Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Skjønner vi blir mistenkt

SUN VALLEY (Dagbladet): Fire av ti nordmenn under 40 år tror norske OL-deltakere bruker eller har brukt doping. Mistilliten skremmer langrennsløperne. Odd-Bjørn Hjelmeset vil frigi samtlige tester. Vibeke Skofterud skjønner mistanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ikke bare de 25 kuldegradene som fikk de norske langrennsløperne til å fryse på ryggen på vei ut på morgenøkta i går. Research International Feedback har på oppdrag fra NTB spurt et representativt utvalg på over 1000 nordmenn mellom 15 og 80 år om deres tillit til OL-troppens dopingmoral.

  • Totalt tror 33 prosent at dopingmidler blir brukt eller har blitt brukt blant de 81 norske OL-håpene.
  • I aldersgruppa 15- 24 år er samme tall sjokkerende 45 prosent. Blant de mellom 25- 39 år er mistilliten 39 prosent. Blant de over 65 år finnes det flest som tror at norske utøvere fortsatt er reine. I denne gruppa tror bare 18 prosent at juksemakerne også er norske.

- Dette er synd. Men vi utøverne vet at vi ikke bruker doping. Det som skjedde i Lahti-VM i fjor er årsaken til disse tallene. Finnene beskylder oss absolutt hele tida, og legger skylda over på nordmennene. Det er helt klart dette som skaper slike tall, sier Odd-Bjørn Hjelmeset, en av de mest frittalende OL-utøverne, til Dagbladet.

Skylder på finnene

Før han drar på seg ansiktsmaska og staker ut på gårsdagens hardøkt, utdyper Hjelmeset sine tanker om hvorfor det norske folk nå også er dypt skeptiske til egne idrettshelter.

- Vi har snakket om det i miljøet også. Finnene har enda ikke unnskyldt seg for det de gjorde. De har bare beskyldt. Det går ut over oss andre.

Hjelmeset kommer sjøl med forslag til løsning:

- Vi kan si ifra hver gang vi blir testa. I går ble vi testa av WADA (verdens antidopingbyrå) igjen, og for meg er det iallfall 15. gangen siste året. Vi burde gitt beskjed hver gang vi ble testet slik at folk begynte å tro på oss igjen. Bare siden nyttår har jeg blitt testet av WADA her, i NM og i Val di Fiemme. I tillegg har vi hatt noen FIS-tester også. De har stort sett kommet på hver samling, sier Hjelmeset.

En forutsetning for å offentliggjøre testene, er ifølge Hjelmeset at WADA endrer sine rutiner ved negative tester.

- Fra Idrettsforbundet får vi alltid brev når testene er negative. Men det får vi ikke fra Wada.

- Skremmende

For unge og lovende Vibeke Skofterud er det deprimerende at det først og fremst er ungdommen som nærer mistro:

- Skremmende å se at folk trur at norske utøvere doper seg. Jeg skjønner at de kanskje tror det, men vi som er i miljøet sjøl, er helt uforstående til det.

- Hvorfor skjønner du det?

- Det er blitt tatt så mange nå. Da skjønner jeg at også norske blir mistenkt. Men hadde folk vært i miljøet sjøl, hadde de forstått at vi ikke er det, sier Vibeke, som har mistet tellinga på hvor mange ganger hun er blitt testet.

- Veldig mange ganger. Sist i Park City for noen dager siden.

Finnenes reaksjon etter at seks løpere ble avslørt i fjor, mener Skofterud er naturlig:

- Finnene må jo skylde på noen andre så lenge de blir tatt sjøl. Da må de jo prøve å få noen andre i søkelyset også.

Taus Bente

Dagbladet forsøkte i går også å få Bente Skari til å kommentere dopingundersøkelsen. Det gikk dårlig.

- Jeg er blitt testet 12 ganger i år, sier Skari.

Og avviser høflig å gi flere kommentarer til temaet. Til tross for toppidrettssjef Bjørge Stensbøls utsagn om at åpenhet er eneste medisin mot mistilliten, skal ingenting ødelegge Skaris fokus i OL-forberedelsene.

Landslagslege under Sun Valley-samlinga, Hans Petter Stokke, er for sin del svært engasjert:

- Nøkkelpoenget må være å intensivere dopingtester utenfor konkurranser. Om apparatet rundt utøver er godt skolert og beregner godt nok, er testing i konkurranser i stor grad forutsigbart. Men om WADA kommer som nå, uanmeldt - spesielt i forkant av mesterskap - så tror jeg det vil være veldig tillitsøkende. Forbundene må få plikt til å oppgi hvor løperne er til enhver tid slik at WADA-folkene ikke behøver å kjøre som katt og mus rundt i skauen for å finne dem. Slik informasjon har vi gitt om utøverne våre, sier Stokke.

VIL ENDRE RUTINER: Odd-Bjørn Hjelmeset vil at WADA (verdens antidopingbyrå) skal begynne å offentliggjøre sine negative tester, slik at utøverne kan offentliggjøre sine resultater. Selv er han testet minst 15 ganger det siste året.
SKUFFET: Vibeke Skofterud forstår at også norske utøvere blir mistenkt for å dope seg, rett og slett fordi så mange utøvere fra andre land er blitt tatt i doping. - Hadde folk vært i miljøet sjøl, hadde de forstått at vi ikke er dopet, sier hun.
Hele Norges coronakart