Skjønner Frode

TRONDHEIM (Dagbladet): 24 timer før Rosenborg og Stabæk møtes i en av Tippeligaens store høydepunkter sitter klubbsjefene i Rosenborg og Stabæk og snakker sammen. Frode Olsens karantene ble naturlig tema for Nils Arne Eggen og Ingebrigt Steen Jensen.

Da Stabæk la på røret med Wimbledon, gikk landslagskeeperen og sykmeldte seg. Kunne det skjedd i Rosenborg?

Nils Arne Eggen : - Nei! Men det må være en del som ligger bak det der. Og for å snakke for meg sjøl - her i klubben har vi en veldig åpen dialog med spillerne. Men det er langt fra problemfritt i Rosenborg heller. Vi kan jo ikke stoppe at noen går.

Hvis vi ikke kan stå sammen i norsk fotball, og det gjelder dere journalister også - og ikke avbryt nå for dette ligger meg på hjertet - så har vi ingen muligheter mot utlandet. Jeg skjønner Egil Olsen, han fortjener å dra dit han vil, men ikke midt i sesongen. For hvordan skal det bli da når vi trenere sier «du må bli» til spillerne, og så drar vi sjøl.

Ingebrigt Steen Jensen: - Det gjelder ikke for oss, Nils - vi har jo livstidskontrakter både du og jeg. Du kan aldri dra fra Rosenborg og jeg kan aldri forlate Stabæk.

Nils Arne: - Jo da, jeg kunne gått. Men når du først har sagt at du skal være med, og omgivelsene er innstilt på det, så blir du. Og det er mitt poeng og det samme sa jeg til sønnen min (Knut Torbjørn Eggen, Moss) da han nylig fikk et tilbud fra Sverige.

Dagbladet: Det ligger mye Wimbledon i Frode Olsens treningsfravær på fredag?

Ingebrigt: - Det ligger mye der, og så er Nils Arne inne på noe når han sier at det handler litt om media også. For det hauses opp, som i Frodes tilfelle, og det mases hele tida. Og når han slår på telefonen sin er det 29 messages - beskjeder - fra 29 pressefolk som lurer på om han skal gå, om han er sur, om det er for jævlig at han som er 31 år ikke får lov til å dra, og hva han har å mene om det. Og da er det ikke så rart at folk en dag opplever at det blir så mye greier at man ikke orker å trene.

Nils Arne: - Du må jo bare argumentere da. Og for å ta oss sjøl, når det gjelder Sigurd - han er jo for det første en liten filosof - så har han en sterk ansvarsfølelse. Og det er det alt bygger på. I hans kontrakt står det at vi skal forhandle når det kommer et bud som passerer 20 millioner. Og det vet selvfølgelig Rune Hauge som forteller kjøpere at det bare er å gå på for da må de forhandle. Men det står jo ikke noe i kontrakten at han selges.

Ingebrigt: - Det alle norske klubber må få til, og som Rosenborg har klart, er spillernes opplevelse av at «nå er det min tur» eller «nå er det ikke min tur». Og at de skjønner at hvis prisen er riktig så etterlater de seg noe til dem som har vært med på å gjøre dem gode.

Nils Arne: - Og så er det ansvaret til resten av spillerne. Vi er direkte kvalifisert til Mesterligaen, skal kanskje møte Marseille, og er det da noen som mener at vi skal gi fra oss vårt beste kort? Nei, spillerne må bli klar over at en årskontrakt i norsk fotball går fra vår til høst. Det går ikke an å forlate en klubb midt i sesongen.

Dagbladet: Hva provoserer Stabæk mest - det elendige Wimbledon-tilbudet eller tidspunktet?

Ingebrigt: - Degge deler. For vi opplever jo - og da setter vi veldig stor pris på at Nils her har sagt på TV at det minner om imperialisme - at de tror de skal få en norsk landslagskeeper midt i sesongen, med to og et halvt år igjen av kontrakten, for fem millioner kroner. Og da Egil Olsen ringer dagen etter og sier «at vi kan strekke oss til seks», da blir det bare tull. Og det provoserer.

Dagbladet: Hvor mye skal dere ha?

Ingebrigt: - Det har vi ikke sagt eksakt. Men vi hadde uansett ikke solgt for 10 millioner.

- Det som er viktig, så lenge alle klubber bortsett fra Rosenborg sliter med økonomiske problemer, er at vi ikke lar oss presse til å gjøre kortsiktige og meningsløse salg for småpenger. Nils Arne: - Jeg skrev i programmet sist (Skeid) om det med rettferdig fordeling av økonomiske goder. «Hvis noen snart ikke setter ned foten, så vil vi se en Rush-overgang til Marseille også. Her er det igjen Rune Hauge som har forledet den franske klubben til å tro at de kan få den norske toppscoreren for 20 millioner. I deres forskrudde verden er dette småpenger når vi vet at de må betale 100 millioner for en tilsvarende spiss i Frankrike.

Ingebrigt: - Kan jeg spørre om en personlig ting Nils, du er jo en snill mann og en menneskelig leder? Jeg skjønner Frode Olsen også jeg - han er 31 år, han har ikke tjent veldig mye på fotballen, har kone og barn, og han har ingen stor jobb som venter når han er ferdig med karrieren. Og det er det menneskelige aspektet som jeg synes er så vanskelig. For i hvor stor grad - og hvordan balanserer man kollektivet og helhetens interesse - mot det enkelte menneskets legitime ønske om å realisere en drøm om sport for penga? Det synes jeg er veldig vanskelig.

Nils Arne: - Når spillere endrer status, så har de en tendens til å si at «det er min fordel». Det er jo det dette dreier seg om. For hvis Frode Olsen hadde vært landslagskeeper når han skrev under kontrakten, så ville han selvfølgelig fått med seg en klausul maken til den Sigurd har. Og det måtte dere akseptert.

Men - og RBK-treneren fortsetter:

- Minstekravet når man legger inn menneskelige hensyn må være at de spiller ferdig den sesongen de er inne i. Jeg vil tro at Frode er en like god keeper i november som han er nå. Og det må kjøperen forholde seg.

Dagbladet: Blir Frode Olsen en varm potet for Stabæk i tida som kommer?

Ingebrigt: - Nei, jeg tror Frode Olsen nå er en ydmyk og etter hvert realistisk potet, jeg.

Dagbladet: Har han fått en irettesettelse?

Ingebrigt: - Nei, men han har skjønt det. Han ville jo veldig gjerne spilt denne kampen mot Rosenborg.

Nils Arne: - Skal han ikke spille?

Ingebrigt: - Nei, han er ikke med flyet.

Nils Arne: - Det går jo mange fly...

Ingebrigt: - Nei, det kan jeg love deg, Nils - han kommer ikke.

Dagbladet: Ville du gjort det samme?

Nils Arne: - Nei, det vil jeg ikke si noe om. Men vi har aldri vært oppe i en slik situasjon.

BESTEMTE HERRER: Både

Nils Arne Eggen og

Ingebrigt Steen Jensen er opptatt av at spillere skal få gå til utenlandske klubber når prisen er rett og tida moden. Det var den ikke for Frode Olsen eller Sigurd Ruhfeldt. Foto: NED ALLEY