- Skjønte noe var galt

BERLIN/SALZBURG (Dagbladet): - Jeg følte umiddelbart at noe ikke stemte da jeg så Johann beinfløy opp den siste motbakken på 50-kilometeren. Tempoet var hinsides hva som var menneskelig mulig. Ikke før dette øyeblikket hadde jeg mistenkt ham for å dope seg. Sjokket er ubeskrivelig.

Hallgeir Martin Lundemo (34) fra Meråker - sønn av den avdøde skilegenden Magnar Lundemo - hadde smurt skiene som vennen Johann Mühlegg (31) brukte både under 50-kilometeren og da tyskeren i spansk eksil tok sine andre to gullmedaljer.

- I øyeblikket føler jeg en slags usigelig tomhet, en oppgitthet. Dette er bare forferdelig. For jeg har trodd på Johann. Han var en venn.

Håpet ute

Lundemo beskriver sine følelser overfor Dagbladet under gårsdagens hjemtur fra Salt Lake City via Frankfurt og Salzburg til Ried in Innkreis. Der arbeider han for skifabrikanten Fischer. Det er tre år siden trønderen gjorde østerriker av seg, som trener, smøringsekspert og de to siste årene som Fischer-ansatt.

Med beskjed over telefon under mellomlandingen i Frankfurt om at også B-prøven var positiv, er alt håp om Mühleggs uskyld ryddet av veien. Sjokket for Lundemo er like stort, tre dager etter starten på opprullingen av tidenes dopingskandale i vinteridretten.

Lundemo kjenner historiene som har versert om Mühleggs hang til spiritisme, og erkjenner at det kan være noe i dem, men mener at de har vært overdrevet i massemediene. At Mühlegg bloddopet seg, hadde han aldri hatt mistanke om.

- Grei fyr

- Jeg så på ham som en grei og alminnelig fyr, en kjernekar. Han syntes ikke å ta seg tid til hobbyer slik han brant for langrennssporten. Han var alltid på farten, men stilte likevel opp for sine venner. Han har vært med meg hjem til Meråker. Vi holdt skiskole sammen.

Lundemo forteller at både han og resten av teamet ble preget av en merkelig stemning da de opplevde Mühleggs umenneskelige styrke under innspurten på 50-kilometeren. Tvilen gnog ham. Følelsen slo over i fortvilelse da A-prøven forelå. Dette fikk også konsekvenser da nordmannen før søndagens 30-kilometer klassisk for kvinner smurte skiene for sin samboer de siste tre årene, tyske Manuela Henkel. Hun ble feiret som heltinnen da Tyskland slo Norge og tok gullet på jentestafetten.

- Jeg hadde tankene mine helt andre steder før avslutningsløpet hennes. Jeg smurte henne ganske enkelt bort. Og fikk huden full etterpå.

Vil ikke spekulere

Hallgeir Lundemo vil i utgangspunktet ikke spekulere på hvorfor Mühlegg bloddopet seg. Men han sier:

- Ansvaret er til sjuende og sist hans. Det finnes ingen unnskyldninger for det han har gjort. Men det er sportsmedisinere og trenere som tilbyr dopingmidlene. For utøvere kan det være fristende å bruke spesielt midler som ligger i en gråsone.

På direkte spørsmål om det kan være den straffedømte dop-legen Nicolas Terrados som har ført Mühlegg i ulykka, svarer Lundemo:

- Det er nærliggende å gå ut fra at han er skurken. Det er trolig fra sykkelsporten dopingen har spredd seg.

Terrados ble varetektsfengslet under dopingskandalen som herjet Tour de France i 1998. To år seinere ble sportsmedisineren dømt til 10000 franc i bot av en domstol i Lille. Terrados har vært Mühleggs medisinske rådgiver.

Hallgeir Martin Lundemo sier at den eneste konsekvente løsningen er at Johann Mühlegg også fratas sine andre to gullmedaljer, selv om dopingprøvene da var negative. Bruk av det forbudte utholdenhetsmedikamentet NESP (darpepoetin alfa) eller andre dopingmidler ble ikke avslørt. Det tar inntil 25 timer før NESP er ute av kroppen igjen. Lundemo avviser opplysninger om at NESP-injeksjoner ikke har store virkninger under kortere løp.

- Utslaget kan være så mye som 10- 20 sekunder også på en 10-kilometer. Virkningen er ekstra stor i høyden og under lavtrykk, som vi delvis opplevde under OL-konkurransene. Men jeg vet ikke hvor lenge Johann har brukt NESP.

Hjem til Norge

Etter lynvisitten i sitt østerrikske hjem setter Hallgeir Martin Lundemo seg i dag i bilen med kurs for Norge og Falun og med hodet fullt av tanker. Oppgittheten han føler i øyeblikket skal ikke få føre til resignasjon på lang sikt.

- Selv om virkningene for langrennssporten er fryktelige på kort sikt, håper jeg at skandalen kan føre noe godt med seg, at det blir satt en endelig stopper for dopinguvesenet. Metodene til å avsløre bruk av alle former for doping er der, om de blir tatt i bruk. Det står på IOC og FIS. Denne kampen kan vinnes, understreker Hallgeir Martin Lundemo.

Hans far var den første som slo alarm om mistanken om at finske langrennsløpere bloddopet seg i 1980-årene. Inntil sin død drev Magnar Lundemo en utrettelig kamp mot dopingproblemene.

- Med fars innsats føler jeg en ekstra forpliktelse til å bekjempe dopingen innen idretten. Det er en grunn til at jeg føler avsløringen av Johann Mühlegg ekstra tungt.

SJOKKERT: - Med fars innsats føler jeg en ekstra forpliktelse til å bekjempe dopingen innen idretten, sier Hallgeir Martin Lundemo.