Jussprofessor slakter hjemreise-samtykke:

- Skjønner ikke at det er forsvarlig

Jussprofessor Hans F. Marthinussen mener kommuneoverlegens samtykke til at landslagsspillerne får reise hjem med rutefly, ikke er gyldig. Marthinussen får støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet.

HJEMREISE: Martin Ødegaard og Martin Linnes på vei til trening tidligere denne uka, før samlingen ble stoppet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HJEMREISE: Martin Ødegaard og Martin Linnes på vei til trening tidligere denne uka, før samlingen ble stoppet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kommuneoverlege i Oslo, Tore W. Steen, ga lørdag kveld landslaget samtykke til å returnere til sine hjemsteder med rutefly. Han viste til covid-19-forskriftens §5e 2. ledd, som sier følgende:

«Personer i smittekarantene kan unntaksvis bruke offentlig transport for å komme seg til egnet karantenested etter særskilt vurdering for kommunelegen».

- Selv om det formelt sett er en hjemmel på plass, er ikke dette gyldig. Det er et krav om at beslutninger tatt i det offentlige skal være forsvarlige og gi likebehandling, sier Marthinussen til Dagbladet, og utdyper:

- I Bergen og Oslo er vi etter min mening inne i den mest inngripende tida. I den perioden lar han spillere som har vært nærkontakt til en smittet reise på rutefly, og dermed utsette alle andre passasjerer for smittefare. Jeg skjønner ikke at det er forsvarlig, og det er et veldig dårlig eksempel. Ingen andre hadde fått et slikt unntak. Det gjør at han undergraver helt sin egen legitimitet for å treffe smitteverntiltak for Oslo i framtida, fortsetter han.

Dagbladet har spurt Helse- og omsorgsminister Bent Høie om hva han mener om Steens avgjørelse.

Det gjøres også klart fra departementet overnfor Dagbladet at situasjonen landslagsspillerne som er bosatt i andre land og skal hjem, ikke er i kjernen av bestemmelsen som kommuneoverlegen viser til.

- Når den enkelte spiller nå reiser hjem med vanlig rutefly, vil jeg påpeke at det er kommunelegen som må gjøre vurderingene og om dette kan gjøres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Dette er ikke vurderinger jeg eller Helse- og omsorgsdepartementet tar eller har gjort. Uansett, formålet med slike reiser er vesentlig annerledes enn gårsdagens reiseopplegg. Jeg håper at spillerne som nå eventuelt får tillatelse til å reise hjem gjør det på en smittevernfaglig forsvarlig måte blant annet ved å holde god avstand til andre. Jeg håper også de gjennomfører den gjenværende delen av karantenen på sitt hjemsted. Jeg kan ikke pålegge personer som bor i utlandet et slikt karantenekrav, men som jeg sa i går – det er en grunn til at disse spillerne er i smittekarantene. Vi må alle ta ansvar for å sørge for å hindre smittespredning, sier Høie til Dagbladet.

Uenig

Dagbladet har presentert Marthinussens uttalelser for kommuneoverlege Steen.

- Jeg mener samtykket til hjemreise er gyldig. Så da er vi nok uenige, sier Steen, og påpeker at Helsedirektoratet er kjent med vedtaket, og ikke har innvendt noe.

Straffbart å bryte karantene

Omar Elabdellaoui ble meldt smittet fredag. Landslaget har nå fått tillatelse til å returnere hjem, men i samtykket forutsatte kommuneoverlegen at de gjennomfører karantene når de har kommet hjem.

Det betyr at flere spillere kan miste kamper for sine klubblag kommende helg. Om de bryter karantenen, kan det få konsekvenser.

Twitter hevder advokat John Christian Elden at spillerne kan straffes om de bryter karantenen ved å spille kamper i landet de nå bor i.

- De kan trolig straffes for falsk forklaring til offentlig myndighet i søknad dersom intensjonen ikke er å sitte i karantene i utlandet i ti dager, skriver Elden.

ENSOM HVERDAG: Med smitteverntiltakene som landslaget må forholde seg til, blir det lite sosialt liv for Martin Ødegaard. Video: NFF Vis mer

Trolig walkover

Det er ennå ikke kjent hva utfallet av den avlyste kampen mot Romania blir, men sannsynligheten er stor for at rumenerne vinner 3-0 på walkover.

Onsdag skal Norge møte Østerrike. Samtlige som var i troppen, er uaktuelle. Elitedirektør i NFF, Lise Klaveness, bekreftet til VG seint lørdag at de jobbet med et «nødlandslag», bestående av norske spillere i utlandet som ikke var i troppen.

Til VG sier generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, at de jobber på spreng med å få ting på plass. Om Norge skal kunne stille til kamp må samtlige som skal være med ha en negativ test 72 timer før kamp. Fristen for det er er 20:45 søndag kveld.

Dagbladet har prøvd å få en kommentar fra Ferencváros-proff Tokmac Nguen om han har blitt spurt, og om han er aktuell. Men han har gjennom sin rådgiver sagt at han ikke ønsker å kommentere det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer