Jussprofessor slakter hjemreise-samtykke:

- Skjønner ikke at det er forsvarlig

Jussprofessor Hans F. Marthinussen mener kommuneoverlegens samtykke til at landslagsspillerne får reise hjem med rutefly, ikke er gyldig. Marthinussen får støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet.

HJEMREISE: Martin Ødegaard og Martin Linnes på vei til trening tidligere denne uka, før samlingen ble stoppet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HJEMREISE: Martin Ødegaard og Martin Linnes på vei til trening tidligere denne uka, før samlingen ble stoppet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Kommuneoverlege i Oslo, Tore W. Steen, ga lørdag kveld landslaget samtykke til å returnere til sine hjemsteder med rutefly. Han viste til covid-19-forskriftens §5e 2. ledd, som sier følgende:

«Personer i smittekarantene kan unntaksvis bruke offentlig transport for å komme seg til egnet karantenested etter særskilt vurdering for kommunelegen».

- Selv om det formelt sett er en hjemmel på plass, er ikke dette gyldig. Det er et krav om at beslutninger tatt i det offentlige skal være forsvarlige og gi likebehandling, sier Marthinussen til Dagbladet, og utdyper:

- I Bergen og Oslo er vi etter min mening inne i den mest inngripende tida. I den perioden lar han spillere som har vært nærkontakt til en smittet reise på rutefly, og dermed utsette alle andre passasjerer for smittefare. Jeg skjønner ikke at det er forsvarlig, og det er et veldig dårlig eksempel. Ingen andre hadde fått et slikt unntak. Det gjør at han undergraver helt sin egen legitimitet for å treffe smitteverntiltak for Oslo i framtida, fortsetter han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer