KAPTEIN: Per Ciljan Skjelbred har mye ansvar på sine skuldre som Norges landslagskaptein.
   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
KAPTEIN: Per Ciljan Skjelbred har mye ansvar på sine skuldre som Norges landslagskaptein. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

Skjelbred om marerittdagen: - Visste ikke hvem Yaya Touré var

Ti år siden gjennombruddet og benbruddet.

Norge - Ungarn, på TVNorge klokka 20.45

LILLESTRØM (Dagbladet): For ti år siden var Per Ciljan Skjelbred Norges største fotballtalent. Han var på blokka til en rekke internasjonale storklubber og herjet i Champions League det året han fylte 18 år.

Talentet var ikke helt på Martin Ødegaard-nivå, men det var heller ikke så langt unna. Med sin touch, sitt driv og intensitet i spillet var forventningene enorme til Skjelbred.

Men for temmelig nøyaktig ti år siden, den 23. november 2005, gikk det fullstendig galt. Det daværende stortalentet ble kvestet av Olympiakos-spilleren Ieroklis Stoltidis.

Grekeren suste inn i unggutten med knottene først. Skjelbred brakk beinet og fikk en lang og tung vei tilbake til toppfotballen.

- Det stoppet karrieren min, men det har gjort meg sterkere. Hvor jeg ville vært uten den hendelsen, får jeg aldri svaret på, sier Ciljan Skjelbred til Dagbladet.

Forholdet til Høgmo Ti år senere står han oppreist og stolt med kapteinsbindet for et norsk landslag som kan kvalifisere seg for EM. Akkurat som da Skjelbred slo igjennom for Rosenborg i 2005, er det Per-Mathias Høgmo som er trønderens sjef.

- Vi har alltid hatt et godt og profesjonelt forhold. Han ga meg sjansen i Rosenborg, og jeg fikk et gjennombrudd i 2005. Både Per-Mathias og jeg har blitt mer erfarne siden den gang, men ellers er det ikke så mye som er forandret, forteller landslagskapteinen.

Da Skjelbred herjet mot Olympiakos i Champions League for ti år siden - før han ble kvestet av Stoltidis - var han et av Europas største talent.

Ukjente Yaya Touré Skjelbred herjet med den brasilianske stjernen Rivaldo og den kommende stjernen Yaya Touré, som i dag spiller i Manchester City og regnes som en av verdens beste fotballspillere.

SMERTE: Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred vred seg i smerte etter taklingen fra Ieroklis Stoltidis iChampions League-kampen mellom Rosenborg og Olympiakos for ti år siden.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
SMERTE: Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred vred seg i smerte etter taklingen fra Ieroklis Stoltidis iChampions League-kampen mellom Rosenborg og Olympiakos for ti år siden. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer

På bildet hvor Skjelbred brakk foten, står den da ikke altfor kjente Touré i bakgrunnen og måper.

- Jeg visste ikke hvem Yaya Touré var på den tiden, men jeg husker at han var god. Jeg husker han var stor og sterk og umulig å ta fra ballen, mimrer 28-åringen, som er fire år yngre enn Touré.

- Rivaldo var langt mer kjent og i en helt annen fase i karrieren. Det var veldig stort å møte dem da. Jeg var jo veldig ung.

Drømmene Nå er Hertha Berlin-profilen voksen. Etter noen tøffe år i Hamburger SV med lite spilletid, har løpsmaskinen fra Trondheim blitt en nøkkelspiller for den tyske toppklubben.

- Jeg føler meg i veldig bra form. Om jeg er i mitt livs form, vet jeg ikke, men det er godt å kjenne at det fungerer så bra om dagen, forteller Skjelbred.

BRAKK BEINET: Per Ciljan Skjelbreds beinbrudd i 2005, satt en bremser på karrieren. I bakgrunnen står den nåværende Manchester City-stjernen Yaya Touré.
Foto: Roger Svalsrød / NTB Scanpix
BRAKK BEINET: Per Ciljan Skjelbreds beinbrudd i 2005, satt en bremser på karrieren. I bakgrunnen står den nåværende Manchester City-stjernen Yaya Touré. Foto: Roger Svalsrød / NTB Scanpix Vis mer

- Da jeg var yngre, var drømmen å spille for Rosenborg. Det klarte jeg ganske raskt. Jeg drømte også litt om Premier League, men fem år i Tyskland er veldig bra.

- EM er vel også en drøm?

- Ja, det er det definitivt. Det har det alltid vært. Vi har veldig lyst til å komme dit. Vi må hjelpe hverandre og kjempe det vi kan, forteller Skjelbred.

Han har fått gode signaler fra sin egen mage.

DUELL: Per Ciljan Skjelbred herjet med Rivaldo som 18-åring. Foto: Scanpix/Gorm Kallestad
DUELL: Per Ciljan Skjelbred herjet med Rivaldo som 18-åring. Foto: Scanpix/Gorm Kallestad Vis mer

- Magefølelsen er veldig god. Det bruker å være et bra tegn, for magefølelsen har ofte rett, sier han og smiler lurt.