OI DA: Per Ciljan Skjelbred gikk på en stjernesmell borte mot Östersund, som fortsetter å sjokkere Fotball-Europa. Foto: NTB Scanpix
OI DA: Per Ciljan Skjelbred gikk på en stjernesmell borte mot Östersund, som fortsetter å sjokkere Fotball-Europa. Foto: NTB ScanpixVis mer

Europa League: Östersund - Hertha Berlin 1-0

Skjelbred og Hertha ydmyket i skiskytterbyen Östersund: - En utrolig dag

I 1996 ble Östersund FK stiftet. I 2008 herjet Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen byen. I 2015 spilte de på nivå to i Sverige. I dag sjokkerte de Fotball-Europa igjen med seier over Hertha Berlin.

  • Östersund - Hertha Berlin 1-0 (1-0)

(Dagbladet): Östersund forbinder du trolig med skiskyting. Det var her - i skiskytter-VM i 2008 - at Emil Hegle Svendsen for alvor begynte å utfordre kongetronen til Ole Einar Bjørndalen og slo skiskytterlegenden i en ren mann mot mann-duell på fellesstarten i mesterskapet, samt 20-kilometeren.

Östersund er en arena hvor nye helter skapes, nå også på fotballbanen for klubben som ble stiftet så seint som i 1996. I 2015 spilte de på nivå to i Sverige. Nå herjer de plutselig i Europa League etter flere sensasjonelle skalper i kvalifiseringen og playoffen.

I kveld kom det tyske storlaget Hertha Berlin på besøk til den svenske skiskytterbyen med drøye 40 000 innbyggere. Det ble en ydmykende affære for tyskerne. Per Ciljan Skjelbred spilte 90 minutter for Hertha Berlin, uten at det hjalp noe som helst.

Leker seg med gigantene

EKSTASE: Det koker i Östersund etter en ny stor fotballbragd. Foto: AFP PHOTO / TT News Agency / Robert HENRIKSSON / Sweden OUT
EKSTASE: Det koker i Östersund etter en ny stor fotballbragd. Foto: AFP PHOTO / TT News Agency / Robert HENRIKSSON / Sweden OUT Vis mer

Brwa Nouri scoret kampens eneste mål. Tyskerne klarte aldri å slå tilbake og gikk på et sjokktap i Östersund. Rune Jarstein var for øvrig ikke i troppen til Hertha Berlin.

Svenskene topper nå sensasjonelt nok gruppe J i Europa League, foran Zorya og med storfavorittene Hertha Berlin og Atletico Bilbao som tabelljumboer på sensasjonelt vis.

- Jeg er ekstremt stolt. Dette er heftig, sier matchvinner Nouri til Kanal 9 i Sverige.

- Det er en utrolig dag, supplerer trener Graham Potter.

Bunnseedede Östersund står utrolig nok med seks poeng og null baklengs etter to kamper i gruppespillet. På veien til gruppespillet har den ferske toppklubben også slått ut storlag som Galatasary og PAOK. I Sverige reises spørsmålet: Hvor skal dette ende?

For to sesonger siden var Molde - som riktignok har helt andre fotballtradisjoner enn Östersund - på et liknende eventyr i samme turnering. Til slutt vant de gruppa foran Fenerbahçe, Ajax og Celtic på eventyrlig vis. I sluttspillet sa det imidlertid stopp da tittelforsvarer Sevilla kom opp av hatten.

PS: Om to måneder er for øvrig skiskytterstjernene tilbake i Östersund for å gå verdenscupåpningen i den fotballfrelste byen i slutten av november.