BEUNDRINGSVERDIG: Per Ciljan Skjelbred ved innbytterbenken før EM-kvalifiseringskampen mellom Bulgaria og Norge på Vasil Levski stadion i Sofia. Den vrakede kapteinen oppmuntret sine lagkamerater i timene før avspark, forteller Tom Høgli. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BEUNDRINGSVERDIG: Per Ciljan Skjelbred ved innbytterbenken før EM-kvalifiseringskampen mellom Bulgaria og Norge på Vasil Levski stadion i Sofia. Den vrakede kapteinen oppmuntret sine lagkamerater i timene før avspark, forteller Tom Høgli. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Skjelbred vraket som kaptein. Lagkompisene hyller reaksjonen hans

- Viste seg som en stor kaptein.

Bulgaria-Norge 0-1 (0-0)

SOFIA (Dagbladet:) Det vakte oppsikt da Per-Mathias Høgmo tok ut laget uten kaptein Per Ciljan Skjelbred i 11-eren. Nå hylles Hertha Berlin-spilleren for hvordan han opptrådte inn mot kampen.

- Per tok det helt perfekt. 100 prosent profesjonelt. Han viste seg som en stor kaptein, så det var ingen problem, sier mannen som fikk vikarjobben, Tom Høgli.

Han legger til:

- Per har vært fantastisk i hele dag. Han har gått rundt til alle spillerne, ønsket dem lykke til og bydd på seg selv. Det er en kaptein verdig, og han er fortsatt kaptein for Norge - absolutt.

Ga fra seg strikken Og da Skjelbred kom innpå midt i andre omgang, overtok han da også armbindet fra backen.

- Det er han som er kaptein. Så det skulle bare mangle, sier Høgli, som innrømmer at det er noe ekstra å lede landslaget ut i kvalifiseringskamp.

- Det er ingen stor prestisje, men det er selvsagt stort. Og så blir det viktig å vinne også, slik at du kan bære det med stolthet.

Høgmo: - Ikke vanskelig Landslagssjefen sier han satte Skjelbred på benken fordi han mente andre spillere fungerte bedre til kampplanen.

- Det er alltid sånn at ingenting er skrevet i stein i fotballen. Man må gjøre den best mulige vurderingen til en hver tid, sier Høgmo på pressekonferansen.

- Var det et vanskelig valg å sette ut spillere som Håvard Nordtveit og Per Ciljan Skjelbred?

- Nei, det synes jeg ikke. Håvard har bare spilt 60 minutter Bundesliga-fotball, og Per konkurrerer på sentral midtbane - der har vi mange alternativer. Valget av kantspillere var også med tanke på at vi skulle kunne utnytte rom.

- Vil bidra mer Matchvinner Vegard Forren ble like overrasket som andre over at kapteinen ikke fikk starte årets kanskje viktigste landskamp for Norge.

- Jeg tror det var flere som var overrasket, men samtidig tror jeg kanskje Per ønsker å bidra mer enn han har gjort i de siste landskampene. Det er så gode folk som kommer inn, og det er spillere som har spilt mange kamper og er i form, mens Per akkurat er i gang med sesongen i Tyskland.

- Men han er en viktig spiller for oss, for han har en energi som smitter over på oss andre. Det ser du også når han kommer inn. Han er klar til å bidra enda mer mot Kroatia på søndag, sier Vegard Forren.

- Kommer sterkt tilbake Alexander Søderlund hyller også kapteinens reaksjon etter at han ble vraket til landskampen hvor så mye sto på spill.

- Per var helt fantastisk før kampen og backet oss opp. Per er en viktig spiller for oss. Han kommer sterkt tilbake og kommer til å starte mange kamper framover. Men kampplanen fungerte til punkt og prikke, så man kan nesten ikke si noe på det heller, sier Søderlund.

Vil plage toppene Tom Høgli forsto hvor det bar for Skjelbreds del da han så hvordan Høgmo stilte opp laget på onsdagens formasjonstrening.

- Hva tror du om Norges EM-sjanser nå?

- Nå har vi ikke noe press på oss. På søndag kan vi bare gå ut på Ullevaal, forhåpentlig foran masse folk. Og når Aserbajdsjan kan ta poeng mot Kroatia, kan vi også det. Vi begynner med ett, og ser om vi kan gjøre oss fortjent til tre. Det er selvfølgelig det vi går for. Selv om Italia og Kroatia er favoritter i gruppa, sier Høgli.

- Men det er godt å kunne plage dem litt.