Krigen i Ukraina

Skjelles ut: - Søppel

Russisk idrettsstjerne går til frontalangrep på Vladimir Putin.

REAGERER: Nadja Karopva i landskamp for Russland i 2017. Foto: NTB
REAGERER: Nadja Karopva i landskamp for Russland i 2017. Foto: NTB Vis mer
Publisert

27 år gamle Nadja Karpova har siden 2017 spilt sin fotball i den spanske serien. Nå for Espanyol.

Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina i februar i år har hun flere ganger uttalt seg kritisk om hjemlandet og president Vladimir Putin.

Nylig møtte Putin Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko. Der serverte den hviterussiske presidenten en tilsynelatende sarkastisk, men likevel oppsiktsvekkende uttalelse.

- Vi to er aggressive parter. Vi er de mest ødeleggende og giftigste menneskene på denne planeten. Vi er uenige om bare én ting: Hvem av oss er verst? Vladimir Vladimirovitsj sier at det er meg. Jeg har begynt å tro at det er ham. Vel, vi har besluttet at vi er like ille, sa Lukasjenko, ifølge Dagbladets oversettelse.

Putin satt om lag halvannen meter unna Lukasjenko da ordene falt. Lukasjenko vendte gjentatte ganger blikket mot Putin, og Putin nikket og smilte anerkjennende omkring da Lukasjenko sa at Putin sier at det er han som er verst.

MØTTES: Aleksandr Lukasjenko og Vladimir Putin møttes nylig. Foto: Sputnik/Pavel Bednyakov/Kremlin
MØTTES: Aleksandr Lukasjenko og Vladimir Putin møttes nylig. Foto: Sputnik/Pavel Bednyakov/Kremlin Vis mer

- Søppel

Dette fikk russiske Karpova til å reagere sterkt.

- Du er søppel. Du blir fortsatt dømt. Du er ikke bare giftig. Du er en fascist vi ikke trenger i denne verden. Jeg håper du får som fortjent, skrev Karpova på en story på Instagram til sine 143 000 følgere, ifølge Newsweek.

FULL FEST: Enorme mengder med argentinere møtte opp i gatene for å hylle sine egne VM-helter. Og noen gikk «all out». Video: AP / Twitter Vis mer

Belarus-ekspert Arve Hansen ved Den norske Helsingforskomité vurderer Lukasjenkos uttalelse som et forsøk på sarkasme.

- Innimellom forsøker Lukasjenko å være humoristisk i talene sine, men det pleier ikke å være særlig vellykket. For er det noe diktatorer ikke har, så er det humor. Putin forsøker selv å være morsom iblant, men som regel oppfattes det bare som grovheter, sier Hansen til Dagbladet.

- Viktig

Karpova, som ikke har spilt landskamp for Russland siden 2019, er også en av få russiske utøvere som har vært åpen om at hun er skeiv.

I sommer sto Russlands best rankede kvinnelige tennisspiller, Darja Kasatkina, fram som lesbisk, og kritiserte samtidig hvordan Russland behandler LGBT+-personer. Den gangen takket hun også Karpova.

- Ikke bare hjalp Nadja seg selv med å komme ut av skapet og slippe byrden hun bar på. Hun hjalp også mange andre. Jeg mener det er viktig at utøvere med innflytelse er åpne. Det hjelper unge mennesker i samfunnet, sa Kasatkina ifølge Sky News.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer