Skjøt seg til VM-favoritt

RUHPOLDING (Dagbladet): - Jeg visste ikke engang at jeg ledet da jeg la ut på den siste runden, det skjønte jeg først halvannen kilometer fra mål, gliser Halvard Hanevold (31).

OL-mesteren fra Nagano er endelig tilbake på toppen. I går klarte han for første gang på to år å vinne et skiskytter-renn. Bak ham halset bestekamerat Ole Einar Bjørndalen seg inn til sølv og ledelse i verdenscupen. Og snart er det Kollen-VM!

- Det blir stort. Veldig stort, sier Hanevold og tenker noen uker fram i tid.

- Å gå VM på hjemmebane blir en veldig opplevelse. Og nå kan jeg ikke si noe annet enn at jeg gleder meg enormt. Det meste stemmer nå. Alt kan skje i Kollen, og sjøl er jeg optimist.

Med god grunn.

I går skjøt Hanevold prikkfritt på samtlige fire standplass-besøk. Det blir fort seier av slikt.

Men, skal han vinne i Kollen, kreves det nesten at noen av de andre bommer. For Hanevold har fortsatt ikke samme fart som Ole Einar Bjørndalen og Frode Andresen i sporet.

- Skyter Ole Einar fullt hus i Kollen, vinner han, sier Hanevold.

Publikum av og på

Skiskytterne er perfeksjonister til fingerspissene. Alle detaljer skal stemme, det skal være kontroll på alt. Halvard Hanevold er ikke noe unntak fra den regelen selv om insiderne betegner ham som «et rotehue» i forhold til alltid super-konsentrerte Bjørndalen.

I Kollen skal Hanevold gå med elektriske ørepropper. Når han trenger ro og konsentrasjon, skrur han på strømmen og stenger publikumsbrølene ute. Når han er ute i skogen og går, skrur han dem av - og kan dermed høre heiaropene og spetakkelet.

- Brølene fra publikum er ganske nytt, og ikke noe vi møter på trening. Derfor vil jeg bruke proppene mye for å holde støy som kan være ødeleggende borte, sier han.

Super-dramatisk

Alle som steller med skiskyting på et eller annet nivå, gikk rundt og smilte i gråværet i Rupholding i går.

Jaktstarten var en effektiv demonstrasjon av hvor dramatisk, spennende og uforutsigbar denne idretten kan være.

  • Tyske Ricco Gross hadde tydeligvis super-kontroll, ledet stort og skjøt feilfritt på de tre første skytingene. I ensom majestet kom han inn til siste skyting, fikk skjelven, bommet tre ganger og var ute av rennet.

Alt åpnet seg opp i toppen - og den som kom seg først ut i åpninga var Halvard Hanevold.

Ole Einar Bjørndalen fikk en bom på siste stå - dagens tredje - og var akkurat sekundet for sein til å hente inn Hanevold i spurten.

- Da jeg gikk ut etter siste skyting visste jeg ikke engang at jeg ledet. Jeg trodde Gross fortsatt var foran meg. Det var et lite sjokk å oppdage at jeg var først, sier Hanevold.

- Jeg så meg over skuldra og så Ole Einar komme dansende sammen med et par andre løpere. Det var ikke akkurat noen morsom følelse.

Men Hanevold beit tenna sammen, mobilisterte en vilje som langt overgikk skiteknikken og kom ut på oppløpet som førstemann. Det holdt såvidt mot Bjørndalen og Raphael Poiree.

- Nå er jeg bare veldig glad. Det er stort å vinne her i Rupholding. Men det blir enda større om jeg skulle lykkes i Kollen, sier han.

PRIKKFRI: Halvard Hanevold skjøt feilfritt og seiret i går.