Ole Morten Iversen er ny landslagstrener for langrennskvinnene:

Skjøvet ut: En typisk svensk tabbe

Trygt og ordentlig rundt den nye kvinnetreneren Ole Morten Iversen.

EKTE TRENINGSGLEDE: Ole Morten Iversen jubler etter å ha slått Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla i spydkast med skistav under trening i italienske Val Senales. Det er moro på det norske jentelandslaget. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
EKTE TRENINGSGLEDE: Ole Morten Iversen jubler etter å ha slått Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla i spydkast med skistav under trening i italienske Val Senales. Det er moro på det norske jentelandslaget. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VAL SENALES (Dagbladet): Selv noen uker før sesongstart er det ingen risiko å slå fast hvilket land som har kommet desidert best ut av sportens viktigste overgangssak:

  • Det var en typisk tabbe av svensk langrenn å la Ole Morten Iversen gå av som trener for skijentene deres.

Mens den norske sesongoppkjøringen etter de nitriste hendelsene i høst er mer preget av et nært, sterkt fellesskap enn noen gang, er svenskenes langrennsmiljø splittet.

Det er slik de vil ha det, men det er ikke slik Sverige i lengden holder seg oppe som en sterk langrennsnasjon.

Akkurat det er synd for en norskdominert sport som alltid vil være avhengig av gode nok konkurrenter.

DEN nødvendige motstanden får vi helt sikkert også fra Sverge i vinter. Kjente navn som Charlotte Kalla og Stina Nilsson med hjelp av unge Ebba Andersson kommer til å prege resultatlistene. Under erfarne Ole Morten Iversen (59) opplevde svensk kvinnelangrenn to av sine beste sesonger, og framgangen stopper ikke opp umiddelbart med dette trenerskiftet.

Suksessen var jo slett ikke hans alene; en selvfølgelighet den svært lite pompøse Iversen selv er nøye med å understreke. Ole Morten er ikke typen som tar æren for noen ting, men han burde fått mer ansvar av svenskene. Ganske enkelt fordi han ga svensk skisport en unik mulighet til å hente inn det norske forspranget.

I STEDET ble han stille skjøvet ut. Da den svenske skiledelsen i våres måtte rydde plass til Charlotte Kallas private team, drøyde de så lenge med et nytt kontraktstilbud at Iversen heller sa ja til å bli sjef for det norske kvinnelandslaget:

  • Midt i framgangen med den norske veteranen som leder, var det tid for å finne på noe nytt.

For svensk langrenn har rett og slett ikke skjønt det.

MED noen unntak har de lenge hatt svake landslag preget av at de fleste løperne er tett knyttet til sine lokale trenere. Nettopp en svak sentralledelse forsterker et slikt splittet miljø. De stadige skiftene på landslagstrenere betyr raske endringer i treningsfilosofi.

På den måten står svensk langrenn uten en samlende kunnskapslinje. Det bærer både rekrutteringen og resultatene preg av. Selv med et fortsatt flott svensk jentelag, er det kort vei til krise om ikke de få stjernene leverer.

AKKURAT den svakheten så Ole Morten Iversen. Han ønsket å gjøre noe med den, og prøvde å bygge et sterkt svensk landslag lik det jentemiljøet som har gjort Norge så dominerende gjennom mange år.

Forsøket slo mildt sagt ikke an. Den svenske ledelsen ville heller gjøre som de pleide:

- Det er et system som vi har hatt i mange år, og det er ikke noe nytt. Det er ikke noe nytt for Ole Morten, heller. Dette visste han da han fikk denne muligheten, sa langrennssjef Johan Sares til Expressen da nordmannen valgte Norge.

På den tida hadde Sares et prosjekt som overskygget det meste. Han var i ferd med å få den store folkehelten Charlotte Kalla tilbake på landslaget, og på den måten få reddet økonomien til det svenske Skiforbundet.

Men uten et sterkt felles sportslig opplegg kan bli en kortvarig seier.

FOR der svenskene lar småkongene regjere, er Norge for lengst samlet til ett skirike. Hos oss er treningsfilosofien i utgangspunktet lik, og Ole Morten Iversen med sitt mangeårige virke på skigymnaset i Meråker er en av de store nasjonale skifilosofene. Han kan faget sitt.

Akkurat det gjør han så trygg at han ikke trenger å bevise alt til enhver tid. I Ole Morten har skijentene fått en tydelig, men også sosialt omgjengelig trener. Det var lett å se under leketreningen i Val Senales i går. Da jobbet han bare med Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla. Resten av laget var satt ut av sykdom, mens trener og de to jentene konkurrerte i den nye øvelsen spydkast med staver.

Selvsagt fordi dette endelig var en gren som den godt voksne treneren kunne vinne …

NÅR det snart blir ordentlig langrenn og de norske skijentene også begynner å vinne, kommer ikke Ole Morten Iversen til å briske seg over suksessen. Han vet at heller ikke den er hans alene. Han er bare en del av en nasjonal tradisjon om det å gå fort på ski. Den tror han på.

Det er denne lokale lekende norske skikulturen slik den formidles i treningsbibelen «Utviklingstrappa» som er årsaken til at det går så bra. Der er «tålmodighet» et gjennomgående ord.

Det ordet er visst ikke blitt riktig oversatt til svensk. For mens Charlotte Kalla og hennes hjelpere fikk overta landslaget, forsvant den avgjørende kunnskapen tilbake til Norge.

Det er stødige arbeidsfolk som Ole Morten Iversen som bygger ekte langrennsnasjoner. Og som gjør at Norge i mange år framover lekende lett kommer til å distansere svenskene i sporet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer