Skjulte lydopptak avslører NFL-trenerens «voldsordre»

- Ta knekken på hodet, så dør resten av kroppen, sa utestengte Gregg Williams til Saints-spillerne.

SKANDALE: New Orleans Saints' hovedtrener Sean Payton og forsvarsansvarlig Gregg Williams er begge utestengt som følge av avsløringene om at spillere ble belønnet med bonus for å skade motstandere. Nå har det dukket opp nye bevis.Foto: SCANPIX/AP/Gerald Herbert
SKANDALE: New Orleans Saints' hovedtrener Sean Payton og forsvarsansvarlig Gregg Williams er begge utestengt som følge av avsløringene om at spillere ble belønnet med bonus for å skade motstandere. Nå har det dukket opp nye bevis.Foto: SCANPIX/AP/Gerald HerbertVis mer

(Dagbladet): NFL-skandalen rundt New Orleans Saints og lagets utskjelte dusørordninger øker i omfang i USA, etter at en dokumentarfilmskaper denne uka offentliggjorde lydopptak fra et av møtene ledet av tidligere forsvarstrener Gregg Williams.

Williams er utestengt på ubestemt tid for å ha administrert den regelstridige bonuspotten, som belønnet Saints-spillere som taklet motstandere så hardt at de ble skadet.

Dokumentarfilmskaper Sean Pamphilon var tilstede under en av peptalkene Williams hadde med Saints-laget før sluttspillkvartfinalen mot San Francisco 49ers i januar.

Lydopptakene hans avslører tilsynelatende at Williams oppfordrer spillerne sine til å gå etter utvalgte spillere og utvalgte kroppsdeler for å gjøre mest mulig skade.

- Vi må bestemme oss for om Michael Crabtree ønsker å være en falsk primadonna eller om han ønsker å være en tøffing. Vi må finne det ut, og han blir menneskelig når dere tar ut den jævla «ACL»-en (korsbåndet), sier Williams på et tidspunkt, i lydfila Yahoo Sports først fikk tilgang til.

Skremt av hjernerystelse-prat
Treneren peker også ut 49ers-spillerne Frank Gore og Vernon Davis, og ber spillerne se hvor mange ganger de kan treffe hodet til førstnevnte, og om å søke ankelen til Davis.

- Ta knekken på hodet, så dør kroppen, sier Gregg Williams flere ganger, og peker ifølge Yahoo ut nevnte halfback Frank Gore som «hodet» i San Francisco.I talen til spillerne skal Williams også ha gjort det klart at han selv personlig ville betale for den første harde smellen mot 49ers-quarterback Alex Smith.

Filmskaper Sean Pamphilon var ironisk nok tilstede under møtet i forbindelse med dokumentaren «The United States of Football», som i stor grad handler om nettopp hodeskader og hjernerystelser i amerikansk fotball.

Derfor bestemte han seg også for å offentliggjøre lydfilene, og sier han ble spesielt skremt da Gregg Williams plutselig refererte til Kyle Williams, 49ers-spilleren som har vært rammet flere ganger av hjernerystelser.

- Vi må finne ut i løpet av de to første rundene i kampen om han lille «wide receiveren», nummer 10, om hjernerystelsen hans. Vi må sette en støkk i ham, få ham til å bestemme seg. Han trenger å bestemme seg, sier den tidligere Saints-treneren, i noe som tolkes som en klar oppfordring til å framprovosere mer skade.

Kyle Williams' hjernerystelse ble forøvrig et tema også etter 49ers neste kamp i sluttspillet, semifinaletapet for de senere mesterne New York Giants, da to av Giants-spillerne uttalte at de hadde sett seg ut Williams som en av spillerne som kunne miste ballen om han ble truffet hardt, på grunn av tidligere hodeskader.

Williams gjorde nettopp det to ganger i tapet for Giants.

Kan være ferdig for godt
- Da han snakket om det Frank Gore-greiene, og «ta ut hodet» og så videre, tenkte jeg at det måtte være en metafor. Men så sa han det om nummer 10 og hjernerystelser - da tenkte jeg: «Sa han virkelig det?». Det fikk varsellampene til å blinke, sier filmskaper Sean Pamphilon til Yahoo Sports, og legger til at det var åpenbart at Gregg Williams' formaninger hadde stor tyngde blant spillerne.

- I løpet av min tid med laget ble jeg fortalt av flere kilder at Williams pleide å gå rundt og skryte av at han hadde en «fuck you»-klausul i kontrakten, at han kunne gjøre omtrent hva han ville med forsvaret, helt fritt. Meldingen var tydelig: «Jeg styrer dette. Gjør du ikke ting som jeg sier, er du ute», forteller Pamphilon.

NFL forsøker fortsatt å få klarhet i hvor mange i New Orleans Saints som visste om den ulovlige bonusordningen. Sean Payton, hovedtreneren som førte klubben til superbowlseier i 2010, er utestengt av ligaen i ett år uten lønn.

De fleste tviler på at Gregg Williams, som etter tapet for San Francisco 49ers byttet klubb til St. Louis Rams, vil komme tilbake som trener i NFL.

Ligaens mektige sjef Roger Goodell har de siste årene stått i spissen for strengere regler mot spesielt taklinger mot hodet i idretten, som til tider har vært plaget med hyppige og alvorlige skader.