Skjønte det var vinnerkastet

- Et OL-gull smaker jævlig godt, gliser gullgutten.

BEIJING (Dagbladet.no): - Jeg kjente med en gang forskjellen på det kastet og de andre, forteller Andreas Thorkildsen om følelsen i kroppen da han sendte av gårde spydet til 90,57, OL-gull og ny olympisk rekord.


- Skjønte du allerede da at det var vinnerkastet?

- Jeg hadde en stygg mistanke, sier han til Dagbladet.no.

Slo en legende

Ingen var i nærheten av Andreas i spydfinalen i dag. Han tok ledelsen i første omgang og bare økte utover. Og da han i nest siste omgang fikk opp rekordkastet var det sjakk matt, knock out, og alle klisjeene du kan komme på på en gang.

- Det dere fikk se i dag er helt rått. Han knuser konkurrentene, ja, ikke bare slår han dem, han knuser dem, sier samboer Christina Vukicevic.

- Det var helt sykt, jeg bare gråt jeg.

Han er andremann i historien som forsvarer et OL-gull. Bare tsjekkeren Jan Zelezny har klart det før ham, og samtidig som han kopierte Zeleznys prestasjon, tok han også fra ham den olympiske rekorden.

GULLGUTTEN: Andreas Thorkildsen var et eneste stort glis i dag, etter å ha forsvart OL-gullet fra Aten for fire år siden. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
GULLGUTTEN: Andreas Thorkildsen var et eneste stort glis i dag, etter å ha forsvart OL-gullet fra Aten for fire år siden. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

- Jeg tar en olympisk rekord fra Zelezny som er en legende, så det er klart det betyr noe for meg, sier Andreas.

- Det var enormt deilig å bli ferdig med konkurransen og få et sånt resultat, sier han.

Smak av gull

Utpå stadion virket han selvsikker og komfortabel som aldri før. Han visste at formen var god og han visste at han hadde lengden inne. Det handlet bare om å få det ut.

- Jeg går inn med litt høyere puls i en OL-finale enn jeg gjør til andre finaler. Jeg er veldig lettet over å få ut et så bra resultat her.

- Det er kanskje ikke like overraskende som sist, men et OL-gull smaker jævlig godt, gliser han.

Skal holde på lenge

Nå som han har tangert Jan Zelezny i å forsvare gullet, er neste mål å tangere antallet OL-gull tsjekkeren har. I så fall må han holde på til London-lekene er over. Minimum.

Skjønte det var vinnerkastet

- En stor karriere er ikke bygd på kort tid. Skal man bli regnet som en av de store innen spyd må man holde på noen år, sier han.

- Vi må i hvert fall holde på i åtte år til, smiler trener Åsmund Martinsen.

Imponerte konkurrentene

Etter kvalifiseringen mente Thorkildsens tøffeste utfordrer at han var heldig som kom seg til finalen etter det dårlige kastet han hadde der. I dag var han bare imponert over at Andreas kom så fryktelig tilbake i finalen.

- Ja det er klart jeg er det, sier Tero Pitkämäki til Dagbladet.no.

- OL er alltid spesielt, og det er fantastisk at Andreas kastet nitti meter under disse forholdene. Det er klart jeg er litt skuffet, jeg ville ha gullet, men jeg er fornøyd med medalje.

VINNERKASTET: Andreas Thorkildsen kjente at han traff med noe da han slapp spydet som til slutt skulle fly over 90 meter.
SPENT KJÆRESTE: Også i dag fulgte Christina Vukicevic med Andreas fra tribunen.