Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bislett Games 2018

Skjønner du hva du har satt i gang, Karsten? - Dette er helt vilt!

En ny gullalder for norsk friidrett.

UTSLITT: Karsten Warholm tok seg helt ut da han med den sterke tida 48.22 tapte en ny duell på 400 meter hekk mot Abderraham Samba. Men det viktigste er at verdensmesteren har dratt i gang den største framgangen norsk friidrett har opplevd. FOTO: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
UTSLITT: Karsten Warholm tok seg helt ut da han med den sterke tida 48.22 tapte en ny duell på 400 meter hekk mot Abderraham Samba. Men det viktigste er at verdensmesteren har dratt i gang den største framgangen norsk friidrett har opplevd. FOTO: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer

BISLETT (Dagbladet): Ok; denne gangen ble visst åpningen for voldsom. Karsten Warholm stivnet totalt de siste tjue meterne, og fikk bank av Abderrahman Samba for andre gang på ei uke.

Det er forsiktig sagt lov når konkurrenten i det samme løpet overtok banerekorden på 400 meter hekk fra legenden Edwin Moses. Den strake, elegante amerikaneren som revolusjonerte nivået på øvelsen, og vant 122 løp på rad i en periode på nesten ti år.

For Karsten Warholm tåler noen tap på vei mot nye internasjonale titler. Det er han som selger ut Bislett og løfter sporten sin her hjemme til et helt nytt nivå.

DEN siste gullalderen i norsk friidrett var midt på 1990-tallet. Siden den gang har Norge hatt et par store internasjonale mestere, men ingen ting er større enn det som skjer denne sommeren:'

  • For nå drar Karsten Warholm med seg en ung generasjon norske topputøvere som er bedre og bredere enn noen sporten har opplevd.

Det var derfor det var trivelig på Bislett selv uten maksimal norsk klaff. Spørsmålet er jo ikke lenger hva det ender med i EM om en måned. Nå er det flere verdensstjerner det dreier seg om, og så en sterk norsk tropp til OL i Tokyo 2020.

Og når du ser hva som skjedde på norsk idretts nasjonalhelligdom denne kvelden, er det ingen tvil om hva som kommer.

Denne flokken klarer det.

FOR plutselig løsner det for stadig nye utøvere.

Lenge før bare 22 år gamle verdensmesteren Karsten Warholm holdt unna for ett år eldre Abderrahman Samba til sist hekk, var det ung norsk framgang i flere øvelser:

  • 19 år gamle Helene Rønningen startet med en 100 meter på pene 11.34 før hun stormet inn til ny norsk rekord på 200 meter, Tida 23.27 var en forbedring på tre hundredeler av Ezinne Okparaebos seks års gamle rekord, og det kommer mer. Helene er EM-klar og i rask utvikling. Bare to yngre konkurrenter har løpt fortere enn henne i Europa i år.
  • Så smalt Thomas Toth til med 1.45.75 på en 800 meter han dro hele veien. Det er tidenes niende beste tid på distansen i Norge, og den er bare blitt løpt raskere en eneste gang de siste tjue åra. I mellomtida er Thomas (27) blitt voksen selv, men typisk nok er han med på den brede framgangen.

Og da hadde Karsten ennå ikke rukket mer denne kvelden enn å få tildelt Bislett-medaljen for gamle bragder. Samt å kjøre en reklamerunde med ny sponsorbil og love et utsolgt stadion at han «pokker skulle gjøre et forsøk på et utrolig løp, bare Bislett-folket heiet ham fram».

Og hvem vil ikke gjøre det for en av tidenes mest folkelige norske idrettshelter?

ble det start på selve Diamond League-stevnet og virkelig framgang rundt Karsten Warholm. Først med treningsvenninnen Amalie Iuel med ny norsk rekord på 400 meter hekk med 55.26 etter en flott avslutning. Deretter Jakob Ingebrigtsen med ny norsk juniorrekord på 3.36.06 på 1 500 meter.

Det er mer enn to sekunder raskere enn storebror Henriks gamle juniorrekord, og Jakob er ennå ikke fylt 18 år. Bare fire europeiske seniorløpere har bedre tider denne sesongen. Den nye yndlingen i internasjonal løping har for lengst skaffet seg full respekt i felt som dette. For det var yngstemann som måtte gjøre løpet:

- Dette er mer rutinerte løpere enn meg. Jeg synes de er litt feige, sa Jakob etterpå. Men mest av alt var han lykkelig.

- Det er utrolig gøy å få oppleve dette, la han til.

Da er det riktig å gjøre som den nye elitesatsingen i norsk friidrett. Se fram mot Tokyo 2020.

FOR der får Karsten et nytt møte med Samba. Denne sesongen er dette i ferd med å bli en av de største duellene i Diamond League.

Abderrahman Sambas tider er spektakulære. Ingen har løpt 400 meter hekk så fort som ham på nesten ti år. Dette er øvelsen der framgangen er størst i Diamond League denne sesongen, og midt i utviklingen vår egen Karsten Warholm. Sett i perspektiv er det egentlig helt vilt.

AKKURAT som at det er to norske brødre med i teten inn på prestisjetunge Drømmemila selv om de ikke hadde futt nok i beina for anledningen til å spurte dette hjem.

Det skulle forresten bare mangle. Henrik og Filip Ingebrigtsen er begge tilbake etter skadeavbrekk, og viste egentlig bra form. Derfor er det like greit at pappa Gjert ikke får viljen sin, og at familien stiller med alle løpere sine på samme distanse i sesongens høydepunkt fredag 10. august i Berlin.

En EM-finale på 1500 meter med tre norske brødre i feltet vil fortelle det meste om hva dette dreier seg om.

En ny stor periode for friidretten vår.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media