Skjelver: – Må ta det på alvor

Det er også kaos i skiskytterleiren etter positive coronaprøver i den russiske leiren.

KAOS: Det er avlagt flere positive coronaprøver både i skiskytter- og langrennssirkuset. Det hersker et lite kaos før Tiril Eckhoff og de andre norske kan gyve løs på sesongen denne helga. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
KAOS: Det er avlagt flere positive coronaprøver både i skiskytter- og langrennssirkuset. Det hersker et lite kaos før Tiril Eckhoff og de andre norske kan gyve løs på sesongen denne helga. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Langrennstrener Eirik Myhr Nossums B-prøve var negativ. Det betyr at han ikke er coronasmittet.

Verdenscupen for både langrennsstjernene og skiskytterne går i gang denne helga. Det er lagt en streng plan for hvordan renn kan gjennomføres under en pågående pandemi.

Og allerede dagen før det braker løs, er det fullt drama og kaostilstander i begge leirer. Begge åpner sesongen i Finland, i henholdsvis Ruka og Kontiolahti.

Ved ankomst Finland viste det seg at langrennstrener Eirik Myhr Nossum er coronasmittet. Det sender hele den norske langrennstroppen i karantene. Hva som skjer videre, er uvisst, da det avventes svar på B-prøven.

- Det er selvsagt kjedelig for dem. Men det kan skje, det er mye folk som skal forflyttes. Det er selvsagt uheldig, men det kommer til å dukke opp noen steder. Det er viktig at det er regler som gjelder for hvordan det skal håndteres, og at det følges opp. Noe mer enn det får vi ikke gjort, sier skiskytternes landslagssjef, Per Arne Botnan, til Dagbladet på telefon fra Finland.

- Jeg håper det ikke kommer flere positive prøver, og at alle tar smittevern på alvor slik at vi får holde på, sier Botnan.

POSITIV TEST: Eirik Myhr Nossum avla en positiv coronaprøve. Nå er den norske verdenscup-troppen i karantene. Vis mer

Russere coronasmittet

Det er også dramatikk i Kontiolahti, der hele det russiske landslaget ifølge NTB er i isolasjon etter at en løper og flere i støtteapparatet har fått påvist corona. Det skal også være positive prøver i den latviske og moldovske troppen.

- Det kan selvsagt skje, og det viser hvor viktig det er med testing når man ankommer stedet. Den kritiske delen for de aller fleste, er reisen, sier Botnan.

ROLIG: Per Arne Botnan er klar på at smittevern er det viktigste. Foto: Berit Roald / NTB
ROLIG: Per Arne Botnan er klar på at smittevern er det viktigste. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Skiskytternes sesong er delt inn i større bolker. For eksempel skal de nå være to uker i Finland, med renn fordelt over to helger.

- Nå veit jeg ikke hvor lenge russerne skal være isolert, men det vi har tenkt, er at vi må sørge for at vi gjør det vi kan når det gjelder smittevern. Så får vi ikke gjort så mye med de andre, sier Botnan.

Han mener det er viktig for totalen at så mange som mulig kan delta i rennene.

- Vi er avhengige av at dette blir en bra verdenscup. Det ble presisert på lagledermøtet at smittevern må tas på alvor. Det blir sanksjoner på dem som ikke følger regler og ikke gjør det som kreves av dem. Folk må skjønne at det er ris på egen bak om man ikke gjør riktig, ellers blir det ingenting. Blir det riktig ille, risikerer man at alt blir stoppet, sier Botnan.

Ikke overrasket

Torsdag stilte Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, på et nettmøte hos Dagbladet.

Der forklarte helsetoppen at han ikke er overrasket over at det nå er mye smitte i idretten:

- Dette er ikke så rart at skjer. Når det er mye smitte i samfunnet generelt, så vil det også komme smitte inn i idrettsmiljøet. Det er på samme måte som at vi får smitte inn på sykehjem og andre steder. Det er en økt risiko. Så må vi håndtere det på en god måte, og her vet jeg at de ulike idrettsforbundene og lagene gjør veldig mye for å begrense smittespredning, forklarer Nakstad.

Han fortsetter:

- De har gode rutiner. Dukker det opp smittetilfeller og man har hatt nærkontakt, må man inn i karantene på vanlig måte. Jeg har stor tillit til at idretten følger opp dette godt.

Dagbladet har forsøkt finske helsemyndigheter torsdag formiddag, så langt uten svar.

KLAR BESKJED: assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, forteller om hvorfor smitten øker i idretten. Vis mer

Kan få konsekvenser

Det kan få store konsekvenser for løperne som ikke får stille til start når verdenscupen starter.

Det betyr nemlig tapte verdenscuppoeng, og må Norge, som har kanskje de sterkeste kandidatene både for kvinner og menn i både langrenn og skiskyting, stå over, kan det koste dyrt.

Minitouren i Ruka, der langrennsløperne skal gå i helga, er for eksempel verdt mange poeng. Dersom en for eksempel tar hele kaka, kan den sitte igjen med svimlende 350 verdenscuppoeng.

Eksempelvis Tiril Eckhoff, toer i totalverdenscupen i fjor, og Johannes Thingnes Bø, kan også gå glipp av viktige poeng om de må stå over renn.

- Det vil ha noe å si for alle. For det første, utøverne har dette som jobb, det er her de skal tjene lønna si. For dem er det viktig. Vi i støtteapparatet har heller ikke noe å gjøre her uten utøverne. Det vil få ringvirkninger for hele sirkuset hvis noen gir blaffen i smittevernreglene, sier Botnan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer