- Skjønner at det ser rart ut

FIFA skal ha satt foten ned etter gjentatte hendelser. En argentinsk TV-reporter forteller at det er et vanlig syn på pressekonferanser.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

UVANLIG: Det som skjedde under Lionel Messi sin pressekonferanse nylig, er svært uvanlig. Video: Rødt Kort Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): - Unnskyld meg, ingen bilder.

Pressekvinnen som geleidet Spania-trener Luis Enrique ut av pressekonferansen før åttedelsfinalen mot Marokko, var tydelig med journalistene som ønsket å forevige øyeblikket - av seg selv og Enrique. To av dem lyktes, før de ble irettesatt.

Det har blitt et vanlig syn under verdensmesterskap, etter at smarttelefonen gjorde sitt inntog i lomma til samtlige: Journalister og øvrige pressefolk som ber fotballspillere og trenere om selfies.

Det spanske stjerneskuddet Pedri ble raskt geleidet ut av presserommet, før journalistene rakk å prøve seg på det samme med ham som med Enrique. De prøvde likevel.

Selfier forbudt

Under VM i Russland for fire år siden skjedde det titt og ofte at spillere i mixed zone etter kamp ble spurt om å stille opp på et bilde med journalister - og like ofte ble de samme journalistene bedt om å legge ned telefonen av de mange ansatte som passet på.

Det samme skjer her i Qatar, hvor FIFA ifølge den engelske tabloidavisa Daily Mail skal ha satt opp skilt noen steder, hvor de informerer om at selfier med spillere er forbudt for pressen.

Norske journalister får ofte høre at de er for kritiske i møte med norske idrettsstjerner, trenere og lag - selv om pressens jobb ikke er å være en heiagjeng. Det skulle man imidlertid tro var stillingsbeskrivelsen til argentinske journalister.

For da superstjerna Lionel Messi holdt en pressekonferanse tidligere i VM, ble 35-åringen applaudert da han gikk av podiet. Etterpå skal flere journalister ha bedt om en selfie med den levende legenden - en dødssynd i mange redaksjoner.

Argentinske Francisco Canepa er TV-reporter i ESPN. Han forteller at det er normalt at argentinske journalister spør om å få ta et bilde med superstjerna.

- Ja, det er vanlig, for du har normalt ikke muligheten til å være rundt Messi. Han lever utenfor Argentina. Når de trener og det er pressekonferanse, så er det veldig lukket, og kanskje dette er den eneste muligheten de har til å treffe Messi, sier Canepa til Dagbladet.

Han sto selv to meter unna Messi her i Qatar nylig.

- Jeg tok ikke en selfie, men jeg skulle ønske jeg gjorde det. Jeg forstår fanatismen, fordi det er den beste spilleren i verden. Jeg skjønner at det ser rart ut, fordi man er på jobb og tar bilde med Messi, men jeg forstår det, med tanke på hvem han er, sier Canepa.

Det er ikke bare pressefolk som vil ha en bit av Messi. Flere australske spillere ønsket også en selfie med 35-åringen etter tapet mot Argentina.

Fikk en klem

Og det er ikke den eneste gangen under verdensmesterskapet i Qatar vi har fått servert liknende scener.

Nederland-trener Louis van Gaal ga en ung senegalesisk journalist en klem, før han stilte opp på en selfie etter en pressekonferanse (se video under), mens en annen journalist valgte en litt annen tilnærming …

Nederlands trener Louis van Gaal var i god form på torsdagens pressekonferanse. Video: FIFA Vis mer

Belgiske Eden Hazard har vært en blek utgave av seg selv helt siden han forlot Chelsea og England til fordel for Real Madrid. En reporter sa følgende til Hazard på en pressekonferanse: «Vi har lagt merke til at du har lagt på deg. Hva skyldes det?»

Hazard svarte høflig på spørsmålet, men var ikke like høflig da den samme reporteren spurte om han kunne få en selfie med belgieren. Det ble ikke overraskende avslått.

- Jeg spurte om en selfie med ham. For som jeg sa, er han en stor stjerne. Det ville vært et fint minne for meg. Men han ønsket ikke å stille opp, slik han heller ikke gjorde med de andre journalistene, sier reporteren ifølge engelske Express.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer