Skjøt Nord-Makedonia til historisk EM-deltakelse

Endelig skal Goran Pandev (37) få være med i et sluttspill. Veteranspissen scoret vinnermålet da Nord-Makedonia slo Georgia 1-0 borte og sikret EM-billetten.

SCORET: Goran Pandev, her i aksjon for klubblaget Genoa, skjøt Nord-Makedonia til landets første sluttspill med vinnermålet mot Georgia. Foto: Tano Pecoraro, LaPresse via AP / NTB
SCORET: Goran Pandev, her i aksjon for klubblaget Genoa, skjøt Nord-Makedonia til landets første sluttspill med vinnermålet mot Georgia. Foto: Tano Pecoraro, LaPresse via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pandev var 10 år gammel da den tidligere jugoslaviske republikken i 1993 spilte sin første landskamp som egen nasjon. Torsdag spilte kapteinen sin 114. landskamp og scoret sitt 36. mål. Det var også det viktigste, for det løftet Nord-Makedonia til landets aller første sluttspill.

I det 56. minutt av en kamp Georgia hadde dominert, men uten å skape store sjanser, viste han hvor giftig han er. Pandev dyttet ballen ut til Eljif Elmas, som inviterte til veggspill med Ilija Nestorovski. Da ballen kom tilbake, var det imidlertid Pandev som tok den imot og skjøt forbi keeper.

Otar Kakebadze markerte måljegeren, men han kom på etterskudd, snublet og falt. Dermed ble han hjelpeløs tilskuer mens Pandev scoret.

Georgia greide aldri å skape en ordentlig sjanse til utligning, og gjestene kunne juble.

Drømmen

Pandev har det meste av karrieren scoret sine mål for gode italienske klubber, blant dem Lazio, Inter, Napoli og nå Genoa. Samtidig har han stilt opp for landslaget.

– Vi er som en stor familie, og nå er vi bare 90 minutter fra å gjøre våre drømmer sanne, sa han før omspillsfinalen.

Under landslagssjef Igor Angelovski er Nord-Makedonia ubeseiret siden november i fjor. Fire seirer og tre uavgjorte er fasiten i år, og laget kjemper også om gruppeseier i nasjonsligaen.

Ubeseiret

Meningen med nasjonsligaomspillet om EM-plasser var blant annet å gi nasjoner som normalt ikke når opp i kvalifiseringer en vei til sluttspill, og det var to lag som aldri har vært i VM eller EM som møttes i Tbilisi.

Nord-Makedonia og Georgia kjenner hverandre godt ettersom de er i samme nasjonsligagruppe i C-divisjonen og møttes både i september og oktober, begge ganger med 1-1 som resultat.

Pandev og Nord-Makedonia var best da det gjaldt som mest, og belønningen blir kamper mot Østerrike, Ukraina og Nederland i EM-sluttspillet neste sommer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer