor prøver han 17-åringen nok en gang fra start i kveldens kamp mot Finland.

VEIEN Å GÅ: Det er sånn Per-Mathias Høgmo og Norge ønsker å se Martin Ødegaard mot flere nasjoner enn Malta. Jo oftere han prøver seg en mot en offensivt, jo bedre. Martin Ødegaard som Norge må bli mer framoverrettet i spillestilen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VEIEN Å GÅ: Det er sånn Per-Mathias Høgmo og Norge ønsker å se Martin Ødegaard mot flere nasjoner enn Malta. Jo oftere han prøver seg en mot en offensivt, jo bedre. Martin Ødegaard som Norge må bli mer framoverrettet i spillestilen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): I dag er det ett år og en dag siden Per-Mathias Høgmo ga Martin Ødegaard A-lags debuten mot Kroatia borte, alt basert på et par blendende treningsøkter i Marbella. I Zagreb så vi for første gang forskjellen på lettbeint kunstgressfotball uten defensivt ansvar, og nivået som kreves i den internasjonale voksenfotballen.

SIDEN DET HAR Martin Ødegaard startet tre ganger til for Norge. Først mot Sverige i en ganske middels treningskamp (0-0) på Ullevaal stadion. Så mot Aserbajdsjan i EM-kvalifisering fire dager seinere (0-0). Og selv om majoriteten av den Martin-forelska norske fotballsjela mente det var en strålende kamp av den da 16 år gamle guttungen - og enkelte eksperter gikk fra konseptene og mente Høgmo umiddelbart måtte bygge Norge rundt den talentfulle 98-årgangen - så handler fotball om motspill også.

Der var ikke Martin Ødegaard like rustet og utviklet.

De mest kritiske, og jeg var en av dem, mente faktisk at han etter et halvt år i Real Madrid og Castilla, faktisk var blitt mindre gjennombruddshissig også.

NESTE GANG HAN startet for Norge var derfor da Høgmo valgte å gå all in mot Ungarn i Budapest. Han trodde på en idé om at Martin Ødegaards tekniske ferdigheter kunne skape ubalanse og kreere norske målsjanser fra rommet foran Ungarns midtstoppere. Han tok ikke høyde for det fysiske aspektet. Drømmen var sterkere enn realismen. Og slik fikk Martin Ødegaard en nitrist førsteomgang og Norge en enda dårligere kamp da det gjaldt som mest.

Mot Finland prøver Høgmo Martin Ødegaard fra start for femte gang.

DET ER MANGE gode grunner til det. For det første at gutten har fått litt mer kjøtt på beinet og trenger matching på dette nivået for å ta nye steg. For det andre at spillere ute med skader gjør det lettere å åpne den døra i en treningskamp. Men viktigst er kanskje muligheten det gir Per Ciljan Skjelbred til å få en landskamp i trivsel.

Som med Martin Ødegaard ute til høyre endelig får spille der han er best.  

PER CILJAN SKJELBRED, selv om det har vært et par gode kamper når Omar Elabdellaoui har vært på sitt beste, har ikke funnet seg til rette som høyrekant i Norges 4-4-2. Involveringene hans går mest på tvers og bakover. Det skjer ikke veldig mye. Og fordi han er god som sentral midtbanespiller i laget som etter 27 serierunder ligger på tredjeplass i Bundesliga, ønsker Høgmo å se sin kaptein i den rollen han trives best.

Det er klokt.

Og veldig fortjent.

DET BETYR AT Stefan Johansen, for balansens skyld, starter på benken mot Finland. Og at Håvard Nordtveit, som var ruskete i Estland, blir Skjelbreds makker sentralt. Det er en spennende konstellasjon. Begge er veldig gode i Bundesliga.

DET SKAL OGSÅ bli artig å se Stefan Strandberg i det norske midtforsvaret. Har jeg skjønt det riktig får Krasnodar-stopperen muligheten fordi Høgmo er trygg på Vegard Forren, men trenger å se alternativer om det blir nødvendig inn mot VM-kvalifiseringen. Og et framtidig alternativ er også Moldes Fredrik Gulbrandsen på topp, som plasserer Norges bestemann mot Estland, Jo Inge Berget, på benken i kveld.

Alt fordi Per-Mathias Høgmo ønsker å se flest mulig spillere.

Og fordi Fredrik Gulbrandsens stil og vilje til å jobbe og flytte forsvarere i alle retninger vil gi laget ekstra energi.

Norges lag mot Finland: Ørjan Håskjold Nyland - Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Stefan Strandberg, Haitam Aleesami - Martin Ødegaard, Håvard Nordtveit, Per Ciljan Skjelbred, Valon Berisha - Fredrik Gulbrandsen, Adama Diomande.

Hele Norges coronakart