Skjev start for Finken

Før sesongstart snakket Finn Christian Jagge om uslepne diamanter og store ambisjoner for alpinjentene. Så langt er ingen av dem kvalifisert til OL.

Finkens landslag står med en 24. plass i slalåm og en 27. plass i storslalåm som beste resultater, og bare to av de norske jentene er så vidt rangert inne blant de 30 i sin beste disiplin.

Olympiatoppen krever en plassering blant de åtte beste, eller to plasseringer blant de 12 for å sende en alpinist til OL. For jentene ser det uoppnåelig ut.

-  Det blir veldig tøft for oss å få noen dit. Vi har ikke mange løp å gjøre det på, så vi har tida mot oss. Det blir vanskelig, det største målet for oss blir nok å komme til verdenscupavslutningen i Åre, slår landslagssjef Finn Christian Jagge fast.

Uforløst potensial

Det står i sterk kontrast til uttalelsene den ferske landslagssjefen kom med i midten av september. Da var Jagge så imponert over jentene at han ville skyve vekk sin langsiktige plan mot OL i Vancouver i 2010 for å satse på Torino.

-  Jeg ble så positivt overrasket over jentene at det naturlige nå er å ha fokus allerede på dette OL, og på å hevde oss i verdenscupen. Dette laget har et enormt potensial, som de ikke fikk vist i fjor. De er uslepne diamanter, mente Finken da.

Men at potensialet finnes står han fortsatt ved.

-  På trening og i mindre renn hvor alle de beste er med viser vi at vi har det inne, i hvert fall i slalåm. Det gjelder bare å få bygd opp selvtilliten til å ta det ut i verdenscupen, sier Finken.

 MOTBAKKE:  Alpinjentene sliter - og har foreløpig lite i OL å gjøre. Stikk i strid med landslagssjef Finn Christian Jagges ambisjoner før sesongstart. Foto: Roy Wahlstrøm
MOTBAKKE: Alpinjentene sliter - og har foreløpig lite i OL å gjøre. Stikk i strid med landslagssjef Finn Christian Jagges ambisjoner før sesongstart. Foto: Roy Wahlstrøm Vis mer

-  Men jeg tror noen av våre kommer til å være helt der oppe i enkeltrenn i slalåm i løpet av sesongen. Så får vi bruke de øvrige rennene til å bygge opp laget. Det tar tid å kjøre seg opp i den beste gruppen når man starter så langt bak som vi gjør i år, men målet vårt er å ha alle inne blant de 25 beste, sier Jagge.

Håpet lever

Men da snakker han om slalåm og storslalåm. I fartsdisiplinene er de norske jentene nede i en mørk og dyp bølgedal.

-  Den vil det også ta tid å komme opp av. Vi har bare én plass, som alle små nasjoner i alpint. Og her må vi bare innrømme at Norge er en liten nasjon på jentesiden, fastslår Finken, som derimot øyner et lite håp om OL-plass for et par av slalåmjentene.

-  Og kanskje da også i kombinasjonen. Om vi først får noen til OL da kan alt skje. Da har man like store sjanser som alle andre. Det er færre startende i OL og da er det ingen som må starte så langt bak, påpeker han.

Men nå skyver jentene selv OL et sjumilssteg foran seg.

-  Akkurat nå tenker jeg ikke på OL i det hele tatt, det blir det bare stress av. Jeg må bare konsentrere meg om å kjøre fort i verdenscupen, sier Andrine Flemmen.

-  Vi har ikke noe å gjøre i et OL uten resultater, men vi får bare beholde troen på at vi vil kjøre oss i form framover, mener Trine Bakke Rognmo.

De er selv skuffet over den tøffe starten på sesongen, men lar også skader ta en del av skylden for svake resultater.

-   Jeg hadde trodd vi skulle ha litt bedre resultater nå, sier Bakke Rognmo, som selv har vært mye plaget med ryggen.

To års fravær

-  Det har ikke gått bra for noen på laget, og vi har ingenting å rope hurra for. Men nå er jo sesongen i gang og vi kan ikke gjøre annet enn å fortsette å stå på og være optimistiske. Det hjelper i hvert fall ikke å ha dårlig stemning i laget, sier veteranen Flemmen, som er tilbake etter to års fravær med skader.

-  Jeg har fått en liten mental sperre i hodet som hemmer meg på grunnen av skadene. Det gjør at jeg ikke klarer å bare klikke på meg skiene og kjøre fort, mener Flemmen.


PS!
Jentene kjører i dag storslalåm i Spindleruv Mlyn i Tsjekkia, hvor det i helga arrangeres verdenscup for første gang. Mye snø og mildvær har gitt jentene minimalt med trening i forkant, og kan også gjøre gjennomføringen vanskelig for arrangørene .